INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  URUGUAY - GHANA 1-1 (4-2 LA PENALTY-URI)

Nebunia lui Abreu a condus Uruguayul în semifinale!

Articol de - Publicat duminica, 04 iulie 2010 00:00

Rezerva de lux a lui Tabarez i-a dat ghanezului Gyan o lecţie de autocontrol. Scăpat în 2002 dintr-un grav accident rutier, "El Loco" a suit Uruguayul pe "scăriţa" spre semifinale.

A intrat pentru un sfert de oră, însă a jucat o întreagă repriză şi a ajuns în istorie. Doar Washington Sebastian Abreu Gallo, poreclit "El Loco" (Nebunul), putea improviza scena de final a thrillerului cu Ghana. Pivotul de 1,93 m, cu privire vicleană şi şuviţe sălbatice, care a schimbat în carieră 17 cluburi şi şapte ţări, a inventat "scăriţa" spre semifinala aşteptată din 1970 de dubla campioană mondială. Şi a probat cît de sigur se transformă un penalty, chiar şi cînd ai la Mondial minge de meci la 4-3, după ce adversarul te-a lăsat să supravieţuieşti!

Dat afară de la baschet
Destinul i-a întins o mînă acum opt ani, salvîndu-l dintr-un accident grav. A derapat cu camioneta, s-a răsturnat, zdrobindu-se într-un stîlp. Amicul din dreapta a murit, el a scăpat. "În fiecare noapte înainte să adorm, revăd filmul în memorie. Asta e dramă, nu un meci de fotbal. Uneori la corner, plonjez în careu ţipînd «feriţi-vă, vine tsunami»", povesteşte Abreu. Care la 5 ani i-a furat pistolul tatălui, a fost dat afară de la "naţionala" de baschet Under 16 după o escapadă nocturnă, ba a lucrat şi ca ziarist, publicînd un interviu chiar cu el însuşi!

Tabarez, tizul selecţioner, i-a întins-o pe cealaltă. Abreu le-a apucat strîns pe ambele şi continuă visul celest: "Aşa am ales să bat, după ce l-am examinat pe portar. Eram liniştit şi încrezător". Nu e prima lui "scăriţă". A înscris şi în 2007, în semifinalele Copei America, contra Braziliei. Tot al cincilea penalty. În sezonul trecut, a făcut la fel la Botafogo în finala Copei de Rio cu Flamengo. S-a păcălit doar o dată, în Mexic, cînd portarul a rămas pe loc!

"Unii antrenori critică astfel de execuţii. N-a fost deloc o nebunie, ci numai o mostră de clasă, inspiraţie şi sînge rece"
Oscar Washington Tabarez, antrenor Uruguay

Invenţia lui Panenka
Primul care a executat o lovitură de la 11 metri în stilul lui Abreu a fost un cehoslovac. Antonin Panenka a reuşit să transforme cu "scăriţă" în finala Euro 1976 penaltyul decisiv în partida cu Germania de Vest, pentru care anterior ratase Uli Hoeness de la punctul cu var. Cehoslovacii au învins cu 5-3 şi un jurnalist francez l-a numit "poet" de Panenka, execuţia purtîndu-i de-atunci numele fostului mijlocaş.

Steaua l-a refuzat :)
În ianuarie 2009, Sebastian Abreu a fost propus Stelei. Conform Cancan, "El Loco" a fost refuzat de Gigi Becali datorită salariului pe care l-a dorit, 500.000 de euro pe sezon, pentru a semna cu trupa din Ghencea. Abreu a ajuns în cele din urmă în Grecia, la Aris, iar apoi a mers în Brazilia, la Botafogo, unde a marcat 13 goluri în 19 meciuri.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
papanas
papanas  •  04 Iulie 2010, 09:04

vai steaua ta ,n-ai nimicde-a face cu comentatul,esti doar o copie proasta si vulgara a sosoiului de serviciu,m.badea

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close