CORESPONDENȚĂ DIN QATAR Dialog cu un român angajat la Al Jazeera: „M-a enervat propaganda anti-Qatar”

Articol de , - Publicat vineri, 18 noiembrie 2022 12:20 / Actualizat vineri, 18 noiembrie 2022 12:45

Sorin Furcoi e stabilit de 20 de ani în Doha, cu o scurtă perioadă în care a fost în SUA, e fotograf și editor foto la trustul de presă al statului qatarez și dezvăluie cum e viața în Golf: „Am fost mai apreciat aici, ca român, decât în alte locuri”.

„Andrei, te-ai băgat în fața domnului fotograf, stai și tu mai într-o parte, să nu-i intri în cadru” e mesajul meu pentru colegul Andrei Crăițoiu, care filma câțiva suporteri din Costa Rica pe una dintre străzile înguste din vechea piață din Doha. 

Primele impresii de la Doha » Organizare impecabilă, Poliție peste tot, amabilitate ieșită din comun, dar și praf cât cuprinde și un aer irespirabil: „Va fi un infern pentru fotbaliști!”
CM 2022
Primele impresii de la Doha » Organizare impecabilă, Poliție peste tot, amabilitate ieșită din comun, dar și praf cât cuprinde și un aer irespirabil: „Va fi un infern pentru fotbaliști!”

„Domnul fotograf” s-a sesizat auzind că vorbim românește. „Salut, și eu sunt din România”. Pe acreditarea care îi stă la gât scrie Al Jazeera. „Da, lucrez la Al Jazeera, site-ul în engleză”. Acceptă o plimbare prin cel mai autentic loc din Qatar și, în același timp, acceptă un dialog despre jobul, viața și prejudecățile care există în și despre Qatar.

- De când ești în Doha? 
- Oho, am trecut de 20 de ani.

- 20? Păi, câți ani aveai când ai venit? 
- Aveam 21, primisem un job într-o agenție de turism. Am stat ceva, după care am plecat în Statele Unite, dar am revenit în Doha și m-am axat pe fotografie.

„Am fost în Afghanistan, Congo, India”

- De când lucrezi la Al Jazeera? 
- Din mai 2012. Până atunci eram freelancer, dar ei mi-au propus full-time și am acceptat imediat. Sunt fotograf și editor foto.

- Ești fotograf sportiv? 
- Nu, pe general. Acum, da, sunt conectat la Campionatul Mondial, toată țara e, dar în rest pe evenimente de mare interes. Am fost în Afghanistan, India, Congo, în multe țări.

- Cum îți e viața aici, îți place? 
- Chiar foarte tare! Sunt respectat, fac munca pe care o iubesc, soția e cu mine, e și ea angajată tot la Al Jazeera. Mâncarea îmi place la nebunie, dulciurile sunt senzaționale, ce să nu-mi placă? Mi s-au oferit multe oportunități, pe care nu le-aș fi avut niciodată în altă parte, nici măcar atunci când am vrut să mă întorc acasă, în România. Acum, pentru mine, acasă înseamnă Qatar.

- Păi, de exemplu ceea ce se spune despre Qatar și despre... 
- Pff, să știi că propaganda anti-Qatar m-a iritat și m-a deranjat. Nici pe departe nu stau lucrurile așa cum le prezintă unii. Uite, acum câteva seri ne uitam la un post din România, care tot dezbătea declarația unei englezoaice, că a fost cu iubitul în Doha și nici nu avea voie să-l țină de mână.

- Și nu e așa? 
- Uită-te pe stradă, vezi că nu se țin oamenii de mână? Nu există așa ceva. S-a spus că turistele trebuie să-și acopere tot corpul. Fals, vedeți și voi că sunt în fuste, iar localnicele care poartă burqa o fac în scop cultural, nu religios. Eu pot să ies cu soția, să ne plimbăm, să ne ținem de mînă, nimeni nu ne spune nimic. 

„Ca români suntem apreciați, cel mai bine a fost când era Băsescu președinte”

- Tu, ca român, cum ești văzut aici? 
- Extraordinar. Nu doar că n-am avut niciodată nici cea mai mică problemă, dar am fost tratat chiar mai bine decât alți străini. În general, românii sunt apreciați, mai ales pe vremea când președinte în România era Băsescu, care cred că avea o relație extrem de apropiată cu Qatar, românii de aici au fost văzuți bine. Cunosc români care erau general-manageri în companii de top de aici.

- Taxele, impozitele, asigurările sunt mari? 
- Aici plătești taxe și impozite doar în primele 5-6 luni de contract, după care nu se mai achită nimic. Iar în privința asigurărilor medicale, e simplu, tu alegi una la stat sau la privat și angajatorul o achită.

- E ca în România diferență între stat și privat? 
- E mai aglomerat la stat, dar aici găsești competențe mai mari. Soția unui prieten urma să nască, a mers la privat și cei de acolo au trimis-o la stat, spunându-i că se pot ocupa cei de acolo mai bine de ea.

„Chiria plus utilități la apartament cu două camere costă peste 2.000 de euro”

- Locuiești chiar în Doha? 
- Da, în spatele Muzeului Național, într-un apartament închiriat.

- E scumpă chiria? 
- Cam e!

- Cât? 
- Un apartament cu două camere, pentru mine și soția mea, cu utilitățile incluse, mă refer la apă, curent, cablu, plus serviciu hotelier o dată pe săptămână, adică să vină cineva să facă curățenie, costă puțin peste 2.000 de euro pe lună.

- Ca angajat al Al Jazeera ai avut vreodată probleme, în afara Qatarului? 
- Niciodată!

- Mai sunt și alți români la Al Jazeera, în afară de tine și de soția ta? 
- Mai e o fată, dar ea lucrează din România pentru ei. În schimb, cred că printre cei 2.000 de angajați pe care îi are tot trustul, inclusiv televiziunea, sunt peste 35 de naționalități. 

„Cel mai greu m-am obișnuit cu căldura”

- Cu ce te-ai acomodat cel mai greu în Qatar? 
- Cu căldura. Vara sunt peste 50 de grade. Voi mi-ați spus că v-a fost foarte greu azi, când au fost 35-36 de grade, eu nici nu prea le-am simțit, m-am obișnuit. Oricum, în această perioadă a anului, vremea e prea caldă față cum ar trebui să fie. 

- Recomandă-le ceva bun de mâncare românilor care vor veni la Campionatul Mondial sau în vizită în Doha, după turneul final! 
- Primul lucru e mâncarea tradițională qatareză, se numește Majboos, e cu carne de miel sau pui, se gătește lent, cu diverse mirodenii, se pune apoi pe un pat de orez condimentat. Și a doua e ceva arăbesc. Să încerce costițele de miel, sunt deosebite.

Citește și alte articole:

Condiții inumane pentru muncitori! Ce a descoperit echipa Gazetei în Doha
QATAR 2022
Condiții inumane pentru muncitori! Ce a descoperit echipa Gazetei în Doha
Topul celor mai bine plătiți fotbaliști convocați în Qatar + Selecționer de Mondial plătit mai slab decât Edi Iordănescu
CM QATAR
Topul celor mai bine plătiți fotbaliști convocați în Qatar + Selecționer de Mondial plătit mai slab decât Edi Iordănescu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
pirusis
pirusis  •  21 Noiembrie 2022, 11:00
Postat de calivin pe 18 Noiembrie 2022, 15:12

Cum sa platesti peste 2 mii de euro in Quatar? Nu s salariile chiar atat de mari iar viata e scumpa.Plus ca stai numai printre musulmani in caldura aia insuportabila si nu ai voie sa bei unde vrei sau sa mananci porc.Doamne ferste

Dar si cand iei 5000E pe luna si sotia a fel, eh, parca se schimba datele problemei...

rocky3
rocky3  •  20 Noiembrie 2022, 19:27
Postat de Andrei86 pe 19 Noiembrie 2022, 18:45

Porcul și alcoolul sunt probleme importante!:))))

Mai important e ca femeile nu au acces la studii, că n-au voie să iasă neînsoțițe și neinfofolite! De asta ce zici?

kordell
kordell  •  20 Noiembrie 2022, 02:49
Postat de belane pe 18 Noiembrie 2022, 21:32

Ba vi s-a nazarit activismul tocmai acum, dar cand plecau cu zecile de mii muncitori romani prin Italia si Spania si erau batjocoriti nu s-a gasit unu sa protesteze. Cand exista dovezi clare ca Departamentul de Stat al S.U.A. a sponsorizat la greu diferite grupari teroriste inca din timpul razboiului rece nu s-a gasit nimeni din presa sau "comunitatea internationala" sa se revolte ca acum...

Progresist de mic ?

Vezi toate comentariile (17)
Comentează