INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  TACTICĂ

Mondialul schimbă moda în fotbal » 5 strategii de succes pe care le-am văzut în Brazilia. Care va fi cîştigătoare?

Articol de - Publicat sambata, 21 iunie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 21 iunie 2014 13:24

Campionatul Mondial din Brazilia relansează moda în fotbal. Dacă tiki-taka spaniol a falimentat, ibericii fiind eliminaţi după două înfrîngeri, alte naţionale au impresionat lansînd noi strategii tactice.

O tendinţă evidentă la acest turneu final este revenirea la sistemul cu 3 fundaşi, folosit de mai multe echipe care au impresionat pînă acum. E de remarcat că din ce în ce mai puţine formaţii folosesc 4-2-3-1, cel mai utilizat din ultimii ani.

1. Olanda şi Chile, 3-4-1-2
Folosind aceeaşi schemă tactică, Olanda şi Chile au învins Spania şi i-au trimis acasă pe campionii mondiali. Van Gaal şi Jorge Sampaoli au ales un sistem cu trei fundaşi şi doi mijlocaşi defensivi, care asigură o apărare excelentă. Ambele formaţii au cîte un mijlocaş ofensiv care face legătura cu atacul, Olanda pe Sneijder şi Chile pe Vidal.

Van Persie şi Robben au libertate în atac şi au fost foarte activi, marcînd cîte 3 goluri de fiecare în două meciuri. La chilieni, Alexis Sanchez şi Vargas îndeplinesc acest rol.

Echipa tip Olanda: Cillessen - Vlaar, De Vrij, Indi - Janmaat, De Guzman, De Jong, Blind - Sneijder - Robben, Van Persie

Echipa tip Chile: Bravo - Medel, Silva, Jara - Isla, Aranguiz, Diaz, Mena - Vidal - Vargas, Alexis

2. Brazilia şi Germania, 4-2-3-1
Cele două forţe ale fotbalului mondial preferă acelaşi sistem cu un vîrf, 3 mijlocaşi ofensivi la susţinere şi doi închizători. Brazilia îl are pe Fred în atac, Oscar, Neymar şi Hulk vin din linia a doua şi cuplul sudat în faţa apărării Luiz Gustavo - Paulinho.

Germania, patria acestui sistem 4-2-3-1 aplicat cu succes şi de Laurenţiu Reghecampf la Steaua, îşi pune speranţele ofensive în Thomas Muller. Dacă sud-americanii îl caută pentru pase pe Neymar, nemţii se bazează pe Kroos ca playmaker avansat. Götze şi Ozil acţionează din lateral, preferînd să intre cu piciorul de bază în zona centrală, exact ca şi Neymar şi Hulk. Lahm şi Khedira sînt mijlocaşii defensivi.

Echipa tip Brazilia: J. Cesar - D. Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Luiz Gustavo, Paulinho - Hulk, Oscar, Neymar - Fred

Echipa tip Germania: Neuer - Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes - Lahm, Khedira - Ozil, Kroos, Götze - Muller

3. Costa Rica şi Mexic, 5-4-1
Cele două formaţii care au 6 puncte, respectiv 4 în două grupe dificile, au abordat două dintre sistemele cele mai defensive de la Mondial. Cel puţin în aparenţă, mai ales în privinţa costaricanilor, care au marcat 4 goluri pînă acum şi au primit unul singur.

Costa Rica şi Mexic folosesc 5 fundaşi şi preferă să aglomereze în zona centrală pentru o mai bună densitate, prin cei 4 jucători de la mijloc. Arma preferată de ambele formaţii este contraatacul, strategie care se bazează la finalizare pe Campbell, respectiv Peralta la mexicani.

Echipa tip Costa Rica: Navas - Gamboa, Duarte, González, Umaña, Díaz - B. Ruiz, Borges, Tejeda, Bolaños - Campbell

Echipa tip Mexic: Ochoa - Aguilar, Rodríguez, R. Márquez, Moreno, Layun - Dos Santos, Herrera, Vázquez, Guardado - Peralta

4. Franţa 4-3-3
"Cocoşii" au făcut spectacol pînă acum, 3-0 cu Honduras şi 5-2 cu Elveţia şi preferă un joc foarte ofensiv şi creativ. Deschamps îşi aşază echipa într-un 4-3-3 clasic, cu 3 mijlocaşi centrali în linie, un vîrf autentic şi două aripi.

Contra Elveţiei, Benzema şi Valbuena au făcut ravagii, oferindu-i spaţii şi lui Giroud, care s-a completat perfect cu cei doi. Pentru ca acest modul 4-3-3 să funcţioneze, echipa trebuie să aibă fundaşi laterali care pot susţine foarte bine atacul, misiune pe care Debuchy şi Evra o îndeplinesc cu succes.

Echipa tip Franţa: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra - Pogba, Cabaye, Matuidi - Valbuena, Giroud, Benzema

5. Argentina 4-3-1-2
Sabella a încercat o singură repriză sistemul cu 3 fundaşi, care n-a funcţionat cu Bosnia şi a trecut imediat la 4-3-1-2. Acest modul va fi folosit de argentinieni şi contra Iranului. Sabella mizează pe jucători fantastici în ofensivă şi aşezaţi aşa, argentinienii îl pot pune cel mai bine în valoare pe Messi.

Jucînd în spatele a doi atacanţi de superclasă, Higuain şi Aguero, Messi are libertate totală de a se mişca pe tot terenul. Argentina beneficiază şi de un mijloc de mare valoare, cu Gago, Mascherano şi Di Maria. Punctul slab al "pumelor"? Nici unul dintre cei trei oameni din ofensivă nu ajută deloc defensiva, ceea ce pune o presiune imensă pe oamenii din apărare.

Echipa tip Argentina: Romero - Zabaleta, Fernández, Garay, Rojo - Gago, Mascherano, Di Maria - Messi - Aguero, Higuain

Mondial special AICI » Meciuri live, statistici real-time, infografii spectaculoase

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (26)
tb73
tb73  •  22 Iunie 2014, 07:50
Postat de bogdan_rbf pe 21 Iunie 2014, 22:32

ori e 4-5-1 (ca in poza) ori e 5-4-1..hotarati-va!!

Pozele nu au legatura cu articolul...

bogdan_rbf
bogdan_rbf  •  21 Iunie 2014, 22:32

ori e 4-5-1 (ca in poza) ori e 5-4-1..hotarati-va!!

ftwraku
ftwraku  •  21 Iunie 2014, 17:24

Brazilia este nevoita sa joace intr-un sistem cu un singur varf... "Brazilia îl are pe Fred în atac" : Neymar si Oscar nu sunt chiar atacanti...Hulk de cand este la rusnaci nu a mai fost acelasi jucator. Brazilia ar trebui sa renunte si la atancatul ala;)) Fred sau Jo sunt in plus mai mereu:)))))))))))) Nu credeam ca o sa prind Brazilia vreodata cu 2 atancati care pe la 27 de ani nu au mai facut fata la echipe de rang secund in Europa si s-au intors in Brazlia...NU CREDEAM! Si nu a trecut nici faza grupelor...Ce atata fas si cu Costa Rica...Asa este mereu,ASA ESTE NORMAL. Mereu vor fi echipe de acest gen,mereu vor fi dezamagiri...Insa in semifinale tot cam acelasi echipe vor f

Vezi toate comentariile (26)
Comentează