INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  CM BRAZILIA 2014

World Cup AK47! » Brazilia devastată de proteste: turiştii sînt ameninţaţi!

La Sao Paulo, carnetele cu abțibilduri pentru CM sînt arse // Foto: Reuters +2   FOTO
La Sao Paulo, carnetele cu abțibilduri pentru CM sînt arse // Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 18 mai 2014 00:00 / Actualizat duminica, 18 mai 2014 00:21

La un meci de fotbal dintr-o favelă carioca, gangsterii au tras cu mitraliere. Iar pe străzi, oamenii strigă: "Străinilor, nu mai veniţi! E o ţară periculoasă!".

Mai sînt doar 25 de zile pînă la Mondial şi Brazilia stă pe un butoi cu pulbere. Ca să-i sperie pe organizatori, dar mai ales pe turişti, mai mulţi fani ai echipei VA Clube dintr-o favelă a metropolei Rio de Janeiro, Vila Alianca, au sărbătorit golurile trăgînd salve de mitralieră AK47. Liderul acestei mici grupări carioca este Frankie Ferreira, şeful unei reţele de droguri. Nu este tot.

În oraşe, protestele sînt tot mai intense, la fel confruntările cu poliţia militară. În toată ţara. 5.000 de oameni au fost la Sao Paulo, 1.300 la Rio, Brasilia şi Belo Horizonte. Porto Alegre, Salvador, Fortaleza n-au scăpat nici ele. Lupte de stradă, incendii, clădiri vandalizate. Şi mesaje teribile.

"Turiştilor, nu mai veniţi aici! Brazilia e o ţară periculoasă", scria pe un banner purtat de un protestatar echipat cu mască de gaze. "Nu va exista nici o Cupă Mondială" era altă inscripţie. Sau "Mondial fără oameni. Am ieşit iar în stradă. Rezistenţă urbană". Sau "Vreau şcoli şi spitale de calitate. Fuck the World Cup". Sau "E uşor să arestezi oameni simpli. Eu îl vreau arestat pe Blatter!". Ultimul, proiectat pe un bloc.

"Pacostea Blatter"
Preşedinta braziliană Dilma Rousseff a reacţionat dur la criticile şefilor FIFA. "Lăsaţi-mă în pace cu Blatter şi secretarul său general Valcke, nu-mi mai vorbiţi de ei! Amîndoi sînt o mare greutate pe umerii noştri. O pacoste". Sepp Blatter tocmai spusese: "Poporul brazilian e nemulţumit. Sînt multe promisiuni neîmplinite. Dar oamenii n-au înţeles un lucru. Ca să organizeze o asemenea competiţie, trebuie să muncească!".

Ameninţarea "Dengue"
Un studiu realizat de cercetători catalani au revelat riscul unei epidemii de "febră dengue" la Mondial. Natal, Fortaleza şi Recife sînt principalele ameninţate, dar Rio, Belo Horizonte, Salvador şi Manaus sînt şi ele în pericol.

Febra dengue e o infecţie provocată de un virus transmis de ţînţari, cunoscută şi ca "febra oaselor rupte". Din cauza durerilor extreme, apare senzaţia că oasele se rup. Simptome: febră, dureri de cap, musculare şi erupţii pe piele asemănătoare celor de la rujeolă.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
cfrclujole
cfrclujole  •  13 Iunie 2014, 18:32

"spectacol" si in tribune si in afara lor

madskills
madskills  •  19 Mai 2014, 09:57
Postat de blaustein pe 18 Mai 2014, 12:59

Nu stiu cum s-a ajuns ca Brazilia sa candideze si sa castige organizarea WC. Probabil nu se asteptau ca va cauza un asemenea sacrificiu dar trebuiau sa analizeze atent inainte. Cred ca se exagereaza cu infrastructura asta luxoasa de 7 stele de care trebuie sa dispuna organizatoarea WC. Nu cred ca exista tara pe glob sa dispuna deja de stadioane stelare cerute de FIFA fara ca acestea sa fie construite cu mari eforturi pe viitor. Nici Qatar nu face fata lucrarilor cu oameni care muncesc practic in conditii de sclavie. Cred ca era suficient sa reconsolideze putin stadioanele care le aveau fara sa construiasca 10 stadioane noi! Este extrem de scump, falimentezi tara.

Brazilia e una dintre cele mai puternice economii din lume, nu falimenteaza nici sa vrea, stai linistit. Problema e ca oamenii vroiau sa vada si spitale sau scoli, pe langa stadioane ultramoderne. Si ii inteleg. Ca e o tara extraordinar de corupta, asta e altceva. Iar tari ca Germania, Anglia, Spania sau Franta nu ar avea nevoie de investitii colosale sa modernizeze unele stadioane si asa moderne. Problema e ca daca Fifa ar acorda organizarea in asemenea tari, nu ar mai "ciuguli" Blatter nimic, ca nu te joci cu nemtii de exemplu la asa ceva. Deci organizezi in tari sarace (la nivelul popupatiei) sau avide de publicitate (Qatar) si iti bagi in conturile personale milioane.

bamse1901
bamse1901  •  18 Mai 2014, 19:32

lipseste Olanda din intrebarea voastra

Vezi toate comentariile (4)
Comentează