INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Incredibilă răsturnare: Xavi va fi dat afară de Barcelona, deși abia anunțase că vrea să continue! De la ce a plecat scandalul

Xavi Hernandez și Toni Fernandez (foto: Rising Ballers)
Xavi Hernandez și Toni Fernandez (foto: Rising Ballers)

Articol de - Publicat vineri, 17 mai 2024 11:07 / Actualizat vineri, 17 mai 2024 12:51

Xavi Hernandez (44 de ani), antrenorul Barcelonei, va pleca după jocul cu Sevilla de sâmbăta viitoare. Președintele Joan Laporta l-a mandatat pe directorul sportiv Deco să-i găsească înlocuitor. Presa catalană scrie că noua ruptură s-a produs după ce Xavi a spus că nu se poate lupta cu Real Madrid la titlu și nici nu poate fi competitiv în Europa.

N-au trecut decât trei săptămâni de când Xavi anunța că s-a răzgândit și s-a lăsat convins să continue la Barcelona până la sfârșitul contractului, pe 30 iunie 2025, iar acum situația s-a răsturnat din nou.

Antrenorul de 44 de ani va fi demis după ultima etapă din LaLiga! Decizia total neașteptată a fost luată aseară de Joan Laporta, după ce președintele clubului blaugrana s-a consultat cu directorul sportiv Deco și cu alți conducători ai catalanilor.

De vină au fost ultimele declarații făcute de Xavi, la conferința de presă de dinaintea jocului cu Almeria, de aseară (2-0). „Ne aflăm într-o situație financiară foarte grea, condiții în care nu ne putem bate la titlu cu Real Madrid în sezonul viitor, nici n-avem cum să fim competitivi în Europa.

Ăsta e adevărul, s-au dus vremurile de acum 25 de ani în care Barca își putea permite orice achiziție. Antrenorul trebuia să spună doar vreau jucătorul ăsta sau celălalt!”.

Portretul lui Mikel Arteta, în 1.000 de cuvinte, înainte de meciul DECENIULUI la Arsenal: „El a fost scutul meu, mă apăra de orice”
ARSENAL
Portretul lui Mikel Arteta, în 1.000 de cuvinte, înainte de meciul DECENIULUI la Arsenal: „El a fost scutul meu, mă apăra de orice”

„Incendiu la Barcelona. Viitorul lui Xavi e în aer!”

Aceste cuvinte i-au lovit în moalele capului pe președintele Joan Laporta și pe directorul sportiv Deco, care, în ultima clipă, au renunțat să mai urce în avion pentru deplasarea de la Almeria.

Profund decepționați de ieșirea în fața presei a tehnicianului, care pe 24 aprilie luase decizia de a nu mai pleca în vară, șefii clubului au discutat urgent cu cei din Comisia Sportivă și au ajuns la concluzia că trebuie căutat un alt antrenor.

Prima națională din grupa României care și-a anunțat lotul pentru EURO 2024 » Au o cotă cumulată uriașă în comparație cu „tricolorii”
EURO 2024
Prima națională din grupa României care și-a anunțat lotul pentru EURO 2024 » Au o cotă cumulată uriașă în comparație cu „tricolorii”

„Un tsunami la Barcelona. Xavi nu mai rămâne”

„Incendiu la Barcelona. Viitorul lui Xavi e în aer”, a titrat în această dimineață Marca. „Lumină verde pentru a găsi un nou antrenor”, a confirmat AS. În timp ce ziarele catalane s-au situat pe aceeași linie dură. „Laporta se gândește să renunțe la Xavi” (Mundo Deportivo) și „Xavi nu mai continuă la Barca! (Sport).

Știrea rupturii ireversibile fusese dată din surse bine informate, de Jordi Baste la postul de radio Rac1, respectiv Miguel Rico la emisiunea „Partidazo de Cope", ce vorbeau despre veritabilul tsunami la fosta campioană a Spaniei.

„Cred că proiectul actual este unul câștigător”

Nu mai departe de finalul lunii trecute, Xavi mărturisea că „am vorbit cu toată lumea și cred în toți. Răzgândirea mea e o decizie înțeleaptă. N-a fost niciodată o chestiune de orgoliu sau de bani. Am simțit că există un consens. Eu sunt un om al clubului și așa mă simt, în armonie cu Deco și președintele. Suntem o familie. Voi căuta mereu binele clubului pentru a ne întări cât mai mult. Nu am pus nicio condiție pentru a continua.

Am crezut la momentul respectiv (n.r. - pe 27 ianuarie) că cel mai bun lucru pentru club era să renunț. Doar că circumstanțele s-au schimbat și acum cred că cel mai bun lucru pentru Barça este să continuu. Proiectul nu e terminat și cred că poate fi unul câștigător, deși așa a fost la început".

Rafa Marquez, Hansi Flick ori Sergio Conceicao?

Presa spaniolă a făcut deja o listă scurtă de trei nume care ar putea prelua postul vacant la vară. Ar fi vorba despre mexicanul Rafa Marquez, antrenorul de la echipa satelit Barca B și fost mare apărător azulgrana, despre Hansi Flick, liber de contract după despărțirea de naționala Germaniei.

Și, nu în ultimul rând, de Sergio Conceicao de la FC Porto, cu care s-ar fi dus Deco să discute în Portugalia, dincolo de problemele personale care l-ar fi determinat să nu fie lângă Xavi în deplasarea cu Almeria. Soarta actualului tehnician revenise în dubiu după ce fosta campioană a Spaniei se făcuse de rușine și la returul cu Girona (a pierdut de două ori cu 2-4!).

Am luat decizia în urmă cu câteva zile. Cred că e momentul oportun. Ca suporter al clubului, asta simt. Am gândit ca un suporter! Cred că e o decizie de bun-simț. Am pus clubul deasupra mea. Sper ca asta să detensioneze situația. Eu mă simt responsabil pentru tot. Am făcut o treabă bună până acum, dar se termină la 30 iunie
Xavi, antrenorul Barcelonei, pe 27 ianuarie

Citește și alte știri de fotbal intenațional:

Allegri a plecat de la Juventus » Cine vine în locul lui
JUVENTUS
Allegri a plecat de la Juventus » Cine vine în locul lui
Ultima condiție pusă de Dennis Man pentru a-și prelungi contractul cu Parma
Parma
Ultima condiție pusă de Dennis Man pentru a-și prelungi contractul cu Parma

Citește și:

Supercupa FCSB - Corvinul Hunedoara nu se mai joacă pe 6 iulie » Mihai Stoica a făcut anunțul: „E un avantaj”
Cupa Romaniei
Supercupa FCSB - Corvinul Hunedoara nu se mai joacă pe 6 iulie » Mihai Stoica a făcut anunțul: „E un avantaj”
Veste cumplită anunțată de FC Voluntari: „Sincere condoleanțe, Florin Pîrvu!”
Superliga
Veste cumplită anunțată de FC Voluntari: „Sincere condoleanțe, Florin Pîrvu!”
Ironia supremă! Neymar a dat tonul la scandarea de coșmar pentru Ronaldo, în timp ce lusitanul plângea pe gazon
Campionate
Ironia supremă! Neymar a dat tonul la scandarea de coșmar pentru Ronaldo, în timp ce lusitanul plângea pe gazon

Imagini SCANDALOASE de la gala RXF, din Sala Polivalentă » Două femei lovite cu bestialitate de „Perversul” de pe Târgu Ocna, în cușcă! Reacția șocantă a organizatorilor: „Nu este nimic deplasat!”

De asta a fost mazilit?! Ce a putut să facă în vestiar jucătorul plecat de la Dinamo


Comentarii (5)
ccc23
ccc23  •  17 Mai 2024, 14:35

Xavi..un antrenor mult sub ceea ce a fost ca jucator..si prim prisma faptului ca e un circar pe margine( dovada cea mai clara meciul cu Psg..arbitraj aproape perfect a lui Istavanel..dar xavi s-a apucat de talente si romanisme)….l-ati vazut vreodata facand atata circ pe Guardiola sau Ancelotti…ambii niste uriasi intre antrenori

mijoka
mijoka  •  17 Mai 2024, 13:06

Eu sincer is confuz cu situația Barcelonei....cum poate un club sa declare ca este intr-o situație financiara dezastruasa când: au semnat deja nush câte contracte de publicitate de sute de milioane, își construiesc stadion nou, au refuzat oferta de 300 de mil pt yamal etc

godot
godot  •  17 Mai 2024, 12:13

Observația lui Xavi e realistă, dar nu avea voie să o facă publică. Și reacția clubului e realistă, nu le-a lăsat o altă variantă. E păcat pentru toată lumea, era un antrenor potrivit pentru reconstrucție, promovarea de tineri, acceptarea și gestionarea pe termen mediu a unei stări de fapt (Real e pe val, Barca e pe derdeluș) și așteptarea unor circumstanțe mai fericite, care în mod sigur vor apărea în 2-3 ani, pentru că totul se schimbă. Așa, Barca o să intre într-o sarabandă de schimbări de antrenori, care o conducă la schimbări succesive de optică, vânzoleli de jucători, inconstanța de viziune, cu consecință directă în accentuarea clivajelor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează