INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  SUEDIA - AUSTRIA 1-4

Euro e al lui! Marcel Koller e elvețianul care a reușit să califice în premieră pe teren Austria la Euro

Selecționerul Koller e pregătit de Euro francez, cu beretă și baghetă
Selecționerul Koller e pregătit de Euro francez, cu beretă și baghetă

Articol de - Publicat joi, 10 septembrie 2015 00:00

Niciodată, Austria nu se mai calificase pe teren la Euro. A reușit acum datorită lui Marcel Koller, un elvețian, selecționerul acuzat în 2011 și aplaudat în 2015.

Alb-negrii au 22 de puncte, zece peste locul 3, Suedia, și un golaveraj foarte bun: 16-3. În plus, cu Marcel pe bancă, au urcat 59 de locuri în patru ani în ierarhia FIFA. De pe 72 pe 13!

Meciul de la Solna tocmai se încheiase. În iarbă, austriecii erau în culmea bucuriei, după un 4-1 zdrobitor acasă la Ibrahimovici. Și antrenorul lor, Marcel Koller, zbura spre cer, propulsat de jucători. Spre cerul primului Euro din istorie. Întîia calificare cîștigată pe gazon.

În 2008, au fost gazdele turneului final. Atunci, au participat pentru că așa a ales UEFA. Acum, sînt pe locul 1 și au opt puncte avans față de Rusia și zece peste Suedia.

S-a întors roata

"Astăzi am scris istorie, sîntem speciali. Am demonstrat că sîntem o echipă adevărată", e convins Alaba, fundașul lui Bayern. "E o nebunie tot ce se întîmplă în aceste momente", urlă Junuzovici, de la Bremen.

El și-a amintit că, în urmă cu doi ani, pe 11 octombrie 2013, Mannschaft-ul vienez pierdea cu 2-1 la Stockholm și rata CM 2014: "Am învățat multe, am atins un alt nivel".

Acela a fost ultimul eșec oficial. Între timp, s-a întors roata. Austria are zece victorii și două egaluri în 13 partide, inclusiv amicale. O singură înfrîngere, 1-2 într-un test cu Brazilia.

"E o glumă proastă"

Marcel Koller, un elvețian, e omul din spatele renașterii. Cel care a rezistat tuturor criticilor și presiunilor și a dat forță și încredere acestei echipe. În 2011, cînd a venit la "națională", marile nume ale Austriei au contestat numirea sa, și-a amintit jurnalul Tages Anzeiger. Prohaska, Jara, foști internaționali (ultimul a jucat chiar alături de Marcel la Grasshopper), au zis că "alegerea lui Koller e o glumă proastă". Patru ani mai tîrziu, toți se înclină în fața lui.

"A făcut un miracol"

Heinz Hermann, record de selecții la "naționala" Elveției, 118, spune de ce Austria ar trebui să-i mulțumească: "Pentru că Marcel a făcut un miracol. El e salvatorul vostru". Și îl descrie: "Un tip calm, meticulos, foarte competent. În cele din urmă, un antrenor care își convinge jucătorii cu argumente".

"Marcel Koller nu e doar un excelent antrenor, ci și un psiholog strălucit, care poate să motiveze echipa ca nimeni altul"
Heinz Hermann, fost internațional elvețian

"Peste ani, acești jucători, sufletul Austriei, le vor povesti nepoților că ei au fost primii care au calificat țara lor la Euro"
Marcel Koller, selecționerul elvețian al Austriei

10este locul ocupat de Austria în clasamentul UEFA al coeficienților echipelor naționale; va fi în urna a doua la tragerea la sorți a grupelor CE

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează