INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  PORTUGALIA CAMPIOANĂ!

Boloni e antrenorul care l-a promovat la 16 ani pe Ronaldo la Sporting: ”Mi s-a împlinit profeția”

Boloni i-a fost antrenor lui Ronaldo la Sporting
Boloni i-a fost antrenor lui Ronaldo la Sporting

Articol de - Publicat marti, 12 iulie 2016 00:00

Loți Boloni, antrenorul care l-a promovat la 16 ani la Sporting, a anticipat că Ronaldo va ajunge mai mare decât Eusebio. ”E cel mai bun fotbalist portughez din toate timpurile”.

- Bună ziua, domnule Boloni. Cum ați trăit finala de la Paris, de partea cui ați fost, Franța sau Portugalia ?
- De partea ambelor echipe, chiar n-am avut nicio preferință. Într-o tabără am ținut cu Ronaldo, Quaresma și Pepe, iar dincolo cu Franța per ansamblu, pentru că m-am format ca antrenor în acel fotbal. Sigur că m-am bucurat de succesul lui Cristiano, că în sfârșit a reușit să câștige un trofeu și cu «naționala». Știu că își dorea enorm un titlu pentru țara lui.

- Aveți un merit în ascensiunea lui Cristiano și Quaresma, dar de ce și Pepe?
- Este o poveste specială, un jucător pe care-l apreciez foarte mult. Trebuia să ajungă și el la Sporting, în vara anului 2002. Venise o dată cu Danny, puteam să-i luăm în aceeași tranzacție. Eram în biroul președintelui când negociau, dar nu s-au înțeles cu Maritimo și mi s-a zis să nu-l mai bag în amicale. Pepe, care știți că e brazilian, s-a întors în Madeira după două săptămâni și transferul lui a picat.

- Vă mai amintiți când ați declarat, după ce l-ați promovat la 16 ani la Sporting, că Ronaldo o să ajungă mai mare ca Eusebio?
- Cum aș putea să uit? Asta e o mare statisfacție profesională pentru mine. Sunt fericit că mi s-a împlinit profeția. E clar că Ronaldo a devenit acum cel mai bun fotbalist portughez al tuturor timpurilor.

" Payet, fault jenant"

- Ce ați simțit când finala s-a terminat pentru el după doar 25 de minute?
- M-a marcat acel moment, am fost foarte supărat. Cred că intervenția lui Payet a fost jenantă. N-aș vrea să spun că a vrut să-l accidenteze, dar parcă a intrat cu intenția de a-l lovi pe el și nu să joace mingea. Nu mă pot gândi c-a încercat să-l scoată din joc, dar a făcut ceva foarte urât!

- Credeți că schimbarea lui Cristiano a influențat scenariul partidei? Ar mai fi învins Portugalia cu căpitanul în teren?
- N-am de unde să știu, la fel de bine pot afirma că pentru portughezi a fost mai bine așa dacă au câștigat. Ceea ce este important e c-a triumfat generația lui Ronaldo, într-o echipă care deja se pregătește să predea ștafeta. Au apărut un stoper, Fonte, un mijlocaș, Renato Sanches, un vârf, Eder, și fundașul stânga Guerreiro, toți foarte valoroși și promițători. Alături de consacrații Pepe, Quaresma, Nani și Cristiano, au format o echipă cu majuscule. Va rămâne în istorie ca ECHIPA lui Ronaldo, așa cum se vorbește de cea a lui Eusebio de la CM 1966 și cea a lui Figo de la Euro 2004.

"Sfaturile mele l-au ajutat cu o părticică"

- Deci, până la urmă tot ați vibrat mai mult cu portughezii...
- (Râde) Mă bucur că și-a completat cariera cu titlul pe care-l urmărea de mult timp, că a oferit atâta satisfacție poporului portughez. Într-un fel și eu am avut o mică părticică de contribuție la performanța lui Cristiano, cu sfaturile date, care cred că l-au ajutat de-a lungul timpului.

- Vă așteptați ca Portugalia să ajungă atât de departe la acest Euro?
- Trebuie să admit că e o campioană surpriză, pentru că așa simt eu. Erau Germania, Franța și Spania favorite clare, apoi te așteptai și la Belgia să ajungă sus, în top 4. În privința lusitanilor mă gândeam să se califice în primele opt ale turneului și apoi vom vedea. De la acest nivel se poate întâmpla orice.

"Mai multe atuuri decât grecii"

- Mulți au comparat traseul Portugaliei, chiar și jocul ei urât, cu ceea ce a reușit Grecia în 2004. Ce părere aveți?
- Cred că, totuși, Portugalia a avut mai multe atuuri decât grecii. Chiar și individualități, uitați-vă doar la ce cluburi joacă vedetele lor comparativ cu Grecia atunci. Fernando Santos merită însă felicitat pentru această realizare, pentru tot. Acest antrenor i-a folosit pe jucători la capacitate maximă tot timpul. Nu uitați c-au jucat prelungiri în trei meciuri. Norocos sau nu, a luat titlul. Au avut și ghinion la acest turneu. Cu Islanda trebuiau să bată la scor, cu Austria a fost penaltyul ratat de Ronaldo. Nu spun că a fost cea mai bună echipă, dar au fost detalii pe care nu le poți prevedea și contează cine a ridicat trofeul la final. Mă bucur mult încă o dată pentru Cristiano.

3goluri în 25 de meciuri la prima echipă a lui Sporting a dat Ronaldo în singurul sezon (2002-'03) în care a lucrat cu Boloni

9goluri a marcat Cristiano la patru turnee Euro, egalul recordmanului Platini. La această ediție, a reușit 3 goluri și 2 assisturi

3trofee a cucerit Boloni cu Sporting, titlul, Cupa și Supercupa Portugaliei, toate în 2001-2002, fără Ronaldo în teren

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (7)
daweroirl
daweroirl  •  12 Iulie 2016, 19:28
Postat de ovidiu_3003 pe 12 Iulie 2016, 13:12

Vaalah ...vezi ca pe un alt articol te arata cum te dai jos din taxi ...numai in halat...

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dorelus
dorelus  •  12 Iulie 2016, 18:40

Eu am mult respect pt antrenorul ungur,cum obisnuia sa-si spuna cind era la STANDARD,dara faptul ca l-a promovat pe Ronaldo nu-i nici un merit contariul era de neinteles.

s0r1n_m
s0r1n_m  •  12 Iulie 2016, 18:01
Postat de ovidiu_3003 pe 12 Iulie 2016, 13:12

Vaalah ...vezi ca pe un alt articol te arata cum te dai jos din taxi ...numai in halat...

legendar !!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează