INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  SPANIA - ITALIA, MÎINE, ORA 21.45, ÎN DIRECT PE TVR1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Doctorul şi inovatorul » Duelul antrenorilor care pot schimba istoria la Kiev

Del Bosque (stînga) îi acordă 50% șanse de cîștig lui Prandelli. În grupe italianul a condus și a scos un egal. Ce va fi mîine? // Foto: Reuters
Del Bosque (stînga) îi acordă 50% șanse de cîștig lui Prandelli. În grupe italianul a condus și a scos un egal. Ce va fi mîine? // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 30 iunie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 29 iunie 2012 21:33

Del Bosque şi Prandelli sînt separaţi de 7 ani şi de atîtea trofee. Spaniolul poate fi primul ce cîştigă Liga, CM şi Euro, iar italianul are ocazia întîiului titlu, la prima finală majoră.

Partida de şah încheiată remiză în grupă, la Gdansk (1-1), se continuă la Kiev. Mîine, Del Bosque şi Prandelli se înfruntă într-un inedit duel al antrenorilor. Cine cîştigă titlul european intră în istorie!

Selecţionerul spaniol (61 de ani) poate deveni primul antrenor din lume ce reuşeşte o triplă magică. Dublu campion continental cu Real Madrid şi cîştigător al Cupei Mondiale cu Furia Roja în 2010, Del Bosque e la un meci să-l imite pe Aragones, aducînd ibericilor al doilea trofeu consecutiv european şi al doilea al său la "naţională". L-ar egala pe neamţul Schon, ce a făcut "dubla" CE-CM, 1972 şi 1974, fără a schimba mult. Nici ca stil de joc, nici ca lot folosit, poate doar cu un plus de rigoare defensivă.

Discipolul lui Sacchi
În contrast, Prandelli (54 de ani) visează la întîiul succes major al carierei de tehnician. Profesorul lui Mutu la Fiorentina e inovatorul responsabil de uluitoarea metamorfoză a Italiei. În doar 2 ani a spălat cenuşa Mondialului sud-african, reconstruind umil, răbdător şi în linişte noua faţă a squadrei azzurra. Revoluţia lui Cesare a făcut ca fosta adeptă a urîtului catenaccio să creeze jocul şi să încerce să-şi impună în faţa adversarilor ideile şi personalitatea. La o altă scară şi epocă, ceea ce a reuşit Sacchi.

Prandelli a abandonat stilul "defensivă şi contraatac", taxînd cea mai mică eroare şi cîştigînd prin orice mijloace. Italia e acum un mix de clasă, posesie, viteză, forţă fizică şi spirit de grup. O trupă care ştie ce şi cum să facă, dirijată în teren de un genial Pirlo şi de pe bancă de un aspirant la glorie.

8 trofee a luat antrenorul Del Bosque: 7 la Real Madrid şi unu ca selecţioner al Spaniei, titlul mondial în 2010. Prandelli n-a cîştigat nimic în 22 de ani de carieră

"Arrigo a fost un inovator, eu doar am căutat o cale să ne facem bine munca. Am putea fi un punct de referinţă, dar schimbările vin doar cînd echipele cu personalitate au curaj s-o facă" (Cesare Prandelli, selecţioner Italia)

 

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
zep
zep  •  30 Iunie 2012, 07:51

Cine e dottore?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează