INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  FINALA EURO AR PUTEA FI DECISĂ DE MOTIVAŢIE

Unii înfometaţi, alţii suprasaturaţi

Articol de - Publicat sambata, 28 iunie 2008 00:00

Spaniolii aşteaptă un trofeu de 44 de ani, în timp ce nemţii au şase titluri în istorie, 3 europene şi 3 mondiale.

Un amănunt care ar putea fi important mîine, la Viena, în finala Euro. Motivaţia.

O simplă privire asupra palma­re­­sului Germaniei şi Spaniei şi ne con­vingem cît e de mare diferenţa dintre cele două echipe măcar din acest aspect în favoarea Mann­schaftului.Ceea ce trezeşte orgoliul rănit în tabăra “La Roja”.

Ibericii tot aşteaptă o perfor­manţă la “naţională”. Au trecut 44 de ani de la primul şi singurul lor tro­feu european şi 24 de la a doua şi ultima finală. “Poneii” lui Ara­go­nes sînt înfometaţi, nu vor să piar­dă o şansă poate unică în carieră. Vor să răzbuneînfrîngerile ge­ne­ra­ţiei lui Arconada şi Santil­lana ori a lui Raul şi Guar­diola.

“Pregătiţi de asalt”
“Avem în faţă o ocazie is­torică. Am venit la turneul final cu un gînd, să învingem, şi iată-ne aici, la Viena, pregătiţi să luăm cu asalt fi­nala! Vrem să ducem cupa la Madrid pe 30 iunie”. Iar Cesc Fabregas nu glumeşte. La 21 de ani, nimic nu-ţi stă în cale.

În acest timp, nemţii au strîns me­reu victorii. 5 finale de Euro, 7 de Mondial, 6 cîştigate în total!O is­to­rie impresionantă! Alb-negrii sînt suprasaturaţi, le va fi foarte di­fi­cil să egaleze motivaţia spanioli­lor. Şi încă un lucru. E po­sibil ca a­cest tre­cut extraordinar să le in­su­fle ju­că­torilor lui Low o în­credere exa­cer­ba­tă sau, din contră, să-i apese prea mult. Rezultatul ar fi însă ace­laşi.

2 este numărul finalelor jucate de Spania, ambele la Euro, una cîştigată (1964, 2-1 cu URSS), una pierdută (1984, 0-2 cu Franţa)

12 finale de CE şi de CM a adunat Germania, avînd 3 trofee continentale şi 3 mondiale

19 meciuri au jucat cele două “naţionale” din 1935, nemţii învingînd de 8 ori, spaniolii de 5; în “oficiale”, raportul victoriilor e 4-1

3-1 pentru Spania este rezultatul ultimei partide directe, în amicalul disputat pe 12 februarie 2003

IDEE INEDITĂ A TRIMIŞILOR GAZETEI

Geambaşu e cu Germania, Vochin e cu Spania

Gazeta are o dilemă. Cei doi ră­maşi speciali la Viena şi pentru fi­nala de duminică nu se pot pune de acord în privinţa învingătoarei. Cristian Geambaşu are toate argumentele pentru a susţine că Germania îşi va trece în palmares al 4-lea titlu european, în vreme ce Andrei Vochin, cel care pronosticase încă din mai, într-un interviu pentru FHM, că Spania va da marea lovitură, va continua să creadă în trupa lui Luis Aragones. Confruntarea lor de idei va fi purtată atît în avancronica de mîine a partidei, cît şi în cronica marii finale de duminică. Suflet de suporter în corp de jurnalist.

Cum se montează nemţii
Pentru a-i ambiţiona pe jucătorii lui Joachim Low înaintea finalei de duminică, federaţia germană a comandat o copie a trofeului, pe care a aşezat-o pe terasa hotelu­lui “Il Giardino” din Ascona, cartierul general al Mannschaft-ului. Apoi, federalii au postat peste tot în cantonament indicatoare către cupa-surogat cu înscrisuri de genul “Aşa ajungeţi la titlu!”.

Villa, golgeter fără să joace?
Spaniolii nu ştiu dacă pot conta în ultimul act pe David Villa (foto). Vic­tima unei întinderi musculare la bicepşii piciorului drept, suferită cînd a executat o lovitură liberă contra ruşilor, trebuind să fie înlo­cuit (34), atacantul Valenciei a de­ve­nit incert. “Să forţez dumi­nică ar fi o tîmpenie. Voi juca doar dacă nu va exista nici un risc”, a zis el optimist. Primul în topul marcato­ri­lor, cu 4 reuşite, Villa va rămîne gol­geterul Euro, deşi nu ar juca, dacă Podolski, principala ameninţare cu 3 goluri, nu va înscrie decît o dată.

“Duminică va fi meciul vieţii mele. Germania e un adversar de anvergură”
Andres Iniesta mijlocaş Spania

“Spania îşi oboseşte adversarii pasînd. Vom încerca acelaşi lucru şi duminică, deşi nemţii sînt un adversar teribil”
Luis Aragones selecţioner Spania

“Sîntem neînvinşi pînă acum. De ce n-am visa la cîştigarea trofeului?”
Joan Capdevila fundaş Spania

“Spania a demonstrat şi cu Rusia că e o echi­pă puternică. Are o or­ganizare bună, pasele curg, ceea ce o face prea puţin previzibilă. Va fi extrem de dificil pentru noi”
Joachim Löw selecţioner Germania

Ballack ghinionistul
Deşi cifrele vorbesc în favoarea nemţilor, în rîndurile lor există şi un mare ghinionist: Michael Ballack (foto). Căpitanul Mannschaftului deţine un record pe care nimeni nu şi l-ar dori. A ieşit pe locul doi în nu mai puţin de 9 rînduri!Cel mai negru an: 2002. Atunci a fost în toate finalele posibile, Bundesliga, Cupa Germaniei, Liga Campionilor, Mondialul din Japonia şi Coreea de Sud, dar n-a reuşit să cîştige nici un trofeu. Acum, e aproape în aceeaşi postură. Cu Chelsea a ieşit pe doi în Premier League, în Cupa Ligii şi în Liga Campionilor. Dar dacă ia titlul continental salvează nu numai sezonul, ci învinge şi un blestem care i-a marcat pînă acum cariera.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
 •  28 Iunie 2008, 12:27

...daca traia acum se bucura. ...Antonio Puerta va tine pumni acolo sus. ....in 28 August se implineste UN AN. .... arata ti diseara TROFEUL!..O SA VA APLAUDE...

 •  28 Iunie 2008, 09:51

cum dom'le? nu joaca finala romania lui piturca??

 •  28 Iunie 2008, 07:55

bine a punctat kinele meu mai sus si as vrea sa adaug ceva : c legatura are Germania d azi ( kre nu are nici un orizont ) cu echipa kre kstiga 3 mondiale si 3 europene. Eu o sa pariaez 1000 ron p Spania dak o sa am cota makr 2. succes tuturor!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează