INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ARGENTINA

VIDEO Zeul Maradona povesteşte "golul secolului" clipă cu clipă: "Darul meu din Paradis"

Ultimele clipe ale capodoperei de pe
Ultimele clipe ale capodoperei de pe "Azteca": Maradona, cu Butcher lîngă el, îl driblează pe Shilton.

Articol de - Publicat marti, 21 februarie 2012 00:00 / Actualizat luni, 20 februarie 2012 22:15

Într-un interviu pentru presa arabă, El Pibe d'Oro comentează "mîna lui Dumnezeu" şi afirmă că "Olanda lui Cruyff juca fără să atingă terenul. E deasupra Barcelonei lui Messi"

Are 51 de ani, antrenează la Al Wasl, în Dubai, raiul financiar arab, cîştigă 10 milioane de dolari pe sezon şi rămîne un spectacol în mişcare. Fiecare clipă alături de el e savurată în Emirate, iar un interviu cu zeul fotbalului nu poate fi decît exploziv, spumos, ca şampania. Reporterii de la agenţia Sport 360, care l-au marcat trei sferturi de oră mai bine ca englezii la CM '86, l-au convins să povestească amuzant "golul secolului", i-au provocat un nou răspuns acid pentru "hand of God" şi i-au mai dat un motiv de reflecţie: cea mai valoroasă echipă din istorie. El este eroul argentinian care le ştie pe toate: Diego Maradona.

22 iunie 1986, "sferturi" Mondial. Argentina - Anglia 2-1
"Reid voia să mă mănînce de viu"

Maradona n-a uitat "nici o secundă din acel gol pe care îl visezi în copilărie, acţiunea în care am atins de 12 ori mingea cu stîngul vrăjit. Darul meu adus omenirii din Paradis". "Cînd am început driblingurile, balonul sărea dintr-o parte în alta din cauza gazonului prost, dar l-am stăpînit. Primul în spatele meu a fost Reid. L-am văzut cu coada ochiului, parcă voia să mă mănînce de viu, cu dinţii încleştaţi şi gîtul încordat, venele fiind gata să pocnească". A doua zi, s-a întîlnit chiar cu Reid:

- La un moment dat ai abandonat!, l-a înţepat Diego.
- Mi-a fost imposibil să te prind. Nu-ţi vedeam decît numărul de pe spate, i-a răspuns victima.

Vezi mai jos VIDEO
cu golul pe care
Maradona l-a marcat
în meciul cu Anglia

"După Reid, Butcher a zburat spre stînga, n-a găsit decît aerul. Cînd a apărut Fenwick, m-am gîndit: «Să pasez sau să continuu de unul singur?». Valdano şi Burruchaga erau la susţinere. Fenwick mi-a dat singur soluţia. Englezul nu ştia ce să facă, dacă să mă atace sau să-l «acopere» pe Burruchaga. În final, n-a făcut nimic".

"Un fundaş nehotărît e un fundaş mort. Fenwick a rămas imobilizat într-o incertitudine care l-a ucis" (Diego Maradona)

Povestea cursei nu se opreşte: "Cu Butcher respirînd greu în ceafă, l-am observat pe Shilton, care a ieşit din poartă şi a sărit ca un nebun! «Ce i-or fi dat individului? Omul e beat!», m-am întrebat. Apoi, cînd a aterizat, Shilton parcă leşinase. Iar eu l-am ocolit frumuşel şi am înscris. Cum am atins balonul, Butcher mi-a tras-o rău din spate. În autocar, m-am bucurat cu gheaţă pe gleznă".

453304-gol-maradona-60m.jpg
INFOGRAFIE: Maradona vs Anglia: 50 de metri, 13 secunde, şase adversari

"De ce să-mi cer scuze? Englezii au trişat şi au furat o finală mondială"
Diego nu regretă nimic din acel fantastic meci cu Anglia de pe "Azteca" din Ciudad de Mexico. Nici golul cu mîna marcat de lîngă Shilton. "Într-un joc în care toţi ne distrăm, unul face un lucru urît pe care nu-l observă 100.000 de oameni din tribune. Nu sînt mîndru că am înscris cu mîna, însă furia englezilor a fost caraghioasă, nu poţi decît să zîmbeşti cînd îi vezi agitîndu-se".

"Nu englezii ar trebui să se plîngă de Maradona. Au păcălit fotbalul înaintea mea" (Diego Maradona)

Şi Maradona explică: "De ce să-mi cer scuze? Englezii au furat finala Mondialului din '66, au cîştigat cu 4-2 în faţa Germaniei trişînd! Pentru că mingea lui Hurst nu a intrat în poartă. A fost bară şi apoi a căzut pe linie!".

"Olanda '74 a fost o simfonie!"
Despre Barcelona lui Messi, "butoiaşul atomic" spune: "Acum, e cea mai bună din lume. Dar, în istorie, Olanda '74 e incomparabilă". De ce? "În fotbalul total olandez mi se părea că jucătorii atingeau mingea înainte să o primească. Aveau toţi un ochi la ceafă". Şi încă o observaţie: "Era o armonie între colegi şi o cunoaştere a jocului extraordinare. Ştiau în fiecare clipă că Rep e într-o parte, Van Hanegem în cealaltă, iar în centru Cruyff oferea momentele de magie. O incredibilă simfonie a fotbalului".

"Aveam 14 ani cînd am văzut prima oară jucînd marea echipă a lui Cruyff. Olandezii alergau şi pasau fără să atingă terenul. Parcă pluteau!" (Diego Maradona)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
kappon
kappon  •  22 Februarie 2012, 16:50

Olanda 1974 a fost o mare echipa insa Maradona este in eroare cand spune ca este peste Barca lui Messi. Daca era asa de mare cum se face ca a pierdut finala cu Germania? Inca ceva, golul perfect valabil marcat de Gerd Mueller la 2-1! Ar fi fost 3-1 si pa la revedere si mai clara victoria..Cred ca Maradona este un pic nostalgic, si mie mi-a placut Olanda '74 dar am pariat pe Germania pentru ca avea cinci jucatori de super-clasa pe cand Olanda avea numai doi: Cruyff si Neeskens. (Germania: Beckenbauer, Mueller, Bonhof, Breitner, Overath)

salaaurel
salaaurel  •  21 Februarie 2012, 12:17

Drogatul Maradona ,daca nu s-ar fi drogat de unde atata viteza la un metru cub,dupa Pele cred ca a fost cel mai mare talhar de pe teren,injura ,scuipa si-i provoca pe adversari,asta a fost butoiasul,cat despre Pele intrebati-l pe NAE LUPESCU care a avut parte de tratamentul amintit.

cneius
cneius  •  21 Februarie 2012, 09:39

Anglia a avut echipa slaba, nici un jucator din cei 6 nu l-a atacat decisiv. De ce nu a reusit asa ceva in meciul cu Germania?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează