INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  SPANIA

Alba blau-grana » Singurul spaniol de la Euro fără un titlu intră în galeria stelelor: Jordi a semnat cu Barcelona!

Jordi Alba (aici trecînd de lusitanul Moutinho) îl va avea rival la Barcelona pe postul de fundaş stînga pe brazilianul Adriano // Foto: Reuters
Jordi Alba (aici trecînd de lusitanul Moutinho) îl va avea rival la Barcelona pe postul de fundaş stînga pe brazilianul Adriano // Foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat vineri, 29 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 28 iunie 2012 19:55

Fundaşul de 23 de ani al Valenciei a impresionat la CE şi a perfectat întoarcerea în Catalunia, zona de unde provine, chiar înaintea finalei continentale.

Născut în L'Hospitalet, la doar 10 km de Barcelona, Jordi Alba Ramos intră la 9 ani în Academia blau-grana, dar este lăsat să plece peste 7 ani. Se mută pentru două sezoane la UE Cornella, în liga a treia spaniolă, de unde Valencia îl ocheşte şi îl aduce în curtea ei, la echipa secundă. În 18 meciuri, 5 goluri pentru fundaşul stînga care joacă şi mijlocaş. E împrumutat la Tarragona, în Segunda, şi încă nimic nu prevedea explozia: Jordi Alba avea 19 ani.

Valencia, Spania, Euro!
După un sezon ca titular la Tarragona, intră în planurile lui Unai Emery la Valencia. Debutează, confirmă şi creşte admirabil: fotbalist de tranziţie ideal, cu urcări spectaculoase în flanc. În 2011 ajunge şi la "naţională". Del Bosque îl cheamă apoi la Euro, iar fotbalistul de 1,72 metri impresionează: integralist, 480 de minute în teren, o pasă de gol şi o contribuţie decisivă în prestaţia defensivă a Spaniei, care a primit un singur gol pînă acum!

Dorit şi de Manchester Untied ca înlocuitor pentru Evra, Jordi Alba a semnat pe cinci sezoane cu Barcelona, care a plătit 14 milioane de euro. Clauza de reziliere la Valencia era de 15 milioane, Barca oferea doar 12 pe loc, iar restul funcţie de performanţe. S-a negociat şi s-a perfectat chiar ieri, după ce Spania cu Jordi Alba titular şi-a asigurat locul în finala Euro după penaltyurile cu Portugalia.

Noul Capdevila
Revelaţia Spaniei la Euro, Jordi Alba a cucerit postul de titular în flancul stîng al apărării lui Del Bosque, deşi are doar 23 de ani. Predecesorii săi la turneele finale în ultimul deceniu au fost Capdevila, Antonio Lopez, Raul Bravo, Juanfran şi Aranzabal.

6 mii de euro a plătit Valencia pentru Jordi Alba în 2007, cînd fundaşul de 18 ani juca la Cornella

3 asissturi a reuşit fundaşul pentru Spania în doar 10 partide jucate

"Jordi nu e doar un jucător fantastic, ci şi un băiat extraordinar. Fundaş solid care însă urcă foarte repede şi productiv în atac" ( Xavi, mijlocaş Barcelona şi Spania)

 

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează