INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  EURO 2012

A apus epoca lui 4-4-2! » Campionatul European din Ucraina şi Polonia propune un nou trend tactic în fotbalul mondial

Joachim Low nu s-a abătut nici un moment de la strategia sa de a folosi sistemul 4-2-3-1, chiar şi atunci cînd a efectuat schimbări pe parcursul meciului, a modificat post pe post
Joachim Low nu s-a abătut nici un moment de la strategia sa de a folosi sistemul 4-2-3-1, chiar şi atunci cînd a efectuat schimbări pe parcursul meciului, a modificat post pe post

Articol de - Publicat vineri, 22 iunie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 22 iunie 2012 17:55

Nici una dintre sfertfinaliste nu practică acest modul, în schimb nu mai puţin de 6 echipe evoluează într-o aşezare 4-2-3-1 sau 4-3-3.

Fotbalul practicat pînă acum la Campionatul European anunţă sfîrşitul unei epoci în fotbalul modern. Sistemul 4-4-2, practicat ani de-a rîndul la nivel înalt, a fost abandonat aproape de toată lumea.

Germania şi Spania, exemple pentru noile sisteme
Argumentul cel mai bun că noul trend e spre alte module tactice e faptul că nici una dintre cele 8 echipe calificate în sferturile de finală nu a jucat în aşezarea respectivă, singura care s-a apropiat de acest sistem fiind Anglia, dar care a preferat 4-4-1-1.

În rest, toate celelelate au ales alte aşezări, iar majoritatea au preferat fie 4-2-3-1, fie 4-3-3. Pentru primul sistem au optat Germania, considerată în momentul de faţă echipa cu cel mai consistent joc, dar şi Franţa şi Cehia.

În 4-3-3 evoluează Portugalia, Grecia şi Spania, ultima fiind echipa cu cel mai bun atac, dar şi cea mai bună apărare dintre cele 16 participante.

Excepţia numită Italia
Între cele 8 se regăseşte o echipă care a jucat ceva atipic pentru fotbalul modern. E vorba despre Italia, care în primele două jocuri a fost aşezată într-un sistem cu doar 3 fundaşi, după care, la partida cu Irlanda, a trimis pe teren nu mai puţin de 4 închizători.

Irlanda, 9 goluri încasate în 4-4-2

O dovadă în plus pentru faptul că sistemul clasic 4-4-2 e depăşit o reprezintă evoluţia Irlandei. Trapatoni (73 de ani), cel mai bătrîn antrenor de la Euro 2012, a ales să joace tot acest sistem, însă echipa lui s-a clasat pe ultimul loc, avînd cele mai multe goluri încasate, nu mai puţin de 9, şi cele mai puţin goluri marcate, unul singur şi acela fiind din fază fixă.

CE SISTEME AU ECHIPELE CALIFCATE ÎN SFERTURI:

Cehia: 4-2-3-1
Cech - Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky - Plasil, Hubschman - Jiracek, Rosicky, Pilar - Baros

Portugalia: 4-3-3
Rui Patricio - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Meireles, Veloso, Moutinho - Nani, Postiga, Ronaldo

Germania: 4-2-3-1
Neuer - J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Muller, Ozil, Podolsky - Gomez

Grecia: 4-3-3
Sikakis - Torossidis, K. Papadopoulos, Papastathopoulos, Tzavellas - Maniatis, Katsouranis, Karagounis - Salpingidis, Gekas, Samaras

Spania: 4-3-3
Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Alonso - Iniesta, Torres, Silva

Franţa: 4-2-3-1
Lloris - Debuchy, Rami, Mexes, Clichy - A. Diarra, Cabaye - Ribery, Nasri, Malouda - Benzema

Anglia: 4-4-1-1
Hart - G. Johnson, Lescott, Terry, Cole - Milner, Gerrard, Parker, Young - Rooney - Welbeck

Italia: 3-5-2
Buffon - Bonucci, De Rossi, Chielini - Maggio, Motta, Pirlo, Marchisio, Giaccherini - Cassano, Balotelli

Echipa tip de pînă acum de la Euro 2012
Buffon - Boateng, Hummels, Chiellini, Lahm - Pirlo, Schweinstenger, Gerrard - Iniesta, Gomez, Cr. Ronaldo

Campioanele din Europa joacă la fel
Şi cele mai puternice campionate din Occident au fost cîştigate de echipe care joacă în sistemul folosit de sfertfinalistele de la Campionatul European. Real Madrid şi Manchester City au evoluat în 4-2-3-1, cu cîte doi închizători, în timp ce Juventus şi Borussia Dortmund s-au impus în modulul 4-3-3.

496352-caseta-campionate.jpg

La Coruna a promovat 4-2-3-1
Sistemul 4-2-3-1, la modă acum la Euro, a devenit atrăgător pentru multe echipe o dată cu succesul pe care Deportivo La Coruna l-a avut la începutul anilor 2000 jucînd astfel. Alb-albaştrii au fost campioni în 2000, semifinalişti în Champions League în 2004 şi au mai luat şi o Cupă a Spaniei în acest interval de timp. Antrenor era Irureta şi, în sistemul 4-2-3-1, ultimii patru din faţă erau Djalminha-Valeron-Fran-Makaay. Postul de vîrf a mai fost ocupat de Tristan sau de Pandiani, dar aşezarea a rămas aceeaşi.

Zeman a şocat cu 4-3-3
Celebru pentru sistemul 4-3-3 a rămas Zdenek Zeman. Cehul a insistat cu aşezarea aceasta tocmai în Italia, unde majoritatea formaţiilor jucau defensiv. Cu 4-3-3, Zeman a dus-o pe Foggia din Serie C în Serie A şi apoi a calificat-o în Cupa UEFA. Apoi a trecut la Lazio, cu care a fost vicecampion. A urmat AS Roma.

În sezonul trecut, cehul a promovat-o pe Pescara în Serie A, cîştigînd liga a doua italiană cu un golaveraj incredibil: 90-55. La goluri marcate, a doua a fost Reggina, cu doar 63, deci cu 27 sub trupa lui Zeman. Pescara a încasat, însă, mai multe goluri decît Livorno, locul 17! "Delfinii" lui Zdenek au jucat, bineînţeles, 4-3-3. Cehul a lăsat echipa şi a revenit la Roma.

Reghe şi Sabău urmează trendul
Una dintre echipele de top din Liga 1 care se va alinia la ceea ce se joacă la turneul final va fi Steaua. Noul ei antrenor, Laurenţiu Reghecampf, a decis deja să joace modulul 4-2-3-1, deşi la Chiajna a pus echipa să evolueze într-un clasic 4-4-2. La fel va proceda şi Ioan Ovidiu Sabău la Rapid, anunţîndu-i deja pe jucători că sistemul va fi 4-2-3-1.

Şi Piţi trece la 4-2-3-1

O schimbare importantă de sistem se produce şi la echipa naţională a României. Victor Piţurcă, adeptul modulului 4-3-3, a renunţat la această aşezare şi preferă şi el 4-2-3-1. La ultimele meciuri amicale a jucat de fiecare dată acest sistem, cei doi închizători fiind fie Bourceanu cu Lazăr, fie Pintilii cu Neagu, fie Bourceanu cu Florescu.

496353-caseta-romania.jpg

39 de şuturi pe poartă a reuşit Spania în faza grupelor, fiind pe primul loc la acest capitol, urmată de Franţa, cu 36, ibericii jucînd în 4-3-3, iar oamenii lui Blanc în 4-2-3-1

4 echipe au jucat sistemul 4-4-2 la acest European: Croaţia, Ucraina, Irlanda şi Suedia, toate eliminate în faza grupelor

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (35)
46and2
46and2  •  23 Iunie 2012, 04:05
Postat de xhthu pe 23 Iunie 2012, 02:36

pe langa faptu ca esti atat de prost incat imi zici de un meci din anii 40 cand aici se vorbeste de barcelona actuala ,nu incercam sa spun ca barcelona e cea mai tare sau copilarii de genu cum ai interpretat tu ,era doar vorba ca sistemul actual de joc al barcelonei nu e anti-fotbal .cand dai 5 boabe realului nu ai cum sa faci anti-fotbal.nici cand iei 11 ,fie si acum 70 de ani .nu stiu cand am mai venit cu meciu ala pt ca nu stau sa laud barca de obicei,se descurca ea singura .si discutii tampite ronaldo rullz messi sux, barca e cool si realu e fake sau viceversa sa le tii pentru tine si prietenii tai elefanti ,mie mi-ar fi rusine sa fiu prost

ding! ding! ai primit un mesaj. esti cam prost, daca nu ti-ai dat seama pana acum, este cazul... si nu trebuie sa-ti fie rusine, unii sunt mai destepti, altii sunt mai prosti, asa ca tine. asta e natura, nu ai ce sa-i faci. nu intelegi ca nu conteaza scorul? poate sa castige si cu 20 la 0. atata timp cat continua sa dea 1000 de pase orizontale si inapoi joaca anti-fotbal, un fotbal eficace, recunosc, lafel cum era catenaccio lui nereo rocco, dar foarte urat la vedere si nu poti sa negi asta. daca te iei dupa ce spun media esti ca o planta care atarna unde bate soarele si nu are rost sa continuam discutia. asta e, se mai intampla ca curve precum ma-ta sa uite sa foloseasca prezervativ.

xhthu
xhthu  •  23 Iunie 2012, 02:36
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

pe langa faptu ca esti atat de prost incat imi zici de un meci din anii 40 cand aici se vorbeste de barcelona actuala ,nu incercam sa spun ca barcelona e cea mai tare sau copilarii de genu cum ai interpretat tu ,era doar vorba ca sistemul actual de joc al barcelonei nu e anti-fotbal .cand dai 5 boabe realului nu ai cum sa faci anti-fotbal.nici cand iei 11 ,fie si acum 70 de ani .nu stiu cand am mai venit cu meciu ala pt ca nu stau sa laud barca de obicei,se descurca ea singura .si discutii tampite ronaldo rullz messi sux, barca e cool si realu e fake sau viceversa sa le tii pentru tine si prietenii tai elefanti ,mie mi-ar fi rusine sa fiu prost

liviuemil
liviuemil  •  23 Iunie 2012, 01:09

Si totusi 4-3-3 e mai spectaculos, ca sa nu mai vorbim de 3-4-3!!!

Vezi toate comentariile (35)
Comentează