INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Viitorul calendar internaţional a fost deconspirat: UEFA şi FIFA nu glumesc! » Marea schimbare

Articol de - Publicat joi, 20 ianuarie 2011 00:00

Michel Platini şi Sepp Blatter vor să împartă anul în trei perioade clar delimitate: două rezervate "naţionalelor", una cluburilor. Şi nu vor interfera!

Platini şi Blatter ar fi vrut să ţină totul secret pînă-n vară, pentru a nu-şi periclita realegerea în fruntea UEFA, respectiv FIFA. Însă SportBild le-a dat planul peste cap şi a deconspirat ieri marea schimbare a calendarului internaţional pe care o pun la cale cei doi capi ai fotbalului mondial.

"Naţionale" favorizate
Concret, Platini şi Blatter vor să separe competiţiile de club de cele rezervate echipelor naţionale, favorizîndu-le clar pe acestea din urmă. Astfel, turneele finale de Euro sau de Mondial ar urma să se dispute în februarie şi martie, imediat după pauza de iarnă, şi nu vara, ca pînă acum. Ţinta: jucătorii vor fi mai odihniţi, ceea ce va contribui la creşterea nivelului celor două întreceri patronate de UEFA şi de FIFA.

Real - Barca, pe caniculă?
Competiţiilor de club, interne şi internaţionale, le vor fi rezervate 7 luni din an: din aprilie pînă în octombrie, lună în care s-ar decide campioanele naţionale şi cîştigătoarea Ligii Campionilor. Avantajul cluburilor: n-ar mai trebui să se lipsească în această perioadă de jucătorii convocaţi la loturi, ca acum, şi nici n-ar mai sta cu sufletul la gură că aceştia s-ar putea întoarce accidentaţi. Dar echipele vor fi obligate să joace şi în plină vară!

Calificări la final de an
Conform planului pus la cale de Platini şi de Blatter, o dată încheiate întrecerile de club, fotbaliştii ar urma să fie angrenaţi în calificări pentru Euro sau pentru CM şi în amicale cu echipele lor reprezentative. Începînd din noiembrie, timp de 6 săptămîni, înainte de intra într-o vacanţă de-o lună!

"E imposibil să programezi campionatele în plină vară. Lumea e în vacanţă, iar tribune goale înseamnă dezastru financiar"
Karl-Heinz Rummenigge, director executiv Bayern

2015 e anul în care se preconizează să intre în vigoare noul calendar internaţional

STRATEGIE
CM în Qatar, pretextul
SportBild susţine că Platini şi Blatter pregătesc această schimbare de calendar de pe la sfîrşitul anilor '90. Şi că acordarea CM 2022 Qatarului ar fi fost orchestrată tocmai pentru a aduce în discuţie disputarea turneului final iarna. Iar de aici, necesitatea unei modificări radicale a calendarului internaţional.

RIPOSTA CLUBURILOR
Pierd mulţi bani
Un model asemănător celui în discuţie astăzi le-a prezentat Platini cluburilor în '98, pe cînd era adjunctul lui Blatter la FIFA. "Atunci am fost refuzat de spanioli şi de italieni, care nu voiau să joace vara din cauza caniculei", îşi aminteşte actualul preşedinte UEFA. Nemţii pun acum altă problemă. Cum să joci în iunie, în iulie sau august, cînd majoritatea suporterilor sînt în vacanţă?


NOUL CALENDAR INTERNAŢIONAL

1-15 ianuarie: vacanţă

Echipe naţionale
16 ianuarie-15 februarie: pregătiri pentru Euro sau CM
16 februarie-15 martie: turneu final de Euro sau CM

Echipe de club
16-30 martie: scurt concediu sau pregătiri pentru startul competiţiilor de club
Aprilie-Octombrie: întreceri interne, cupe europene

Echipe naţionale
1 noiembrie-15 decembrie: preliminarii CE sau CM, meciuri amicale

16-31 decembrie: vacanţă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
alex_cainele
alex_cainele  •  20 Ianuarie 2011, 12:37

@ Tavix Esti cu toti boii acasa? Tu ai vazut ce meciuri de panarama se fac la noi in iulie si august in primele etape? Uiti ce clima e la noi mai nou? La 35 de grade sau chiar mai mult abia poti sa respiri, darmite sa joci fotbal...

velsadicu
velsadicu  •  20 Ianuarie 2011, 12:31

problema e nu ca nu vor mai fi spectatori ci ca atunci cand toata lumea se prajeste la plaja la mare sau se racoreste in munti la umbra brazilor , jucatorii si toti oamenii din fotbal vor da cu piciorul in minge la 40de grade ... si sigur o vor face in sictir (ma refer la antrenamente si la meciurile celor care nu joaca in nocturna)

steregr
steregr  •  20 Ianuarie 2011, 12:14

pana mea...asa si-asa...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează