INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  PORTRET

Furia albastră

Articol de - Publicat sambata, 07 iunie 2008 00:00

Franck Ribery erupe ca un vulcan pe teren. Fiecare clipă e o revanşă după teribilul accident suferit la doi ani.

De el ne temem. De el se tem toţi. Cum aşa? Simplu! Ni­meni nu-i poate descifra trucurile lui Ribery. E aproape im­po­sibil, pentru că nimic nu e stan­dard la el. De fiecare dată, o altă cascadă de fente culcă adversarii la pămînt. Într-o viteză nebună.

Viaţa a început dur pentru Franck. În 1985, tatăl său a pierdut controlul volanului. Un accident vi­o­lent şi copilul, aflat pe bancheta din spate, fără centură, a fost pro­iec­tat prin parbriz. S-a izbit cu capul de asfalt, dar a supravieţuit, printr-o minune. Avea doi ani.

“În acea noapte i s-a reconstruit pielea feţei”, a povestit tatăl. A ră­mas însă o cicatrice care-i brăz­dea­ză faţa. “Mereu s-au făcut glume. Cînd eram mic, mă ascundeam şi plîngeam. Într-o zi, m-am revoltat. La­crimile s-au transformat în pumni”. Micul războinic le zicea: “Vă bateţi joc de mutra mea urîtă. Vă arăt eu pe teren!”.

Şi le-a demonstrat tuturor cine e el. La Metz, la Galatasaray, la Mar­seille, la Bayern. Însă, mai ales, la “naţională”. A explodat la Mon­di­­alul din 2006 ca o rachetă. Nu s-a schimbat. Fără Turbo Franck, Fran­ţa suferă. Cu el, e o forţă

27 de meciuri are Franck Ribery la “naţionala” Franţei, pentru care a marcat 4 goluri.

“Am trecut prin clipe dificile, dar am crezut mereu în mine. N-am cedat niciodată. Dacă batem România, cîştigăm Euro!”
Franck Ribery mijlocaş Franţa

“Cînd l-am luat, chiar dacă am plătit 25 de milioane de euro, a fost ca şi cum am fi cîştigat la loto”
Franz Beckenbauer preşedinte Bayern

“Bucuria vieţii. Acesta este Franck Ribery. Din fericire pentru noi, e francez. El reprezintă prezentul şi viitorul Franţei”
Zinedine Zidane fost internaţional francez

Ultima poreclă: Kaiser Franck

Are o mulţime de porecle. Unii, rău­tă­cioşi, dar speriaţi de figura sa în­fri­­­coşătoare, i-au spus Scar­face. Fa­nii Ga­la­tei, uluiţi de vi­te­za sa, i-au gă­sit rapid un supranume: FerraRi­bery. Iar în Germania, unde a fost ales omul campionatului la primul sezon cu Bayern, l-au încoronat: Kaiser Franck. Ultimul împărat fusese Kaiser Franz Beckenbauer.

Gică hagi: “E fantastic”

În ianuarie 2005, Ribery l-a întîlnit pe Hagi la Galatasaray. Atunci s-a spus că Hagi, antrenorul Cim Bom, nu l-a dorit la echipă, pentru că nu-l văzuse înainte. Cînd a realizat că e un superfotbalist, l-a transformat în vedeta roş-galbenilor. Despre Franck, “Regele” spune: “Eu am avut nevoie de trei ani ca să cîştig inimile fanilor la Galata. El i-a cucerit pe turci în trei meciuri. E pur şi simplu fantastic. Nimeni nu-i rezistă”.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
 •  07 Iunie 2008, 12:23

bai fratilor da banel nicolita care acrescut intr-o saracie crunta nu are nimik de demonstrat sa vedeti cum daniel niculae nicolita cocis sa vedeti ce face cocis ....ei sunt ce mai buni...noi nu trebuie decat sa ne gfacem remarcatzi......baietii sunt geniali sunt cei mai buni ptr noi.....vom iesi in strada chiar daca vor pierde ptr ca viata nu se termina cu acest euro...trebuie sa iesim sai incurajam ptr urmatoarele meciuri sa le dam incrdere...hai romania si nu mai fiti asa de anationalisti

 •  07 Iunie 2008, 10:20

Cand ma gandesc la duelul Ribery vs Goian incep sa plang. Ce este Ribery trebuia sa fie Nicolita. Trebuia. Crede cineva ca "ai nostri" stau sa citeasca presa ca sa-si ridice moralul ? Daca stau, inseamna ca pot ramane in camere, nu are rost sa mai intre pe teren.

 •  07 Iunie 2008, 09:40

Am vazut meciul Franta -Columbia . Concluzia : 1.Franta este de batut . 2.Franta are o vitaza in plus fata de noi. 3.De aia era bun Bratu in aceste conditii. Hai Romania!!! Se poate ! Totul depinde nnumia de voi. Aveti de platit niste polite Frantei.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează