INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TRAGEDIE

VIDEO La Repubblica acuză că Morosini a murit din cauza intervenţiei tardive şi ineficiente a medicilor: ”Putea fi salvat!”

Medicii de la Pescara susțin că Piermario Morosini era viu pe targă, avea puls la carotidă, iar în salvare prezenta convulsii // Foto: Reuters
Medicii de la Pescara susțin că Piermario Morosini era viu pe targă, avea puls la carotidă, iar în salvare prezenta convulsii // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 18 aprilie 2012 00:00 / Actualizat marti, 17 aprilie 2012 23:12

Mijlocaşul de 25 de ani al lui Livorno ar fi trăit încă 10 minute după ce i s-a oprit inima. N-a făcut infarct, nici anevrism şi s-a stins în braţele celor care-i acordau primul ajutor.

Moartea subită a lui Piermario Morosini rămîne învăluită în mister. Autopsia de şase ore făcută luni a schimbat radical cauzele tragediei, alimentînd teoria că jucătorul lui Livorno, decedat pe teren sîmbătă, în minutul 31 al partidei din Serie B cu Pescara, putea fi salvat! Cotidianul "La Repubblica" i-a acuzat ieri pe cei care i-au acordat primul ajutor, intervenind tardiv şi ineficient.

"Morosini a mai rămas în viaţă cel puţin zece minute. Cu inima oprită, dar viu. Nici vorbă de un infarct sau anevrism. Nimic fulgerător! Tînărul de 25 de ani a avut un stop cardiac, inima nu a mai pompat sînge, provocînd anularea fluxului sanguin şi alimentarea organelor vitale. Deci a murit în braţele celor ce încercau să-l reanimeze" e raportul medical al spitalului din Pescara.

Legistul Cristian D'Ovidio susţine că ar exista o "lejeră" malformaţie congenitală şi nu exclude ca inima jucătorului să fi fost deja bolnavă. "Testele ADN urmează să clarifice şi dacă stopul cardiac era sau nu reversibil. Procuratura vrea să afle mai multe despre timpul de resuscitare şi, mai ales, calitatea intervenţiei din teren. În funcţie de aceste concluzii ar putea iniţia chiar şi deschiderea unui proces pentru ucidere din culpă", a scris Gianluca Caporale în ziarul amintit.

N-au folosit defibrilatorul!
Cei 2 medici prezenţi la stadion în momentul dramei confirmă că nu s-a apelat la resuscitarea lui Morosini cu ajutorul defibrilatorului. "Erau două la teren şi unu în ambulanţă, dar nu au fost folosite deloc. Abia ajuns la spital, după zece minute de la stopul cardiac, i s-au aplicat şocuri electrice", a dezvăluit La Repubblica. Francesco Ghirelli, preşedintele Lega Pro, care include diviziile a treia şi a patra, a cerut obligativitatea defibrilatoarelor la marginea terenului la fiecare partidă.

Omagiu adus de 8.000 de fani
Sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Morosini a ajuns ieri pe stadionul "Armando Picchi", unde opt mii de suporteri ai lui Livorno i-au adus un ultim omagiu. S-a scandat "Piermario, unul dintre noi" şi "Rămîi în inimile noastre", în timpul turului de teren făcut 15 minute de maşina funerară. Cortegiul a mers apoi spre Bergamo, oraşul natal al mijlocaşului, sicriul fiind depus la parohia locală din Monterosso. Livorno şi Atalanta au decis retragerea tricoului nr. 25 avut de Piermario.

A înghiţit ceva înainte?
Rezultatele autopsiei au mai relevat alt detaliu interesant. D'Ovidio a descoperit în stomacul lui Morosini existenţa unui "element extern", probabil ingerat cu puţin timp înaintea partidei de la Pescara. "E vorba despre un filament, care va fi analizat cu ajutorul unui examen toxicologic", anunţă legistul. Teste ce vor verifica şi dacă mijlocaşul lui Livorno a folosit substanţe dopante.

6 minute şi 24 de secunde s-au scurs între momentul în care Morosini s-a prăbuşit pe teren şi clipa în care ambulanţa a ieşit pe poarta stadionului din Pescara

8 la sută este procentajul cu care scad la fiecare minut şansele de supravieţuire ale unui om care suferă un stop cardiac sau un infarct

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
ramona_petri
ramona_petri  •  18 Aprilie 2012, 18:08

:( Foarte, foarte trist. Din pacate, pare un caz de malpraxis. Medicii de la fata locului nu si'au facut treaba corespunzator. :(

vandersaar
vandersaar  •  18 Aprilie 2012, 10:52

Nici acum nu-mi vine sa cred... Trist.. fara comentarii..

Vezi toate comentariile (2)
Comentează