INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ARGENTINA - COLUMBIA 0-0, 5-4 LA PENALTYURI

VIDEO Tevez se întoarce la Boca și salvează Argentina » Carlitos a marcat penalty-ul decisiv în sfertul cu Columbia

În ultimul minut, Tevez (prim-plan) a creat panică în careul columbian. Presat de +3   FOTO
În ultimul minut, Tevez (prim-plan) a creat panică în careul columbian. Presat de "apaș", Zapata a deviat greșit pe lîngă Ospina, propriul portar. Norocul lor, Murillo a respins de pe linie // Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 28 iunie 2015 00:00

Dacă Messi e lovit din toate părțile și nu mai înscrie, apare "Apașul" și transformă penaltyul decisiv. El, cel care ratase ultima lovitură de pedeapsă la Copa 2011.

La ediția trecută, Carlitos a fost țapul ispășitor după eroarea de la 11 metri. Atunci, albiceleștii au pierdut acasă în fața Uruguayului (1-1, 4-5 dp). Acum, argentinienii au dominat total, dar portarul Ospina a făcut minuni. În cel mai important moment însă, Tevez și-a luat revanșa.

VIDEO: Vezi AICI rezumatul meciului!

Ar fi fost ireal ca Argentina să piardă la Vina del Mar. 45 de minute, adversarii au văzut careul lui Romero doar de la distanță, din propriul teren. N-au încercat decît să distrugă ofensiva în valuri alb-albastră, avînd mereu un paznic lîngă Messi.

Pe care îl loveau, îl împingeau, îl trăgeau de tricou, orice, doar să-l oprească. Și, cum îi dribla "puricele", cum îl puneau la pămînt. Dar Leo a continuat să fenteze și să deschidă jocul cu pase bune, cît mai aproape de poartă.

"Dacă Messi atacă, noi toți îl urmăm. El ne dă încredere și entuziasm"
Sergio Aguero, atacant Argentina

Ospina, imbatabil

Numai că albiceleștii s-au lovit de zidul Ospina. Portarul columbian a fost eroic, "în cel mai bun meci al carierei", cum l-a caracterizat presa sud-americană. Iar cînd "pumele" l-au depășit pe goalkeeperul lui Arsenal, Otamendi și Banega au nimerit barele! Și Murillo a degajat în ultima clipă, de pe linia porții!

Pe margine, selecționerul Gerardo Martino fierbea. În minutul 73, a renunțat la Aguero, chemîndu-l în ajutor pe Tevez. Devenit în final salvatorul Argentinei vineri, chiar în ziua întoarcerii "apașului" la Boca Juniors. După 11 ani, înapoi la primul său club.

Al șaptelea, cu noroc

Carlitos, care ratase unicul penalty în 2011, la eșecul cu Uruguay din "sferturile" Copei America, nici n-a fost ales de Martino pentru primele 5 lovituri de pedeapsă. "N-am vrut să creez o presiune suplimentară. Greșise în 2011, nu voiam să se repete povestea", a explicat antrenorul.

Dar rîndul lui a venit. Al șaptelea penalty argentinian, după eșecurile lui Biglia și Rojo la 11 metri. Acum, Tevez a marcat. Și totul s-a terminat. Alb-albaștrii sînt în semifinale. Iar generația lui Messi și Tevez poate cuceri primul său trofeu continental.

"Aceasta a fost ziua revanșei, fotbalul îți oferă mereu șansa reabilitării. Sînt mîndru că fac parte din această echipă. Victoria e a tuturor, nu doar a mea"
Carlos Tevez, atacant Argentina

16mingi a trimis Argentina la poartă împotriva Columbiei; șase au fost cadrate

0șuturi a avut Columbia pînă la pauză; a reușit două în 90 de minute, unul cadrat

"A fost nedrept să ajungem la penaltyuri. I-am neutralizat pe columbieni cu presingul nostru. Adversarii n-au avut nici o ocazie reală, singurul lor jucător a fost portarul Ospina. Nici nu vreau să-mi imaginez cum ar fi fost să pierdem acest meci"
Gerardo Martino, selecționer Argentina

"Am pierdut, dar Argentina merită să joace semifinala. Nu pot fi mulțumit într-o competiție în care am înscris doar un gol în patru meciuri"
Jose Pekerman, selecționer Columbia

"E teribil cît mă costă să dau gol pentru Argentina"

Pentru Barcelona, înscrie ca un automat. La "națională", suferă. În 4 meciuri la această ediție de Copa America, Messi are doar un singur gol, și acela din penalty (la 2-2 în prima partidă, cu Paraguay). Nici vineri n-a punctat. Înainte de pauză, Ospina i-a respins uluitor o minge. Portarul columbian îl blocase pe Aguero, apoi s-a ridicat și a plonjat în fața lui Leo, parîndu-i lovitura de cap din 4 metri! "E teribil cît mă costă să marchez pentru Argentina", s-a plîns "puricele".

13 goluridin penalty a înscris Messi la "națională" (15 tentative), de 3 ori la loviturile de departajare

46 de goluriare Leo în 101 partide pentru albicelești, dar numai 3 reușite în 3 ediții de Copa America

PENALTYURI CU BUCLUC

Au ratat 5 de la 11 metri, 4 la rînd. Nu și Carlitos!

La Copa America, în "sferturi" și semifinale se bat direct penaltyuri dacă scorul e egal în 90 de minute (doar la ultimul act sînt și prelungiri). Vineri noapte, James a executat primul și a înscris.

Imediat, Messi a egalat. Apoi, toți au transformat pînă la 3-3. Din acel moment, sarabanda ratărilor:

  • MURIEL - columbianul a șutat mult peste poartă, direct în peluză
  • LAVEZZI (3-4) - bară-gol; Ospina a ghicit colțul, dar n-a ajuns la minge
  • CARDONA (4-4) - a tras prost, însă Romero a scăpat balonul pe sub el
  • BIGLIA - argentinianul putea decide partida; pe lîngă stîlpul stîng
  • ZUNIGA - mingea sa a fost blocată de Romero, plecat înaintea șutului
  • ROJO - a tras tare, a căutat vinclul, însă a nimerit transversala
  • MURILLO - al doilea columbian care a dat vina pe gazon; șut în nori!
  • TEVEZ (4-5) - balon pe centru; Ospina a încercat zadarnic să respingă cu piciorul

Al 15-lea titlu, după 22 de ani?

Din 1993 așteaptă "pumele" titlul continental, pe care l-au cîștigat de 14 ori (doar uruguayenii au mai multe trofee, 15). La acel turneu din Ecuador, disputat în urmă cu 22 de ani, coincidență: argentinienii au trecut și atunci de Columbia, tot după 0-0 în 90 de minute și tot la penaltyuri. A fost 6-5 la 11 metri în semifinală. În "sferturi", albiceleștii au învins Brazilia, 1-1 și 6-5 la loviturile de pedeapsă.

Trei antrenori argentinieni în semifinale

Înainte să se dispute și ultimul "sfert", Brazilia - Paraguay, se știe că toate cele trei echipe deja calificate în semifinale au argentinieni pe bancă. În afara "pumelor", pregătite de Gerardo Martino, mai sînt Jorge Sampaoli, selecționerul gazdei Chile, și Ricardo Gareca (Peru).

ARGENTINA - COLUMBIA 0-0, 5-4 la penaltyuri

Au transformat: Messi, Garay, Banega, Lavezzi, Tevez - James, Falcao, Cuadrado, Cardona
Au ratat: Biglia, Rojo - Muriel, Zuniga, Murillo

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Garay, Otamendi, Rojo - Pastore (77 Banega), Mascherano, Biglia - Messi, Aguero (73 Tevez), Di Maria (87 Lavezzi). Antrenor: G. Martino

COLUMBIA: Ospina - Zuniga, Zapata, Murillo, Arias - Cuadrado, Mejia, James, Ibarbo (86 Muriel) - Jackson Martinez (74 Falcao), T. Gutierrez (24 Cardona). Antrenor: J. Pekerman

A arbitrat: Roberto Garcia (Mexic)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează