INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  1001 DE POVEŞTI PENTRU 70 DE MILIOANE DE SUPORTERI

Turcia de vis

Articol de - Publicat duminica, 22 iunie 2008 00:00

Federaţia, jucătorii şi ziariştii lucrează cot la cot pentru oamenii care consumă fotbal.

Îi recunoşti imediat. Sînt mulţi, gu­ralivi, gălăgioşi şi curioşi. Băr­baţi, într-o proporţie covîr­şi­toare, semn că Ataturk ar mai fi avut un pic de lucrat la mo­der­nizarea ţă­rii. Îm­brăcaţi nu foarte, foar­te, dez­­or­do­naţi, insidioşi. Umblă ca Vo­dă prin lobodă sau ca Paşa prin pa­­şa­lîc, dacă vreţi. Cam graşi, cam ne­­băr­­bieriţi. Şi din nou curioşi. Zia­riş­tii turci au invadat centrul de pre­să. Ei au reuşit ce nu reuşiseră oş­ti­ri­le otomane care asediaseră Viena cu sute de ani în urmă. Mai lip­seş­te un steag cu semi­luna şi un ho­ge care să ne che­me la rugăciune

“Scrisori”

Oamenii îşi fac bine meseria, asta trebuie reţinut. Restul nu con­tea­ză decît la impresia artistică, iar Euro nu e o companie de spec­ta­co­le pen­tru publicul purtător de cra­­va­tă. Cînd au apărut aici, jur­naliştii din ţara lui Sabri n-au venit cu mîna goală. Nu ne-au adus nici rahat cu fistic, nici halva cu cacao. În schimb, în afara unui entuziasm contagios, au împărţit în stînga şi în dreapta o carte tipărită în condiţii impecabile cu un titlu simplu, scris în engleză: “Letters to Euro 2008”.

Bucuria Euro

Lucrarea cu pricina a fost edi­tată de TFF, adică Turkiye Futbol Fe­derasyonu, şi conţine mesaje scrise de mînă de către toţi com­po­nen­ţii naţionalei Turciei. De la Fatih Terim pînă la Emre Belozoglu şi Vol­kan Demirel. Scrisorile sînt adre­sa­te suporterilor şi nu conţin me­ta­fo­re potrivite să intre în vreo an­to­lo­gie a literaturii. Sînt rîn­duri şi gînduri ne­pre­lucrate des­pre bucuria de a juca la Euro . Despre sen­za­ţia de săr­bă­toare. Despre emoţia de a-ţi repre­zenta ţara în faţa a zeci de mii de oameni în tribună şi a altor zeci de milioane de acasă sau din imi­­gra­ţie. Sînt peste 70 de mi­li­oa­ne, în patrie şi în patriile de adopţie, iar cînd vor­beş­te despre ei, Hasan Do­gan, pre­şe­din­tele federaţiei de la Istanbul, îi nu­mără pe toţi.

Canal de Ştiri

Pentru TFF nu există decît o Turcie a suporterilor şi o echipă na­ţi­o­nală în slujba acestora. Ni­meni nu vorbeşte despre Euro ca despre o trambulină pentru un viitor transfer la o formaţie de top din Occident. Totul se petrece la timpul prezent. Terim şi fotbaliştii su­portă ore în şir tirul întrebărilor zi­a­riştilor. Şi sînt o mulţime, şi trag din toate poziţiile! Ei sînt ca­na­lul de ştiri către inima su­por­te­ri­lor, iar relaţia fot­ba­list/antrenor-zia­rist-suporter func­ţio­­nează ireproşabil.

Lor le pasă!

Nu tragem concluzii, fiindcă evi­denţa pledează mai bine decît ori­ce cuvînt. Ne abţinem de la com­pa­raţii, căci nu ne avantajează. Ob­ser­văm doar că turcii au populat Euro cu un entuziasm care vine din toate direcţiile şi că “Letters to Euro 2008” e mai mult decît un produs de marketing. E o mînă întinsă că­tre oa­me­nii cărora le pasă ce se în­tîmplă cu echipa lor. În cele 90 de minute ale meciurilor şi în celelalte aproa­pe 22 de ore ale unei zile.

“Am ajuns în situaţia în care verbul «a pierde» nu mai există pentru noi. Vom merge pînă la capăt. Pentru voi, cei care ne iubiţi!”.
Fatih Terim selecţioner Turcia

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează