INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  GRUPA B

Opera lui Beenhakker

Articol de - Publicat miercuri, 28 mai 2008 00:00

Olandezul a ferit "naţionala" de corupţia din fotbalul polonez şi a dus-o la victorie în grupă.
Dacă Polonia se pregăteşte acum pentru turneul final din Austria şi Elveţia, marele merit aparţine selecţionerului Leo Beenhakker.

 

Singura persoană din federaţia de la Varşovia neatinsă de corupţia care roade de ani buni fotbalul din această ţară, tehnicianul olandez a reuşit să-i ţină pe internaţionali concentraţi numai la fotbal, ceea ce le-a adus o a doua calificare consecutivă la o mare competiţie, după participarea la Mondialul 2006, din Germania.

Beenhakker a avut şi noroc, în sensul că mulţi internaţionali evoluează peste hotare. Începînd cu portarul Boruc (Celtic), continuînd cu stelistul Golanski, Michal Zewlakow ( Olympiakos), Krzynowek (Wolfsburg), Lewandovski (Şahtior) şi încheind cu Wichniarek (Bielefeld).

Chiar dacă jucătorii de astăzi n-au valorea celor din anii '70, cînd Polonia a ieşit pe locul 3 la Mondialele din Germania (1974) şi Argentina (1978), tehnicianul olandez i-a condus la un triumf impresionant în calificări, unde leşii s-au impus în faţa unor echipe mai bine cotate, precum Portugalia şi Serbia. Realizarea e cu atît mai semnificativă cu cît pe de-o parte, Polonia e pentru prima oară la un Euro, iar pe de altă parte, reprezintă un ascendent important pentru o ţară care va organiza următorul turneu final.

Polonia


Nume Vîrsta Post Club Selecţii Goluri
Artur Boruc 28 portar Celtic 33 0
Lukasz Fabianski 23 portar Arsenal 7 0
Wojciech Kowalewski 31 portar Korona Kielce 10 0
Jacek Bak 35 fundaş Austria Viena 92 3
Pawel Golanski 26 fundaş Steaua 8 1
Mariusz Jop 30 fundaş FC Moscova 22 0
Arkadiusz Radomski 31 fundaş Austria Viena 30 0
Marcin Wasilewski 27 fundaş RSC Anderlecht 25 1
Michal Zewlakow 32 fundaş Olympiakos 74 2
Jakub Blaszczykowski 23 mijlocaş Borussia Dortmund 13 1
Dariusz Dudka 25 mijlocaş Wisla Cracovia 23 2
Lukasz Gargula 27 mijlocaş GKS Belceatóv 10 1
Jacek Krzynówek 32 mijlocaş VfL Wolfsburg 76 14
Mariusz Lewandowski 29 mijlocaş Şahtior Doneţk 44 3
Wojciech Lobodzinski 26 mijlocaş Wisla Cracovia 14 2
Radoslaw Majewski 22 mijlocaş Groclin Dyskobolia 3 0
Rafal Murawski 27 mijlocaş Lech Poznan 7 1
Radoslaw Matusiak 26 atacant Wisla Cracovia 14 6
Lukasz Piszczek 23 atacant Hertha Berlin 3 0
Marek Saganowski 30 atacant Southampton 20 3
Euzebiusz Smolarek 27 atacant Santander 29 13
Artur Wichniarek 31 atacant Arminia Bielefeld 17 4
Maciej Zurawski 32 atacant Larissa 68 16

Echipa tip


Boruc - Wasilewski, Bak, Jop, Michal Zewlakow - Blaszczykowski, Lobodzinski, Lewandowski, Krzynowek - Zurawski, Smolarek

SELECŢIONER


LEO BEENHAKKER
Leo Beenhakker e considerat unul dintre cei mai buni şi mai experimentaţi antrenori din lume. El a luat loc pe banca multor cluburi de top, precum Ajax, Feyenoord sau Real Madrid, conducînd inclusiv "naţionala" Olandei în două rînduri. Veritabil poliglot, vorbind nu mai puţin de 5 limbi străine, Beenhakker a preluat "naţionala" Poloniei în iulie 2006 şi, după ce a obţinut prima calificare la un Euro, a fost decorat de preşedintele ţării cu ordinul "Polonia Restituta" pentru merite deosebite în domeniul sportului.

VEDETE


Fără jucători la echipe de top
La polonezi nici un jucător nu iese pregnant în faţă. Nici măcar unul nu evoluează la o echipă de top în Europa. Dacă am schimba un pic criteriile, mergînd pe oamenii de încredere ai selecţionerului Leo Beenhakker, atunci i-am putea nominaliza pe fundaşul Michal Zewlakow, care a acumulat multă experienţă la Anderlecht şi la Olympiakos Pireu, Lewandovski, coechipierul lui Raţ la Şahtior, sau atacanţii Smolarek, Wichniarek şi Zurawski.

CV


Federaţie fondată în 1919
Preşedinte: Michal Listkiewicz
Selecţioner: Leo Beenhakker
Performanţe: locul 3 la CM 1974 şi 1978
Prezenţe la turnee finale: 7 la CM, în premieră la Euro

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează