INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  ARGENTINA - BELGIA 1-0

VIDEO Golzalo! » După 24 de ani, Argentina e din nou în semifinalele Mondialului: 1-0 cu Belgia

Higuain (dreapta) şutează formidabil din întoarcere. Kompany şi Van Buyten sînt doar spectatori. Mingea se îndreaptă în viteză spre poarta lui Courtois // Foto: Reuters +2   FOTO
Higuain (dreapta) şutează formidabil din întoarcere. Kompany şi Van Buyten sînt doar spectatori. Mingea se îndreaptă în viteză spre poarta lui Courtois // Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 06 iulie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 05 iulie 2014 22:40

Aproape un an a tot sperat Gonzalo Higuain să înscrie pentru "naţională". A făcut-o ieri. Al 4-lea său şut pe poartă de la acest Mondial - nu e nici o farsă! - şi primul gol în turneul din Brazilia!

Doamne, cît a mai aşteptat Gonzalo Higuain să înscrie un gol pentru Argentina! Aproape 11 luni, 6 meciuri, 528 de minute! Nu mai găsise plasa din 14 august 2013, de la amicalul cîştigat cu 2-1 în faţa Italiei.

VIDEO: Vezi AICI golul meciului!

"Mi-e teamă să nu termin Mondialul şi să nu marchez nici măcar o dată", a mărturisit atacantul lui Napoli, care nu avea decît trei şuturi pe poartă - TREI, cifrele sînt crude de multe ori - în primele patru partide jucate în Brazilia.

"S-a sacrificat"
"Chiar dacă nu are goluri, face un turneu foarte bun", i-a luat apărarea selecţionerul Sabella. "S-a sacrificat pentru echipă, a creat spaţii. Am mare încredere în el. E un jucător extraordinar".

Ieri, nu trecuseră decît opt minute din "sfertul" de la Brasilia. Messi i-a învîrtit la mijlocul terenului pe Fellaini şi De Bruyne, pasîndu-i lui Di Maria, care a încercat să-l lanseze pe Zabaleta, însă mingea a deviat. Spre careu, spre Higuain. Numărul 9 era cu spatele la poartă, prins la mijloc, între stoperii belgieni Van Buyten şi Kompany.

Singura cale să-l surprinzi pe Courtois
Pipita a observat instantaneu că amîndoi sînt departe de el. Şi a decis într-o fracţiune de secundă. Nu se putea o alegere mai inspirată. A lăsat balonul să treacă, dar i-a schimbat direcţia, accelerîndu-i viteza cu un şut din întoarcere.

Numai aşa putea fi surprins Courtois, unul dintre cei mai buni portari ai competiţiei. Şi portarul valon a fost surprins. N-a mai avut timp să reacţioneze. Nici n-a mai plonjat. Brazuca a zburat la colţul lung, direct lîngă bară, în plasa laterală. 1-0 pentru alb-albaştri.

22 de goluri a marcat Gonzalo Higuain pentru Argentina în 41 de meciuri

Demichelis, de la 0-4 la 1-0
Şi atunci, Sabella şi-a amintit: "Ştiţi cum sîntem noi, argentinienii? Dacă învingi, eşti fenomen. Dacă pierzi, nu valorezi nimic". A văzut "dracii" venind val după val peste jucătorii săi, se gîndea deja cum ar fi reacţionat jurnaliştii şi suporterii la Buenos Aires dacă ar fi fost egalaţi. Dar Romero a boxat bomba lui De Bruyne.

"Putem scrie istorie la acest Mondial", a sperat Wilmots, antrenorul belgienilor, numai că Messi l-a mai păcălit o dată pe Witsel şi a obţinut o lovitură liberă de la 18 metri, după ce Fellaini, fratele lui Witsel din "Jackson Five", l-a călcat din spate şi pe glezna stîngă, şi pe gamba dreaptă. Norocul europenilor a fost că Leo a căutat vinclul şi a nimerit bara de susţinere a plasei.

Ce ocazie, Gonzalo!
Imediat, o ocazie de 2-0 s-a transformat într-o şansă de 1-1. Demichelis, care nu mai jucase la CM din 2010, de la acel 0-4 cu nemţii în "sferturi", nici nu şi-a dat seama cînd a trecut Mirallas ca vîntul pe lîngă la centrarea lui Vertonghen. Cap şi n-a fost gol! Puţin pe lîngă!

Pauză. Lukaku era pe margine, gata să-l schimbe pe Origi, dar înlocuirea a aşteptat. Şi putea să aştepte pînă la următorul turneu final, dacă acelaşi Higuain ar fi marcat în minutul 55.

Dribling de artist al lui Gonzalo - "urechi" lui Kompany - şi sprint spre careul lui Courtois. Van Buyten a dublat prea tîrziu. Şut, goalkeeperul era din nou învins, dar bara l-a salvat!

Belgia înscrie în final. Nu şi acum!
Din acel moment, belgienii au ocupat terenul advers. "Vom juca în stilul nostru, vom ataca pînă cînd apărarea argentiniană va ceda", avertizase Wilmots. Credea că are un as ascuns, cum se întîmplase în fiecare din cele patru partide precedente.
- la 2-1 cu Algeria, flamanzii marcaseră în minutele 70 şi 80
- la 1-0 cu Rusia, Origi punctase decisiv în minutul 88
- la 1-0 cu Coreea de Sud, golul victoriei în minutul 78
- la 2-1 cu SUA, în "optimi", ambele reuşite în prelungiri: 93 şi 105!

Acesta era secretul lui Wilmots, care a renunţat în ultimul sfert de oră şi la Hazard, uriaşa dezamăgire a Mondialului. Au încercat totul "diavolii" săi. Fellaini, tot cu capul, peste poartă. De Bruyne, blocat. Asalturi peste asalturi, sol-aer, pătrunderi individuale, combinaţii sau centrări şutate, careul sud-americanilor era asediat. Fisura n-a apărut!

Poate fi Higuain acum Caniggia din '90?
Şi pe acest final ultraofensiv al Europei, Messi a scăpat de marcaj şi a fugit ca un iepure de la centrul terenului, cu călăii pe urme. Nimeni nu l-a ajuns, dar Leo, în loc să-l fenteze şi pe Courtois şi să împingă balonul în poarta goală, a şutat. Şi "caracatiţa" din faţa sa a blocat mingea cu tentaculele sale. Era în prelungiri.

Rămăseseră doar cîteva secunde. Atunci, Lukaku a pătruns ca o vijelie, centrînd tare în mijlocul careului de 6 metri. Van Buyten, devenit vîrf pentru acest caz de urgenţă, n-a marcat. A respins Demichelis. Pe 16 metri. Excelentă şansă pentru Witsel. S-a lăsat pe spate şi voleul său cu exteriorul n-a prins poarta. A fost ultima ocazie.

S-a terminat 1-0. Iar Argentina va juca din nou semifinala Mondialului după 24 de ani. În 1990, la Coppa del Mondo, s-a calificat şi în ultimul act, cu fantasticul duet Maradona - Caniggia. Poate fi Higuain acum Caniggia alb-albastru?

5 victorii consecutive a reuşit Argentina la acest Mondial, premieră la un turneu final. În 1930 a avut 4, pierzîndu-l pe următorul, 2-4 în finala cu Uruguay

11 succese cu 1-0 a adunat Argentina în istoria CM. Doar trei echipe au realizat mai multe, Germania (19) şi Brazilia (12)

5 meciuri are trupa lui Messi în care a deschis scorul la actualul CM. În toate au înscris primii şi nemţii

"Argentina a refuzat fotbalul în această semifinală. Noi am jucat şi sînt foarte mîndru de ce a făcut Belgia la Mondial" (Marc Wilmots, selecţioner Belgia)

"Este cel mai bun meci al Argentinei la Mondial. O bucurie pentru această mare echipă, pentru oameni, familie, pentru toată lumea. Regret doar că Di Maria s-a accidentat" (Alejandro Sabella, selecţioner Argentina)

ARGENTINA - BELGIA 1-0
Higuain (8)

Argentina: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta - Biglia, Mascherano - Di Maria (33 E. Perez), Messi, Lavezzi (71 Palacio) - Higuain (81 Gago)
Antrenor: Alejandro Sabella

Belgia: Courtois - Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vertonghen - Witsel, Fellaini - Mirallas (59 Mertens), De Bruyne, Hazard (75 Chadli) - Origi (59 Lukaku)
Antrenor: Marc Wilmots

Cartonaşe: Biglia (75) - Hazard (53), Alderweireld (68)
Stadion: Mane Garrincha (Brasilia)
Arbitru: Nicola Rizzoli (Italia)

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

Garanţia finalei
Argentina s-a calificat ieri în a patra semifinală de Mondiale. De fiecare dată cînd au ajuns în această fază, "pumele" s-au bătut pentru trofeu. Au cîştigat cele trei precedente, eliminînd în penultimul act Statele Unite (1930), Belgia (1986) şi Italia (1990), dar cucerind numai acum 28 de ani şi titlul suprem.

Tot încercuit de ”dracii roşii”
La distanţă de 28 de ani, s-a repetat strategia belgienilor contra "pumelor". Dacă la turneul din Mexic Maradona era păzit uneori şi de şase adversari, urmaşul său cu numărul 10 pe spate a avut parte ieri de acelaşi tratament. Patru "draci roşii", Witsel, Fellaini, Alderweireld şi Van Buyten (foto 2, de la stînga la dreapta), l-au încercuit pe Messi, care n-a putut fi oprit în prima repriză decît cu un fault la marginea careului.

Sabella era să cadă-n cap!
Moment incredibil în faţa băncii tehnice a Argentinei: selecţionerul Alejandro Sabella s-a lăsat pe spate după o ratare a elevilor săi. Prea mult, însă: s-a dezechilibrat şi era să cadă în cap! L-a salvat unul dintre membrii staff-ului, care l-a prins exact în momentul căderii.

Intră pe MONDIAL GSP.RO: meciuri LIVE, infografii spectaculoase, statistici real-time!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
samertx
samertx  •  06 Iulie 2014, 11:24
Postat de tomcat777 pe 06 Iulie 2014, 10:10

Ba un articol absolut penibil. Greseli nepermise unui ziarist sportiv, care mai ia si bani pt prostiile care le scrie !! Exemple : "Doar trei echipe au realizat mai multe, Germania (19) şi Brazilia (12)" si alta - probabil Argentina a castigat in 1978 CM fara sa joace semifinala, nu ; ca dupa "minunatul" articol asta s-a intamplat doar in 1930, 1986 si 1990 !! Repet, bataie de joc acest articol, daca ar fi dupa mine l-as concedia instantaneu pe autor.

ba, tu-ti cauti servici? pai, recenzorii au murit demult , ba. nu stiu daca mai exista fisa postului:)) Ăsta e un articol bine scris și documentat ca atare, bă, țăranule!

lucianfocus
lucianfocus  •  06 Iulie 2014, 10:48
Postat de tomcat777 pe 06 Iulie 2014, 10:10

Ba un articol absolut penibil. Greseli nepermise unui ziarist sportiv, care mai ia si bani pt prostiile care le scrie !! Exemple : "Doar trei echipe au realizat mai multe, Germania (19) şi Brazilia (12)" si alta - probabil Argentina a castigat in 1978 CM fara sa joace semifinala, nu ; ca dupa "minunatul" articol asta s-a intamplat doar in 1930, 1986 si 1990 !! Repet, bataie de joc acest articol, daca ar fi dupa mine l-as concedia instantaneu pe autor.

Ai pretentii de la ghesepisti? :)))

bamse1901
bamse1901  •  06 Iulie 2014, 10:38

am aflat cu stupoare de la comentatori ca Higuain a luat titlui cu Atletico Madrid

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close