INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  REPORTAJ DE LA FLORENŢA

Adrian Mutu: „Mi-a fost frică”

Articol de - Publicat joi, 28 februarie 2008 00:00

Adrian Mutu recunoaşte că, după accidentarea suferită la Roma, s-a temut că-l va aştepta o pauză îndelungată. Acum e însă optimist: "Revin repede, sînt norocos!"

Obţinerea unui interviu cu Mutu la Florenţa e comparabil la nivel de demersuri oficiale şi de lobby cu organizarea unei vizite a unui preşedinte din Burkina Faso la Casa Albă. Accidentarea românului a înăsprit parcă şi mai tare regulile clubului în materie de expunere mediatică a starului de pe "Artemio Franchi". Înroşeşti telefonul ca să poţi obţine încuviinţarea unui interviu cu "Briliantul" despre situaţia sa actuală. Pînă la urmă, Adrian intervine decisiv şi-i convinge şi pe cei de la sectorul de presă al Fiorentinei să dea undă verde pentru întîlnirea cu jurnaliştii români. E timpul ca decarul să liniştească apele!

- Adrian, în ţară s-a creat panică mare după lovitura pe care ai primit-o la Roma. Ai fost şi tu un pic speriat în momentul accidentării?
- Mi-a fost frică la început. Sunetul ăla, trosc!, pe care l-am auzit cînd s-a produs contactul cu Doni îmi cam răsuna permanent în ureche. Au trecut însă deja două, trei zile şi lucrurile s-au lămurit. Nu e ceva grav. Cred că în trei săptămîni sînt înapoi pe teren. Nu vă faceţi probleme pentru mine! Voi fi la turneul final! Cînd eram la Verona, am mai avut un necaz asemănător, am stat tot aproape o lună, dar n-au mai fost valurile de acum. Bine, atunci eram şi eu la început, nu ne aştepta imediat un Campionat European.

"Sînt un băiat norocos"

- Te-au sunat colegii de la "naţională"?
- Mai toţi. M-au întrebat cum mă simt, le-am spus că e OK. Cîţiva dintre ei au simţit pe pielea lor ce înseamnă astfel de leziuni şi ştiau exact despre ce vorbesc. Primii care m-au căutat au fost însă nea Piţi şi doctorul Pompiliu Popescu. Trecuseră cinci minute de la accidentare, eram pe masă pentru un prim control şi vorbeam cu ei la telefon!

- Contra te-a sfătuit să nu forţezi reintrarea, fiindcă el a păţit-o cu o recidivă şi au urmat alte patru luni de pauză.
- Nu mă voi grăbi să revin. Mă voi întoarce doar cînd situaţia va fi sută la sută sigură. O săptămînă în plus sau în minus nu schimbă nimic. Oricum, eu sînt un băiat norocos şi nu cred că o să-mi fie greu să ajung din nou la forma pe care am avut-o în ultima perioadă.

Recuperare plictisitoare

- Cum decurge o zi de recuperare?
- Vin pe la zece la stadion şi rămîn pînă seara. E mai plictisitor decît zilele în cu antrenamentele normale. Fac fizioterapie, ultrasunete, masaj, diferite exerciţii de gimnastică. Sînt proceduri care se fac din două în două ore, fiindcă nu se pot lega între ele.

- Doni nu putea evita contactul care a produs accidentarea ta?
- Ce să evite?! Dacă nu intra hotărît, i-o băgam în aţe! N-a avut nici o intenţie. Doni e un băiat cu bun-simţ. A şi venit după meci la mine să se intereseze cum mă simt.

- Vei mai putea recupera terenul pierdut în cursa pentru titlul de golgeter în Serie A?
- Va fi mai greu. Pierd şase partide de campionat. Dacă ceilalţi vor înscrie meci de meci, nu prea o să mai fie timp să-i ajung. Important e însă ca, după ce revin, să ajut Fiorentina să-şi păstreze poziţia a patra din clasament şi să continue cursa în UEFA! "

"Creşte cota de cinci ori"
Adrian Mutu spune că dacă România va reuşi să treacă de grupa de la turneul final, cota jucătorilor va exploda: "Fiecare va valora de cinci ori mai mult decît acum. Dacă scoţi din cărţi două dintre cele mai bune trei echipe ale lumii, Italia, Franţa şi Olanda, ar fi şi normal să fii văzut mai bine. Realistic vorbind, va fi însă foarte greu să trecem mai departe. N-avem însă nimic de pierdut, iar ăsta poate fi un atu important în fiecare partidă din serie".

"Să rupem blestemul Italia!"

Internaţionalul de la Fiorentina recunoaşte că îi e greu să accepte ideea că, de cînd evoluează la "naţională", Italia a însemnat un adversar inaccesibil: "Am pierdut de fiecare dată la zero. N-am reuşit să găsim antidotul pînă acum, aşa că, la Euro, avem un motiv în plus de ambiţie spre a face un meci mare contra Italiei, chiar dacă ei sînt principalii favoriţi la cîştigarea titlului. Trebuie să schimbăm ceva în istoria disputelor cu Italia!".

"Am fost distraţi la Tel Aviv"
Mutu sugerează că eşecul "naţionalei" de la Tel Aviv, în primul "amical" al anului, n-ar trebui să creeze atîtea semne de întrebare în perspectiva participării la Euro: "Am văzut atîtea echipe care făceau furori în pregătiri, iar la turneul final n-au existat. Sau invers. E drept, la Tel Aviv am fost şi un pic distraţi, inclusiv eu. A fost prima reîntîlnire a lotului după calificare şi poate s-a prelungit şi entuziasmul pentru participarea la Euro. Dar am avut primele 15 minute foarte bune, iar după primirea golului am arătat un fotbal de calitate".

"Nu ştiu încă dacă voi putea fi prezent la jocul cu Rusia. Este cumva la limită perioada de recuperare. Va fi însă un amical important înainte de Euro, cu sau fără Mutu"

"Radu Ştefan se va descurca la Lazio. Chiar dacă echipa trece printr-o perioadă mai delicată, nu i se poate imputa lui situaţia. Era la fel şi înainte de sosirea lui Ştefan"
Adrian Mutu

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează