INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CHILE - ARGENTINA 0-0, 4-1 PEN.

VIDEO Chilegendar » Triumf istoric la Santiago. Chile supune dramatic vicecampioana mondială, Messi iar pe locul 2!

Articol de - Publicat luni, 06 iulie 2015 00:00

Cea mai ofensivă echipă a competiției (13 goluri) n-a putut marca decît de la 11 metri, departajarea fiind făcută de ratările rezervelor Higuain și Banega. ”Scărița” lui Alexis le-a completat puntea chilienilor către Paradis.

Chile este noua regină a Americii de Sud. 99 de ani și 173 de meciuri a trebuit să aștepte pentru un prim trofeu istoric, adjudecat de o generație de excepție strunită de un demn urmaș al lui Bielsa. Nici un seism sau tsunami de proporții biblice nu putea ruina visul La Roja.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Pentru că în spatele gladiatorilor lui Sampaoli nu au stat mereu doar 50.000 de inimi vibrînd impresionant lîngă iarbă, ci o întreagă națiune de 18 milioane de suflete, conectate la fiece pas din traseul care, sîmbătă noaptea, s-a încheiat la loteria penaltyurilor din finala cu Argentina (4-1).

1-0 încă de la imnuri

Cea mai ofensivă echipă a turneului a compensat minusurile tehnice, valorice și de talie față de vicecampioana mondială printr-o dăruire și un spirit de grup fantastice. Dincolo de ajutorul arbitrilor pe parcurs, Chile merita să se bucure după a treia finală. A pornit fiecare joc cu 1-0 de la intonarea imnurilor.

S-a bătut pentru orice balon, cu Silva, Diaz și Medel gardieni feroce, protejîndu-l pe bravul Bravo de cursele lui Messi, Di Maria ori Aguero. A desenat frumos prin pasele sclipitoare ale lui Valdivia și raidurile inepuizabilului Alexis care i-au căutat la finalizare pe Vidal și pe Edu Vargas.

A limitat construcția "pumelor" prin necruțătorul Aranguiz și a pistonat mai ales cu Isla. Iar Bravo a fost mereu pe fază, vezi "capul" lui Aguero, parînd și penaltyul lui Banega.

Bebelușul lui Vargas și lacrimile lui Medel

Da, chiar și la loviturile de departajare chilienii au fost stăpîni pe situație. Sampaoli s-a ocupat de orice detaliu și executanții aleși nu i-au dat speranțe lui Romero decît la șutul lui Vidal. Norocul a fost însă roșu la Santiago. S-a văzut la ratarea de la doi pași a lui Higuain, în ultimele secunde dinaintea prelungirilor, și bolta spre peluză de la punctul cu var.

Și ce final de poveste și început de legendă se potriveau mai bine decît "scărița" cu care Alexis Sanchez a adus trofeul? Sau lacrimile pitbull-ului Medel și privirea candidă a bebelușului pe care Edu Vargas l-a purtat mîndru în brațe la premiere pentru a-l pune alături de cel mai prețios titlu al unei "naționale" de luptători.

Sărbătoare și la Palat

Eroii de la Santiago au fost invitați după meci la Palatul prezidențial La Moneda. Sărbătoarea a continuat acolo și elevii lui Jorge Sampaoli au fost felicitați oficial de Michelle Bachelet, șeful statului, ce se bucurase live la stadion ca un suporter înfocat La Roja.

"Chile campeon", au strigat în delir jucătorii, cerînd zi liberă națională. "Să vedem, trebuie să dăm însă mai întîi o lege pentru a avea vacanță", a contestat rîzînd președintele fericit.

Omul finalei pleacă la Real!

Arturo Vidal a fost ales MVP-ul meciului cu Argentina. Finalistul Ligii cu Juventus a terminat cu trei goluri acest turneu, toate marcate în grupe, și a rezistat eroic 120 de minute deși a fost lovit tare în genunchi de Demichelis. 

A transformat al doilea penalty (Romero i-a deviat șutul) și a mai avut două ocazii în timpul regulamentar. Presa chiliană a anunțat ieri că Arturo a ajuns la un acord pe 5 ani cu Real, mutarea urmînd să se oficializeze curînd.

Familia lui Messi agresată

Și rudele lui Messi aflate la meci au avut o seară neagră. Părinții săi, Jorge și Celia, frații Rodrigo și Matias, dar și doi nepoți au fost insultați, fluierați și țintiți cu diferite obiecte de fanii gazdelor, iar Rodrigo ar fi fost agresat și fizic.

A fost nevoie de intervenția stewarzilor pentru a-i muta la pauză într-un alt sector mai sigur al stadionului, iar consulul chilian a mers la fața locului, cerîndu-și scuze familiei starului argentinian în numele întregii țări.

"Tata", eternul numărul 2

Învins acum 4 ani cu "naționala" Paraguayului, în finala cu Uruguay, "Tata" Martino a terminat pe locul secund și la această ediție a Copei America. La fel cum se clasase în La Liga în 2014 cu Barca (a ratat titlul în ultima etapă în disputa cu Atletico!), cu care antrenorul argentinian nu a reușit să cîștige decît Supercupa Spaniei.

Di Maria a cedat rapid

Argentina a evoluat mai bine de 90 de minute fără Di Maria. Angel, care ratase finala CM 2014 din cauza unei accidentări, a solicitat schimbare după mai puțin de jumătate de oră. Starul lui Man. United a acuzat probleme serioase musculare în urma unui sprint de 40 de metri pe contraatac, iar "Tata" Martino l-a introdus pe Lavezzi.

Higuain s-a abonat la ratări

Complice la înfrîngerea "pumelor" a fost și Higuain. Intrat în locul lui Aguero, Pipita putea închide meciul în 90 de minute, dar a reluat în plasa laterală, din 2 metri, mingea centrată de Lavezzi. Tot el a greșit primul la loteria penaltyurilor, șutînd spre peluză.

A fost finalul trist al unui sezon în care autorul victoriei din grupe cu Jamaica a mai compromis, cu ratările sale, calificarea lui Napoli în finala Europa League și accesul în Champions League.

"Vreau să fug undeva să nu mai văd nimic. E un blestem, o tortură și nu găsesc o explicație logică pentru ce ni se întîmplă la «națională». Am avut ocazii să cîștigăm, dar am eșuat lamentabil"
Javier Mascherano, mjlocaș Argentina

"Am realizat un lucru istoric pentru țară, sîntem cei mai buni din lume. Penaltyurile au făcut doar dreptate pentru evoluția din primele 90 de minute. O finală pierdută nu schimbă cota lui Messi"
Jorge Sampaoli, selecționer Chile

0victorii are Chile în 25 de dueluri cu Argentina la Copa America (6 egaluri și 19 eșecuri), triumful de sîmbătă venind la penaltyuri

7dueluri consecutive fără gol marcat are Chile împotriva Argentinei la Copa America, pierzînd 9 din ultimele 11

5finale la rînd a pierdut Argentina, Copa America (2004, 2007, 2015), Cupa Confederațiilor 2005 și CM  2014

Alte premii la Copa America

Cel mai bun portar Bravo (Chile)
Golgeteri E. Vargas (Chile), P. Guerrero (Peru) - 4 goluri
Cel mai bun tînăr jucător Murillo (Columbia)
Premiul fair-play Peru

CHILE - ARGENTINA 0-0, 4-1 la penaltyuri

Au transformat: M. Fernandez, Vidal, Aranguiz, Alexis Sanchez - Messi. Au ratat: Higuain, Banega.

CHILE: Bravo - F. Silva, M. Diaz, Medel - Isla, Vidal, Aranguiz, Beausejour - Valdivia (75 M. Fernandez) - Alexis Sanchez, Edu Vargas (90+5 Henriquez). Antrenor: J. Sampaoli

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Demichelis, Otamendi, Rojo - Pastore (81 Banega), Mascherano, Biglia - Messi, Aguero (74 Higuain), Di Maria (29 Lavezzi). Antrenor: G. Martino

A arbitrat: Wilmar Roldan (Columbia)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează