INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FC BARCELONA

VIDEO Momente emoţionante la ultima conferinţă de presă ca jucător a lui Carles Puyol: "Nu mai pot juca, nu vreau să păcălesc fotbalul!"

foto: mundodeportivo.es
foto: mundodeportivo.es

Articol de - Publicat joi, 15 mai 2014 00:00 / Actualizat joi, 15 mai 2014 16:48

Carles Puyol, 36 ani, a susţinut astăzi ultima conferinţa de presă ca fotbalist profesionist la Barcelona. În cadrul unui eveniment la care au fost prezenţi toţi apropiaţii simbolului blaugrana, fundaşul central şi-a luat rămas bun de la clubul pentru care a jucat toată cariera.

Puyol a mărturisit că probemele la genunchi încă nu îi dau pace şi nu există posibilitatea să evolueze cîteva minute, ultimele în tricoul Barcelonei, contra lui Atletico Madrid, sîmbătă, de la 19:00, în finala campionatului.

Evenimentul a fost deschis de preşedintele Josep Maria Bartomeu şi directorul sportiv Andoni Zubizarreta, care au ţinut să-i mulţumească pentru dăruirea cu care a luptat pentru culorile echipei.  Pentru a-l descrie pe Carles Puyol, Andoni Zubizarreta a citat din Mahatma Gandhi: "Ai grijă la gîndurile tale, căci vor deveni cuvinte. Ai grijă la cuvintele tale, căci devin acţiuni. Ai grijă la acţiunile tale, căci devin obiceiuri. Ai grijă la obiceiurile tale, căci devin caracterul tău. Ai grijă la caracterul tău, căci devine destinul tău".

La eveniment a fost prezentă şi familia lui Puyol: mama, Rosa Saforcada, fratele, Francesc Xavier, logodnica, Vanesa Lorenzo. Tatăl lui Carles, Josep Puyol, a murit în 2006, cînd avea 56 de ani, în urma unui accident de muncă. A fost prins sub excavatorul pe care-l conducea, care s-a răsturnat în timp ce efectua lucrări de îmbunătăţire pentru un drum din Sarroca de Bellera.

"Nu mai pot continua"
După ce au luat cuvîntul oficialii blaugrana, a vorbit căpitanul, care a rezumat într-o frază personalitatea lui ca fotbalist: "Mi-ar plăcea ca lumea să-şi amintească de mine ca fiind jucătorul care a dat totul pentru Barcelona şi pentru fotbal".

"Vă mulţumesc mult pentru cuvintele voastre. Sînt foarte emoţionat să fiu aici, la ultima conferinţă ca jucător. Mi-e foarte greu, iar cei care mă cunosc ştiu că nu-mi place să vorbesc prea mult. Dar acum e momentul să vă explic ce simt. Cum am mai spus, problemele la genunchi nu au dispărut, deşi am încercat tot ce a fost omeneşte posibil. Nu mai pot continua.

Vreau să le mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat, colegi, antrenori, tuturor. Medicilor cu care am încercat să găsim o soluţie pentru problemele mele la genunchi. Încă n-am găsit-o, dar nu mă dau bătut. Voi continua să caut, dar acum fără presiunea de a mai juca. Acum vreau să mă recuperez, îmi pare rău că nu mi-am putut ajuta echipa, nu am putut fi pe teren, alături de ei cînd au avut nevoie de mine. Va fi dificil să mai joc undeva, mă gîndesc doar să-mi rezolv problemele la genunchi, nu pentru a juca neapărat, ci pentru a fi bine".

"Am venit aici copil fiind, plec ca un bărbat care a învăţat mult"
"E o mîndrie să fac parte din istoria acestui club, ca toată cariera să-mi fie legată de acest club. Atunci cînd eram în Pobla (localitatea natală), cînd jucam fotbal cu prietenii mei, dacă -mi spunea cineva că ajung aici nu aş fi crezut. Mi-am îndeplinit visul, vis pe care îl are orice copil: să joc la Barca. A fost impresionant să intru pe Camp Nou şi să văd fanii, cînd am debutat. Eram aşa fericit să mă antrenez acolo, voiam doar să savurez fiecare moment.
Am cîştigat multe titluri, dar partea cea mai importantă e cea umană, asta e ceea ce rămîne. Am venit aici ca un copil, plec ca un bărbat care şi-a găsit familia şi a învăţat multe lucruri. Nu a fost greu să fiu căpitaul acestei echipe. Clubul ăsta a avut mereu nişte oameni extraordinari. Nu cred că există un grup uman mai bun decît acesta".

"Îţi mulţumesc, tată! Nu v-am uitat: Miky Roque, Luis Aragones, Tito Vilanova"
"Nu aş avea timp să mulţumesc tuturor celor cărora aş vrea să le mulţumesc, sînt mulţi oameni care nu apar în prim plan, dar ne ajută enorm: antrenorii, stafful, colegii. Îmi veţi lipsi enorm!

Vreau să mulţumesc Federaţiei pentru felul în care m-a tratat în toţi aceşti ani, mereu interesîndu-se de mine, mereu fiindu-mi alături atunci cînd am trecut prin clipe grele. Sper să aveţi mult noroc în Brazilia!
Nu vreau să uit de fani, pentru sprijinul necondinţionat, în momentele bune, dar şi în cele rele, vă mulţumesc. Am fost foarte norocos şi din punctul ăsta de vedere.

Nu vreau să uit de cîţiva oameni care nu mai sînt printre noi şi care au însemnat enorm: tatăl meu, Miki Roque, Luis Aragones şi Tito Vilanova".

"Să cîştigăm titlul pentru Martino şi Tito"
"Fiicei mele îi voi povesti că tatăl ei a avut norocul să joace la cea mai bună echipă din lume. Voi încerca să o învăţ ce am învătaţ şi eu.

Eu am petrecut aici mulţi ani fără să cîştig nimic, titlul ăsta pe care-l jucăm sîmbătă, cu Atletico, ar fi un premiu senzaţional. Nu voi juca nici un minut sîmbătă. Am vorbit cu antrenorii, e un titlu în joc, eu nu sînt recuperat bine, trebuie să joace cei care sînt sută la sută apţi. Vreau să luăm acest trofeu şi să-l dedic lui Gerardo Martino şi lui Tito Vilanova. E o finală pe care trebuie să o cîştigăm, dacă ne unim forţele ne putem îndeplini visul.

Mister merită toate complimentele, îmi pare rău că nu l-am putut ajuta mai mult din teren, el a avut încredere în mine, credea că voi fi bine, aşa am sperat şi eu, dar lucrurile nu au ieşit aşa cum îmi doream. M-a încurajat mereu, îi mulţumesc. E foarte complicat să fii antrenorul Barcelonei, lumea cere multe de la tine, nu doar să joci bine, să ai rezultate.

Îi mulţumesc mult lui Martino, tuturor, pentru mine a fost foarte dificil să tot încerc să joc şi să nu reuşesc, dar am încredere că totul se va încheia bine. Asta e cel mai important".

Un gînd pentru Valdes: "Cel mai bun portar din lume!"
Carles Puyol a vorbit şi despre plecarea lui Victor Valdes şi despre ce înseamnă asta pentru club: "E un final de ciclu pentru mine şi pentru Valdes, dar nu e un sfîrşit de ciclu pentru Barca. Sînt fotbalişti mulţi şi buni aici, vor continua să cîştige trofee.

Îmi pare rău pentru ce i s-a întîmplat lui Victor, să te accidentezi în cel mai bun moment al carierei tale e dificil. Pentru mine, Victor e cel mai bun portar din lume!"

* despre Louis van Gaal: "A fost unul dintre cei mai importanţi antrenori pentru mine, mi-a dat ocazia să joc la prima echipă, e aproape ce mai important lucru. E un antrenor foarte bun, e foarte direct, îţi spune tot ce crede în faţă. Dacă munceşti, îţi dă o şansă. Asta ar aduce şi la Manchester United dacă ar fi instalat antrenor acolo".

* despre Luis Enrique: "Nu am lucrat cu el ca antrenor, dar cred că e la fel cum era ca jucător. Sigur transmite mult, are un caracter puternic, e exigent, aşa cum era şi ca fotbalist".

* despre posibilitatea de a juca în ţările arabe: "Am vorbit cu Raul de multe ori, avem o relaţie bună, dar nu am discutat despre posibilitatea de a juca în Emirate. Nu sînt apt, nu vreau să păcălesc pe nimeni, nu vreau să mă mint nici pe mine".

* despre posibilitatea de a juca la AC Milan: "Milan mereu un club care a transferat veterani, dar mie mi-a trecut vremea".

* despre viitor: "Să lucrez cu grupele de copii e o idee care mi-a plăcut mult mereu, nu ştiu ce va fi, dar e o opţiune. Nu mă văd fiind antrenor la prima echipă şi nici nu mă văd ca secund, să-l ajut pe antrenorul principal, dar mi-ar plăcea să rămîn şi să lucrez aici, în casa mea".

Discursul lui Xavi, în numele echipei, pentru Carles Puyol:
Al doilea căpitan al echipei, Xavi Hernandez, a ţinut să adreseze cîteva cuvinte în numele echipei:

"Puyi, vorbesc în numele tuturor celor care au fost alături de tine în anii ăştia. Vedeam momentul ăsta atît de departe, acumm 15 ani cînd am ajuns aici, dar uite că a venit. Timpul zboară, asta e legea vieţii. Cuvîntul cel mai folosit azi a fost mulţumesc din partea tuturor către tine. Şi eu vreau să-ţi mulţumesc pentru tot ce ne-ai dat, pentru curajul tău, pentru sacrificiile făcute, pentru generozitatea ta.

Nu voi uita niciodată finala de pe Wembley, cînd ai jucat două minute şi ţi-am zis că tu trebuie să ridici trofeul, iar tu mi-ai spus: NU! Trofeul ăsta trebuie să-l ridice Abidal! Mereu ai fost acolo pentru toţi, pentru tot ce am avut nevoie. Eşti cel mai profesionist fotbalist cu care am jucat vreodată, ăsta e secretul prin care ai ajuns atît de sus.
Am trăit împreună momente foarte dificile, cînd nu cîştigam nimic, dar cu tine ca lider am trăit cea mai bună perioadă pentru Barcelona. Sînt foarte mîndru că mi-am împărţit cariera cu tine. Ţi-am spus şi în privat, îţi spun şi acum, public, mi-ar plăcea să continuăm să lucrăm împreună, la vreun proiect pentru clubul vieţii noastre. Mulţumesc, fachire!"

- 593 de partide a jucat Puyol la Barcelona
- a cîştigat 21 de trofee (6 titluri de campion, 3 Ligi ale Campionilor, 2 Cupe ale Regelui, 2 Supercupe ale Europei, 6 Supercupe ale Spaniei, două campionate mondiale ale cluburilor)

Cu naţionala Spaniei a jucat 100 de meciuri şi a cîştigat CE 2008, CM 2010 şi medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Sydney

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (20)
gica.paunescu
gica.paunescu  •  16 Mai 2014, 11:48
Postat de dilibau pe 15 Mai 2014, 16:48

Ca fan Real, il admir si il respect pe Puyol in urma unui gest facut in urma cu vreo doi-trei ani, la un El Clasico de pe Bernabeu: la un corner la poarta Barcei, Pique primeste o bricheta in cap din tribune , o ia de jos si o arata arbitrului, aproape plangand. Puyol, aflat langa mai tanarul sau coleg din defensiva, ii smulge bricheta, o arunca cat colo si-l impinge barbateste in fata sa stea la zid. Scurt si fara obiectii, Pique se resemneaza si se conformeaza, dupa ce se uita cine l-a impins. Acest unic si aparent insignifiant gest mi-a aratat cat de respectat era Carles si cat de profesionist alegea sa se poarte in teren. Chapeau bas monsieur Puyol!

Un fotbalist adevarat, care n-a fentat competitia. De-o sportivitate frusta, direct, elegant; atunci cand erau conflicte fizice - imbranceli, vociferari accentuate ale protagonistilor - el era acolo, ca un tip curajos ce dezamorsa atmosfera incinsa. Episodul cu bricheta, aruncata pe tusa din mana lui Pique si a deciziei ca Abidal sa ridice Cupa, cireasa de pe tortul sportivitatii acestui fotbalist. Sa fii sanatos, omule, s-auzim numai de bine !

lucell
lucell  •  16 Mai 2014, 11:00
Postat de lucell pe 16 Mai 2014, 11:00

Un fundas central de 178 cm cu o denta impresionanta...

detenta:*

lucell
lucell  •  16 Mai 2014, 11:00

Un fundas central de 178 cm cu o denta impresionanta...

Vezi toate comentariile (20)
Comentează