INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA - ITALIA 0-0, 2-4 LA PENALTY-URI

Urmaşii lui Panenka » Penaltyul lui Pirlo este ultimul dintr-un şir de execuţii care au dat culoare turneelor finale

Zidane, francezul de platină, şi scăriţa sa magnifică şi riscantă din finala CM 2006: atunci, italianul Buffon a fost cel păcălit // Foto: Guliver/GettyImages +2   FOTO
Zidane, francezul de platină, şi scăriţa sa magnifică şi riscantă din finala CM 2006: atunci, italianul Buffon a fost cel păcălit // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 26 iunie 2012 00:00 / Actualizat luni, 17 septembrie 2012 22:23

Inspiraţi de fotbalistul care a oferit Cehoslovaciei titlul european, alţi şase fotbalişti au transformat 11 metri cu scăriţe la CM sau CE.

20 iunie 1976. Germania Federală, campioana mondială şi europeană en titre, e favorită să cîştige al treilea turneu final consecutiv în faţa Cehoslovaciei. Revine incredibil de la 0-2, duce meciul la penalty-uri. Ascendentul moral e covîrşitor. Dar, surpriză! Hoeness ratează, iar Panenka trebuie să marcheze pentru turneu.

Botezul unei execuţii

"Ştiam că Maier nu va rămîne pe centru. Îi trebuia un curaj absolut nebunesc să o facă! Aşa că am ales cel mai simplu mod de a marca", rememorează Panenka. Scăriţă pe centru, marele Sepp pleacă pe partea stîngă. "Probabil îmi poartă pică şi acum. Dar nu am vrut să îl umilesc". Aşa s-a născut penalty-ul care îi poartă numele cehului!

Zidane, în finala CM
În 2000, la Euro, italianul Totti l-a învins pe Van der Sar într-un stil asemănător. L-au urmat Helder Postiga, Milevski, Zidane, Abreu şi Pirlo. Postiga i-a învins tot pe englezi, la CE 2004. "Loco" Abreu, uruguayanul nonconformist, a devenit celebru la ultimul Mondial, din Africa de Sud, pentru această capodoperă. Iar Zidane a demonstrat cît de riscantă poate fi lovitura: la un penalty în finala CM 2006, scăriţa sa a lovit bara, dar a căzut după linie.

"Penalty-urile Panenka te transformă fie în erou, dacă le transformi, fie în idiot, dacă le iroseşti" (Djalminha, fost fotbalist brazilian)

"Îmi place să bat cu scăriţă loviturile de pedeapsă. Colegii mă susţin, de ce nu aş face-o?" (Sebastian Abreu, atacant Uruguay)

Execuţii Panenka
CE 1976: Panenka (Cehoslovacia)
CE 2000: Totti ( Italia)
CE 2004: Postiga (Portugalia)
CM 2006: Zidane (Franţa), Milevski (Ucraina)
CM 2010: Abreu (Uruguay)
CE 2012: Pirlo

Antonin Panenka, despre invenţia sa care a revoluţionat penalty-urile: "Secretul? Să n-ai frică!"

La 63 de ani, eroul ceh afirmă: "Ai în faţă o poartă, un portar şi o minge. Tragi şi marchezi. Totul e simplu".

Întotdeauna, după o scăriţă sau o "panenka", creată de el în finala CE 1976 cu Germania, Antonin este căutat de ziariştii din toată lumea. Spaniolii de la As au fost primii care l-au găsit după perla lui Pirlo.

- De ce scăriţă?
- A fost invenţia mea din copilărie, devenise ceva natural. Aveam siguranţă maximă cu scăriţa la penaltyuri.

- Dar un meci de juniori nu e acelaşi lucru cu o finală de Euro!
- Ba da! Ai în faţă o poartă, un portar şi o minge. Tragi şi marchezi. Totul e simplu.

- Totuşi, la acea vreme, portarul neamţ Sepp Maier îi intimida pe adversari.
- Mie nu mi-a fost deloc teamă de el. Ăsta e secretul la un penalty: să n-ai frică! Ştiam că Maier nu s-ar fi aşteptat niciodată la o asemenea soluţie.

- Şi ai făcut-o!
- Dacă înscriam, Cehoslovacia era campioană. Am hotărît să dau un gol frumos, pentru ca oamenii să-şi aducă aminte de noi.

- Ai aflat că Maier te-a numit nebun?
- Nebun că am lansat moda "Panenka"... Ar fi trebuit să fiu premiat pentru acea creaţie.

"Cristiano Ronaldo nu este un specialist al penaltyurilor. Tremură în faţa portarilor. Nu rezistă presiunii la duelul unu contra unu" (Antonin Panenka)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
roversio
roversio  •  26 Iunie 2012, 01:50

Cititi despre transferuri doar pe TransferMarket.ro ! Vezi ce super-golgheter aduce Werder Bremen, ce mijlocas de la FC Basel a semnat cu Astra Ploiesti, unde a ajuns Sixto Peralta, ce columbian va fi coleg cu Drogba in China etc...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close