INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  EXPLICAŢIE

De ce nu vedem toate meciurile de la Euro la TVR? "Facem economii şi primim Liga 1 la schimb! Oricum, telespectatorii n-au fost prejudiciaţi"

Fanii români au fost dezamăgiți că prea puțini au putut să-l vadă pe Ronaldo contra Germaniei (foto: Reuters)
Fanii români au fost dezamăgiți că prea puțini au putut să-l vadă pe Ronaldo contra Germaniei (foto: Reuters)

Articol de GSP - Publicat duminica, 10 iunie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 10 iunie 2012 18:54

Conducerea TVR a reacţionat după ce postul de televiziune public a atras critici vehemente deoarece a cedat o parte dintre partidele de la Euro către DolceSport, canal care nu are decît 21 la sută acoperire naţională.

Explicaţiile au venit de la preşedintele TVR, Alexandru Lăzescu. Acesta a precizat, într-un comunicat pentru Hotnews, că respectivul acord ”a adus pentru TVR o sumă semnificativ mai mare decît cea care ar fi putut fi obţinută vînzînd publicitate în cele 12 meciuri sublicenţiate către Romtelecom". Iată textul integral:

Decizia de a sublicentia o parte dintre meciurile de la CE 2012 a plecat de la nevoia de a aduce atit venituri suplimentare cit si reduceri de costuri pentru TVR, o institutie aflată pe pierderi din 2006. Nu suntem singura televiziune publica din Europa care face apel la sublicentieri: exemple ar fi televiziunile publice din Cehia, Slovacia, Slovenia sau Ungaria. E important de spus ca procesul de sublicentiere a fost unul transparent. Competiţiile ofertate au fost afisate pe website-ul institutiei, ulterior avind loc discuţii cu principalii actori interesaţi in preluarea unor transmisiuni sportive.

Acordul de sublicentiere cu Romtelecom a avut in vedere ca toti telespectatorii din Romania sa poata urmari toate cele 31 de meciuri pe TVR1, TVR2 (canale cu acoperire de 98%), TVR HD si pe Internet. In acest fel, dreptul telespectatorului roman de a urmari toate meciurile EURO 2012 la televiziunea publica nu a fost prejudiciat; nu exista nici un meci pe care TVR-ul sa nu-l difuzeze. Iar dintre cele 12 meciuri din grupe care nu sunt transmise in direct de catre TVR patru, e vorba de cele din etapa finala a grupelor, sunt oricum programate simultan.

Din punct de vedere financiar, acest acord este avantajos pentru TVR, o institutie care de sapte ani se afla pe pierderi, in conditiile in care
preturile de achizitie ale marilor competitii sportive au crescut an de an.

- contractul a adus pentru TVR o suma semnificativ mai mare decit cea care ar fi putut fi obtinuta vinzand publicitate in ce 12 meciuri sublicentiate catre Romtelecom (am luat ca baza incasarile realizate in faza grupelor la CM Fotbal din 2010/ Africa de Sud - desfasurate la
aceleasi ore !); doar economia realizată prin impartirea costurilor de transmisie de la Euro 2012 cu Romtelecom compensează peste 50% din suma care s-ar fi putut realiza din aceste incasări potentiale.

- costurile de transmisie a celor 31 de meciuri de la Campionatul European de Fotbal 2012 si pentru Jocurile Olimpice de la Londra au fost
injumatatite (o economie totala de peste 0,5 mil euro)

- în plus, in cadrul acordului cu Romtelecom am obtinut pentru telespectatorii televiziunii publice, drepturile de transmise pentru 51 de meciuri din Liga 1 la un pret semnificativ mai mic decit dacă TVR le-ar fi cumpărat direct.

Chem orice manager din mediul privat - iar managerii din economia privata chiar stiu ce inseamna sa gestionezi o companie in criza, sa analizeze obligatiile contractuale impovaratoare pe care le-am preluat in iulie 2010, sa se uite pe bilanturile TVR din 2006 incoace si sa spuna publicului daca nu ar fi apelat si ei la o astfel de solutie pentru a obtine un influx financiar vital pentru o institutie aflata intr-o situatie critică”.

 

Pe 8 iunie, Cătălin Tolontan, redactorul-şef al ”Gazetei Sporturilor”, abordase acest subiect pe blogul său personal. Citeşte aici despre ”Marea Crăpelniţă la TVR”.

Pentru a atenua din nemulţumitile legate de faptul că meciurile sînt pe Dolcesport, TVR a pus la dispoziţie un site,euro2012.tvrinfo.ro, unde toate partidele se pot urmări gratuit. La acest site sînt însă probleme tehnice din cauza cărora transmisia se blochează. Şi pe Dolcesport se pot urmări toate jocurile, doar că pe acest canal costă 4 euro pe lună.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (97)
ace_high
ace_high  •  12 Iunie 2012, 22:16

problema nu e ca ar trebui sa platim pentru un post sa vedem niste meciuri, problema e ca trebuie sa te abonezi la un furnizor; nu e ceva gen 'hbo' sa fie peste tot si sa platesti sa vezi

cainelup
cainelup  •  12 Iunie 2012, 10:25

Mama, cu ce televiziuni a ajuns ala sa se compare ! Normal, la cata armata de amatori angajati au in toata tara (ocupa un loc de top in randul companiilor de stat), rentabilitatea tinde catre zero.

ace_high
ace_high  •  11 Iunie 2012, 19:09

cum, tu, ca televiziune de stat, sa cedezi drepturile pentru un meci franta-anglia, de exemplu? finala nu o vedem tot pe dolce? dupa logica lor, ar trebui sa ai abonament la 3 difuzori diferiti sa poti vedea ce te intereseaza

Vezi toate comentariile (97)
Comentează
Close