INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  PROTESTE

FOTO&VIDEO Haos în Brazilia » Cele mai grave proteste din ultimii 20 de ani ţintesc CM 2014: "De ce daţi banii aiurea?"

foto: reuters +4   FOTO
foto: reuters

Articol de GSP - Publicat miercuri, 19 iunie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 19 iunie 2013 13:42

Cu doar un an înainte de Campionatul Mondial, în Brazilia au izbucnit protestele după ce oficialităţile au mărit preţurile biletelor la transportul public. Manifestaţiile au escaldat în ultimele zile şi au devenit un protest făţiş faţă de administraţia Dilmei Rousseff, care este considerată risipitoare şi ignorantă la adresa problemelor săracilor

Peste 1.000.000 de oameni, din toate provinciile ţării sud-americane, au ieşit pe străzi pentru a protesta, iar mai mulţi poliţişti au fost răniţi în altercaţiile cu protestatarii. Aceştia consideră că sînt înşelaţi, deoarece Guvernul cheltuieşte sume exorbitante pe stadioane şi infrastructură pentru Campionatul Mondial de anul viitor şi pentru Jocurile Olimpice din 2016, iar standardul de viaţă este în continuă scădere.

Au avut loc demonstraţii în Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brasilia, Belem şi Belo Horizonte. Brazilienii susţin că sînt cele mai grave proteste din ultimii 20 de ani, iar autorităţile s-au decis să folosească armata pentru a-i calma pe protestatari. Evenimentele din Brazilia îi îngrijorează pe oficialii FIFA, ţara fiind mult în spate în ceea ce priveşte infrastructura pentru CM 2014, dar şi din cauza siguranţei publice.

Reprezentanţi ai Forţei Naţionale, organism de stat compus din luptători foarte bine antrenaţi şi politişti, au fost trimişi să limiteze daunele în provinciile cu proteste. Guvernul brazilian a subliniat că misiunea Forţei Naţionale nu este de a reprima protestele, ci de a se asigura că totul se petrece fără incidente majore.

În aceste zile, 200.000 de soldaţi şi poliţişti asigură securitatea competiţiei Cupa Confederaţiilor, care se dispută între 15 şi 30 iunie. Şi nu glumesc. Din spatele căştilor şi a scuturilor masive sau din şaua cailor, trupele de şoc folosesc întreg arsenalul pentru a opri înaintarea protestatarilor. Bastoane, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. S-au înregistrat deja cîteva sute de răniţi.

Cristian Geambaşu: Fotbalul nu mai este a doua religie din Brazilia
Într-un articol publicat în Gazeta Sporturilor de astăzi, editorialistul Cristian Geambaşu notează situaţia din Brazilia: "Deşi patria lor respiră progres în ritm accelerat, compatrioţii lui Pele, Garrincha şi Tostao au şi alte griji în afara fotbalului. Au alte drame la ordinea zilei, înaintea pierderii unui meci de fotbal. PIB-ul a crescut spectaculos, dar diferenţele dintre păturile sociale s-au adîncit. A apărut şi o semnificativă clasă de mijloc, numai că săracii sînt tot mai săraci, iar bogaţii tot mai bogaţi.

Ca peste tot în lume. Maracana a fost refăcută din temelii, nu acelaşi lucru s-a întîmplat cu spitalele şi şcolile. Sub preşedinţia lui Lula da Silva, iar mai apoi a doamnei Dilma Rousseff, au apărut minuni arhitecturale, dar datorită deschiderii spre lumea largă brazilienii au devenit mai atenţi la drumul spre care se îndreaptă ţara lor. A doua religie a Braziliei nu mai este fotbalul, ci grija zilei de mîine". Citeşte continuarea articolului aici.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (47)
wertus
wertus  •  19 Iunie 2013, 19:26
Postat de randoom.. pe 19 Iunie 2013, 15:31

IAR LA NOI PAUZA. EU GARANTEZ CA ROMANUL SI CAND O SA VADA IN 4 IULIE CA A FOST FURAT LA REFRENDUMUL DIN 2012,TOT NU O SA REACTIONEZE. TOTUSI,DACA ERA NEVOIE DE 500 DE MII 1 MILION DE PROTESTATARI PENTRU A-L DA JOS PE CHIORU BETIV, SPUNEAM CA NU ESTE POSIBIL. DAR CU DOAR 30-40 DE MII DE OAMENI CARE PROTESTEAZA IN FATZA LA COTROCENI PUTEM AVEA O VIATA MAI BUNA. DACA NU SE POT STRANGE MACAR 30-40 DE MII DE ROMANI SA PROTESTEZE VIOLENT(FORTELE DE ORIDNE NU AU CUM SA DEPASEASCA 10 MII,DECI SUNT LIPSITE DE PUTERE) SI SA IL LINSEZE PE CHIORU BETIV SI TOTI PADUCHEI PDLACI,NE MERITAM SOARTA. PAI ACUMA,POLITICIENII NU MAI AU FRICA DE POPOR. O SA ISI PERMITA ORICE,CA VAD CA ROMANII TAC .

cata dreptate ai pacat ca nu gandesc toti la fel ca tine . Oranjii au pus mana la un momnet pe putere ca oamenii buni i-au lasat si s-au lasat corupti , poporul nu este invatat sa reactioneze .In rest toata stima si aprecierea .

flavoneus
flavoneus  •  19 Iunie 2013, 19:05

E clar ca Brazilia nu si permite sa organizeze Campionatul Mondial!!Daca si permiteau nu ar fi trebuit sa mareasca preturile la serviiile publice!!!

hacicu
hacicu  •  19 Iunie 2013, 18:01

fotbalul dă, fotbalul ia

Vezi toate comentariile (47)
Comentează
Close