INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DISPARIŢIE

Vikingul erou » S-a stins din viaţă selecţionerul care a cucerit cel mai surprinzător Euro din istorie

Nielsen (dreapta, celebrînd titlul din 1992 alături de Christofte), a mai antrenat
Nielsen (dreapta, celebrînd titlul din 1992 alături de Christofte), a mai antrenat "naţionalele" Finlandei (1996-'99) şi Israelului (2000-'02) // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 14 februarie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 14 februarie 2014 00:02

Richard Moller Nielsen, antrenor nonconformist, ucis de o tumoare pe creier, a mărturisit recent: "Pentru mine, fotbalul a fost o sărbătoare nesfîrşită".

"Acest om mi-a inspirat cariera şi viaţa. Astăzi, mi-a dispărut profesorul, prietenul". Pentru Schmeichel, portarul-spider, " Richard Moller Nielsen a fost un erou". Care a învins într-o misiune imposibilă: a cucerit titlul continental cu o echipă strînsă din vacanţă.

În 1992, "Ricardo" n-a avut nici două săptămîni să organizeze Euro. A aflat că vikingii participă de-abia pe 30 mai, după ce ONU a izolat Iugoslavia din cauza războiului, interzicîndu-le plavilor să joace la turneul final.

Pînă pe 10 iunie a sunat fotbaliştii, i-a adunat de pe plajă (Michael Laudrup, cu care se certase în 1990, boicotînd "naţionala", l-a mai refuzat o dată) şi, împreună, fără pregătire, dar plini de entuziasm, au plecat în Suedia. Deloc încrîncenaţi. Zîmbind.

McDonald's, şampanie şi dame de companie
"Atunci, a fost antrenorul ideal", spune John Jensen. RMN şi-a lăsat liberi jucătorii. A fost prietenul lor, nu selecţionerul. Pe 14 iunie, după eşecul cu suedezii, în grupă, i-a dus la McDonald's.

Pe 22 iunie, după victoria în faţa Olandei, din semifinale, au făcut o noapte albă la hotel, cu şampanie şi dame de companie. Iar pe 26 iunie, au învins Germania în finală. Cea mai frumoasă amintire a fotbalului danez.

Danemarca la CE 1992

Grupă
0-0 cu Anglia
0-1 cu Suedia
2-1 cu Franţa

Semifinale
2-2, 5-4 la penaltyuri cu Olanda

Finală
2-0 cu Germania

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
alinneag
alinneag  •  15 Februarie 2014, 06:57

asta cu adunatul de pe plaja da bine la public , dar nu a fost chiar asa. Inainte cu vreo 2 saptamani, pe la mijlocul lui mai , poate chiar inceputul lunii , se vorbea de posibilitatea ca Iugoslavia sa fie exclusa.In alta ordine de idei ,nu cred ca in nationala Iugoslaviei mai jucau in 1992 Boban sau Prosinecki,pentru simplu motiv ca erau croati si erau in plin razboi....

dash.berlin
dash.berlin  •  14 Februarie 2014, 15:03

RIP !

red77
red77  •  14 Februarie 2014, 11:30
Postat de danmarius pe 14 Februarie 2014, 10:15

Ce amintiri, ce vremuri, ce baieti! ramane eterna intrebare: oare Iugoslavia reusea o performanta asemanatoare, dat fiind ca avea cea mai frumoasa echipa din istoria ei?

aia a fost o mare magarie ! danemarca nu avea ce cauta acolo ! cica uefa si fifa nu vor implicarea politicului in fotbal dar ei au pus in practica o astfel de decizie ! era generatia lui savicevic , prosinecki , stojkovic , boban , katanec . fara exagerare cred ca putea fi una dintre cele mai bune echipa nationale ale tuturor timpurilor

Vezi toate comentariile (4)
Comentează