INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  SPANIA - OLANDA 1-5

Portocala mecanică însufleţită » Explicaţia unui mare triumf: cum a rebrănduit Louis Van Gaal maşina de fotbal oranj

+2   FOTO
"Bombardierele" Robben și Sneijder i-au măturat pe spanioli. Casillas, în genunchi, e imaginea perfectă a dezastrului

Articol de - Publicat duminica, 15 iunie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 14 iunie 2014 23:11

Vicecampionii mondiali au pus perfect în practică ”doctrina olandeză”, dar în chimia victoriei a contat şi că erau fericiţi. ”Le-am permis soţiilor să-i viziteze”, a dezvăluit selecţionerul.

5-1. Împotriva campioanei en titre a lumii! Senzaţionalul triumf al Olandei în faţa Spaniei a făcut instant înconjurul planetei. Iar selecţionerul Louis van Gaal, nu demult criticat pentru schimbarea sistemului, 5-3-2 în locul tradiţionalului 4-3-3, a ieşit prompt la tablă ca să explice "minunea".

"Sistemul pe care l-am folosit în calificări reprezintă şcoala olandeză. Însă doctrina olandeză e mai mult decît 4-3-3. Înseamnă să faci presing, să rămîi compact şi să-ţi păstrezi poziţiile". Ceea ce "zburătorii" lui au pus aproape perfect în practică.

Şi încă ceva. Van Gaal a dezvăluit că principiul său este "imaginea de ansamblu. Jucătorul în totalitatea lui. Psihicul contează şi e influenţat de mediul înconjurător. Aşa că joi am deschis porţile cantonamentului pentru soţiile şi iubitele băieţilor. Am vrut ca ei să fie fericiţi. N-a fost acesta motivul pentru care am cîştigat, dar a contat".

Van Persie pe Corcovado
Golul reuşit cu capul de Van Persie, din plonjon, a trezit imaginaţia fanilor. Pe net au circulat numeroase montaje fotografice, cel mai reuşit fiind zborul de înger al lui Robin deasupra celebrei statui a lui Isus de pe Corcovado (foto 3).

"Putem şi mai bine. S-a văzut asta în ultimele 20 de minute, cînd meciul era practic jucat şi încrederea băieţilor mare" (Louis van Gaal, selecţioner Olanda)

"A fost un meci nebun. Puteam marca şi opt goluri. Dar trebuie să fim realişti. N-am obţinut decît 3 puncte" (Robin van Persie, atacant Olanda)

109 kilometri a alergat Olanda contra Spaniei, cu 7 mai mult decît jucătorii lui Del Bosque

66 de mingi a jucat Daley Blind, cel mai mult de la olandezi. A dat două assisturi şi a greşit doar 5 pase din 41

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
quittaro
quittaro  •  15 Iunie 2014, 10:23

Nu există în limba română cuvântul "rebrenduit". Scrieţi dracu româneşte, lăsţi-ne cu englezismele astea de doi bani!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează