INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  ROMÂNIA - ELVEȚIA, AZI, 19:00, DOLCE1, PROTV, GSP.RO

Ei ne-au eliminat la Coppa del Mondo » Interviuri cu doi membri din Generația '90 a Irlandei: "Mulțumiri lui Timofte pentru ratare!"

25 iunie 1990. Irlandezul O’Leary a transformat penalty-ul victoriei (5-4). Lung n-a ghicit colţul // FOTO Guliver/GettyImages
25 iunie 1990. Irlandezul O’Leary a transformat penalty-ul victoriei (5-4). Lung n-a ghicit colţul // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat miercuri, 15 iunie 2016 00:00

Generația '90 a Irlandei rememorează, de pe Stade de France, "optimea" istorică jucată împotriva României la CM din Italia.

  • Corespondență din Franța

Centrele media de la Euro 2016 sunt locurile în care ai toate șansele să dai nas în nas în orice clipă cu foști mari internaționali, care lucrează acum în presă, îndeosebi în calitate de analiști TV pentru posturile din țările lor.

Bunăoară, înainte de Irlanda - Suedia pe Stade de France, a fost simplu să intrăm în vorbă cu doi "grei" ai fotbalului de la Dublin: Andy Townsend (ex-Chelsea, Villa, Boro) și Ronnie Whelan (ex-Liverpool).

Ambii au un trist numitor comun cu "tricolorii": au participat la eliminarea României de la CM '90, după penalty-uri. Townsend a și marcat la loviturile de departajare, Whelan era doar rezervă.

Whelan: "Aveam deja biletele de Dublin!"

Legenda lui Liverpool vorbește și despre duelurile cu Dinamo din 1984.

Ronnie Whelan stă relaxat la centrul media din Saint-Denis. Răsfoiește o revistă scoasă de Federația Suedeză pentru Euro și scoate date despre adversarii Irlandei de luni.

Te bate pe spate când află că vrei să-l iei la întrebări. Ce prietenos e omul care a jucat 15 ani și 362 de meciuri la Liverpool!

"O nebunie incredibilă"

- Domnule Whelan, ați fost în lotul Irlandei din 1990.
- Da. Din păcate, am ratat acel meci din "optimi", împotriva voastră. În vestiarul Irlandei se discuta, înaintea partidei, despre un singur nume. "Hagi". Și de-atunci îl știm cu toții.

- Erați outsideri!
- Glumești? Aveam deja cumpărate biletele de Dublin! (râde) Sincer, eram mulțumiți și că duseserăm meciul la un 0-0. După victorie a fost "absolutely madness", o nebunie incredibilă în toată Irlanda. Am fost primiți ca niște eroi.

- Ați ratat meciul cu România, însă ați jucat totuși împotriva lui Dinamo.
- Hmmmm (încearcă să-și aducă aminte) Gata, 1983-1984, nu? Semifinală! Ah, ce noroi a fost la București! N-am cum să uit meciul ăla! Puteam să jucăm împotriva oricui, tot greu ne era. Însă Dinamo era o trupă incomodă și ne-a fost aproape imposibil să-i batem. Doar aproape, parcă am învins. (zâmbește)

"România e ca Irlanda"

- Ce mai țineți minte de-atunci?
- Știu că Souness v-a lovit dur un fotbalist (reface lovitura primită de Movilă de la Souness, care i-a rupt maxilarul românului). A fost un atac extrem de dur. Asta parcă în tur. La retur, toți îl amenințau pe Graeme. Îi făceau semne că nu scapă cu bine (duce mâna la gât). Până la urmă, am scăpat cu victorie și calificare, iar Souness a fost omul meciului, dacă-mi aduc bine aminte.

- Să revenim puțin la prezent. Cred că ați văzut meciul de deschidere.
- Sigur. Bravo României. Extraordinară. Franța nu trebuia să învingă, România merita punctul.

- Iese din grupa cu Elveția, Albania și Franța?
- (se gândește câteva secunde) N-ar avea cum să nu iasă. Singura problemă a României este, culmea, și cea avută de Irlanda. Nu aveți clasă. Nu aveți acel Payet care să ia mingea și s-o așeze liniștit în plasă când coechipierii sunt blocați. Uite, Suedia e exact în situația noastră până la un anumit punct, are o echipă normală. Însă vine cu plusul. Cu Ibrahimovici. Când România își va găsi omul care să facă diferența, nu mă vei mai întreba dacă se califică mai departe. Vei fi sigur de asta!

19 trofee are Whelan cu Liverpool, printre care 6 titluri și o Cupă a Campionilor

Townsend: "Mulțumiri lui Timofte pentru ratare!"

Andy Townsend a devenit cunoscut și pentru comentariile din jocul FIFA.

- Mister Townsend, ce impresie v-a lăsat România în primul meci la Euro?
- N-am urmărit jocul cu Franța, fiindcă eram în avion spre Paris. Am văzut doar selecțiuni, am remarcat câteva ratări incredibile, dar nu mi-am putut forma o impresie clară. Voi veni la partida cu Elveția, după care voi fi mai în temă.

"Hagi, calitate extraordinară"

- Spuneți-mi trei jucători români pe care îi aveți mereu în memorie!
- Hagi a fost fantastic. La fel, Popescu și Petrescu. Pe Hagi mi-l amintesc la meciul direct de la Mondialul din Italia. Am jucat pe o căldură incredibilă. A încercat atunci vreo trei, patru șuturi de la 30 de metri, prin care a vrut să marcheze. Un jucător cu o calitate extraordinară!

- Ați pomenit de Mondialul din '90. E o rană încă neînchisă pentru fotbalul românesc. Vă numărați printre "vinovați"!
- A fost un moment minunat pentru noi! Cum îl chema pe mijlocașul care a ratat la penaltyuri? Ti-mof-ti?

- Timofte!
- Sper că e bine! Îmi închipui că trebuie să explice și acum în interviuri ce s-a întâmplat cu Irlanda. Îi mulțumesc pentru că a ratat! Ha, ha, ha! E păcat pentru un jucător să rămână în memoria publicului printr-un moment negativ. Cineva trebuia să rateze atunci. Nu e nicio tragedie. Li s-a întâmplat și lui Maradona sau Baggio. Doar eu n-am ratat niciun 11 metri în carieră!

"Franța și Anglia au șanse la titlu"

- Care e secretul?
- Să tragi cu ochii închiși! :)

- Cine va câștiga Europeanul?
- N-am văzut încă la lucru toate favoritele, dar cred că Franța și Anglia au șanse bune la titlu. Gazdele au pornit mai greu împotriva voastră, dar echipa se va calibra din mers și va merge lansat spre trofeu.

70de meciuri a jucat Townsend pentru "naționala" Irlandei, în perioada 1989-1997: a marcat 7 goluri

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
mad_musu
mad_musu  •  15 Iunie 2016, 11:11

Super interviuri Daca ati scrie asa ceva mai des v-as citi mai mult... P.S. - ALA CARE ZICE CA HAGI E MEDIOCRU...ESTI UN CAINE PENIBIL

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  15 Iunie 2016, 09:27

Hagi un jucator mediocru ...ne a mancat multe meciuri cand aveam nevoie de el ...nu bateam deloc cu el in formatie cand aveam nevoie ...de asta generatia de aur n a castigat nimic ...nici macar o medalie de bronz ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close