INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  GERMANIA - SPANIA 0-1

Viva el futbol

Articol de - Publicat luni, 30 iunie 2008 00:00

Magiun pe minge, magiun pe Cupă. Asta a fost Spania, campioana Europei 2008.

Vamos, caballeros A sosit ziua pe care părinţii voştri o aşteaptă de cînd voi nu vă născuserăţi. De 44 de ani. Sînteţi în minoritate la Viena. Ai voştri, vreo zece mii, nemţii vreo patruzeci. Deh, distanţa, nivelul de trai. Dar nu va fi asta o problemă. Îl văd pe Puyol cît de montat e la ieşirea la încălzire şi-mi dau seama cît e dispus să su­porte. În primul rînd temperatura. Dar nici asta nu e o problemă, ca­balleros, nu-i aşa? Pe la voi, de la Madrid şi Valencia în jos, pe la Malaga, Sevilla, Granada, vara, la 30 de grade, e răcoare. Că doar Gibraltarul vă desparte de nordul Africii.

Da, presiunea vă apasă. Se vede în debut. Glezna tremură, pasele voastre încîntătoare merg doar îna­poi. Puyol, sufletul, tocmai el gre­şeşte, dar nici Klose nu-i neamţ sută la sută.V-a trecut glonţul pe la ureche. E bine, totuşi, furtunul cu apă rece v-a atins primul. Acum, gata, la treabă! “ Tiqui-taka”, pase­le voastre încep să meargă şi înain­te. Bătrînul Aragones a mutat deş­tept. Silva şi Iniesta au schimbat benzile, au piciorul de bază la interior şi “bailla”.

Torres peste tot
Începe dansul. E nevoie de o minge şi pentru albi. Iar cînd o au, Metzelder e la un pas să-l bată pe Lehmann. Saltimbancul are noroc. Torres izbeşte bara. E singurul da­tor din lotul spaniol. Aleargă ca un disperat, face presing şi contraatac de unul singur. Fuge după mingi moarte. Ba nu, pe asta o învie Tre­ce de Lahm în viteză, Jenică Leh­mann iese din poartă în timpul duelului, nici juniorii nu fac greşeala asta, Torres e evident mai iute, ciu­peşte balonul, peluza albă îşi ţine respiraţia, cea roşie erupe. GOOOOOOOLLLLL Spania!!!!! E mi­nutul 33 şi fotbalul conduce cu 1-0.

În galeria spaniolă apare un steag românesc. E al lui Mihnea, unul dintre şefii fanilor dinamo­vişti. Trăim prin el, alături de ei. Iniesta pleacă iar pe contră, după ce Hitzlsperger devine hazliu în încer­carea de a pasa “printre”. Centrează pentru Silva, dar voleul nu e cadrat. Spania e peste tot, pe teren, în peluză şi la oficială, unde Regina Sofia mai are puţin şi bate “cuba” cu Juan Carlos. Sînge latin!

Iar “tiqui-taka”
Pauza trece repede. Nemţii sînt în şedinţe, Beckenbauer la oficială cu Rummenigge şi Klinsmann, Low la vestiare, unde-l lasă pe eroul din semifinale, Lahm. Aragones schim­bă şi el, dar pe Iniesta şi Silva între ei. Reîncepe “tiqui-taka”. Xavi şi Silva trag pe lîngă. Germania pare moartă, dar pe nemţi nu eşti siguri că-i baţi decît cînd îi vezi plecînd cu autocarul de la stadion. Low mai trimite un vîrf, pe Kuranyi, şi construieşte un romb la mijloc. Casillas începe să aibă treabă. Trebuie să-şi justifice şi el prima de 214.000 de euro.

Viva Espana!
“Moşu” simte pericolul. Renun­ţă la Cesc şi la Silva. Intră Alonso şi Cazorla. Şi parcă şi Rosetti, că doar şeful arbitrilor e spaniolul Villar. Ocaziile mari le au Ramos şi Iniesta, Lehmann refuză KO-ul. Secundele se scurg într-o clepsidră roşie. “Viva Espana” începe să se audă din ce în ce mai tare. Regele murmură şi el. E muzica fotbalului care a cuprins stadionul finalei. E sunetul trium­fului spaniol aşteptat de pe vre­mea lui Franco. Altceva nu se mai aude. Ba da, motorul autocarului nemţilor. Gata, au plecat. V-am spus eu: Viva Espana

13-4 a fost raportul şuturilor spre poartă în favoarea spa­niolilor, 7-1 pe cadrul buturilor

52 la sută a fost posesia balonului pentru germani

Lahm accidentat

Joachim Low a fost obligat să opereze prima schimbare încă de la pauză. Selecţionerul german l-a scos pe fundaşul stînga Lahm şi a mizat pe Marcell Jensen, o modifica­re post pe post. La prima vedere părea o mutare punitivă, dictată de greşeala de marcaj a jucătorului lui Bayern München, care i-a permis lui Fernando Torres să-l lobeze elegant pe Lehmann.Lahm nu a mai putut continua partida din cauza unei răni deschise, medicii nereuşind să-i oprească sîngerarea.

Imprudentul Silva
Nervii au cedat în repriza a doua. În minutul 64 nemţii au cerut brigăzii italiene un “roşu” pentru spanioli. Ce s-a întîmplat? Podolski şi Silva s-au contrat ca doi cocoşi, împingîndu-se cap în cap. Mijlocaşul iberic a fost ceva mai insistent şi l-a lovit uşor pe neamţ, care a rămas pe picioare şi nu a încercat să profite, accentuînd impactul. Aşa însă, Rosetti nici măcar nu i-a dat cartonaş galben. Luis Aragones a sesizat bine momentul şi l-a înlocuit imediat cu Cazorla.

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (24)
 •  01 Iulie 2008, 09:31

Evident, artisti sunt toreadorii, nu voi, cei care folositi hieroglifele. De ce nu ati postat comentariul anterior?

 •  01 Iulie 2008, 08:46

Ghicitoare:Intr-un joc in care se intalnesc FOTBALISTI(spaniolii)cu JUCATORI DE FOTBAL(nemtii)cine poate cistiga?Evident,"meseriasii"spanioli,care au facut spectacol...Fara ei,Turneul final-Euro,ar fi fost mai sarac...VIVA ESPANA!

 •  30 Iunie 2008, 14:16

SUntem cei mai bun din Europa!! Sa traiasca Spania! Acum o sa castigam World cup!

Vezi toate comentariile (24)
Comentează