INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  MISTER

VIDEO Misterele sportului » Cum a reuşit un fulger să ucidă o întreagă echipă de fotbal

Foto: coolfactsforkids.com
Foto: coolfactsforkids.com

Articol de - Publicat joi, 24 aprilie 2014 00:00 / Actualizat joi, 24 aprilie 2014 14:39

Pe 27 octombrie 1998 un fulger avea să cauzeze moartea unei întregi echipe de fotbal aflate pe teren la un meci din Congo. Surprinzător, nici unul dintre membrii echipei adverse nu a fost rănit în urma acestui accident.

Întîmplarea a fost relatată pe larg în presa vremii. "Fulgerul a ucis 11 bărbaţi puternici şi tineri, cu vîrste cuprinse între 20 şi 35 de ani. În schimb, fotbaliştii din Basanga, echipa gazdă, au scăpat neatinşi din această catastrofă", relata un ziar congolez în 1998.

Pe lîngă cei 11 fotbalişti de la echipa oaspete, Bena Tshadi, au mai fost afectaţi de fulger încă 30 de persoane, care au scăpat doar cu răni uşoare.

Vrăjitorie...
Evenimentul straniu a fost asimilat imediat ca o vrăjitorie de congolezi. Asta deoarece doar jucătorii echipei oaspete au fost afectaţi de fulger, iar întîmplarea s-a produs în momentul în care meciul era echilibrat, scorul fiind 1-1.

"Natura ciudată a fulgerului a divizat populaţia din această regiune între cei care cred că vrăjitoria a fost la mijloc şi cei care nu cred asta", a mai relatat sursa citată.

De altfel, magia era considerată principala cauză a tot ceea ce se întîmplă straniu în ţările africane, prin urmare, multe echipe apelau la cîte un vrăjitor pentru a-şi proteja jucătorii, dar şi pentru a arunca blesteme la adresa adversarilor în timpul meciurilor.

...sau dopaj
Au existat şi voci care au relatat faptul că acest accident bizar s-ar fi întîmplat pentru că jucătorii echipei oaspete au consumat anumite substanţe înaintea meciului care le-au fost fatale în combinaţie cu energia produsă de fulger. Totuşi, nu s-au găsit dovezi clare care să indice folosirea unor substanţe interzise.

Ce s-a întîmplat de fapt?
Una dintre cele mai bune explicaţii pentru incidentul din 1998 a fost faptul că jucătorii echipei oaspete aveau în componenţa echipamentului plăcuţe de oţel care au reacţionat în momentul în care fulgerul i-a lovit. În schimb, jucătorii echipei gazde aveau echipamentul format doar din material sintetic şi plastic, prin urmare fulgerul nu i-a afectat. Celelalte 30 de persoane lovite de fulger au scăpat doar cu arsuri minore.

Precedentul Johannesburg
Un accident asemănător s-a petrecut şi în Africa de Sud, cu două zile mai devreme, pe 25 octombrie 1998. Un fulger avea să încheie mai devreme meciul disputat între echipele Jomo Cosmos şi Moroka Swallows, însă de această dată aveau să fie afectaţi jucătorii ambelor echipe. 11 fotbalişti au suferit arsuri grave, însă niciunul nu s-a stins din viaţă.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
tiberyus
tiberyus  •  24 Aprilie 2014, 19:42

Sau poate echipa gazdă a fost dopată și din această cauză viața lor a fost salvată.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează