INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  ANGLIA - RUSIA 1-1

FOTO Înapoi în epoca de piatră » Huliganii englezi, ruși și francezi au transformat Marseille într-un teatru de război

Confruntare violentă pe chei +3   FOTO
Confruntare violentă pe chei

Articol de - Publicat luni, 13 iunie 2016 00:00

Huliganii englezi, ruși și francezi au transformat portul vechi din Marseille într-un teatru de război. Trei zile la rând!

Paris, ieri dimineață. Guvernul francez dezbătea pe tema interzicerii vânzării de băuturi alcoolice în zi de meci. Iar UEFA își exprima indignarea în legătură cu incidentele grave de la Marseille, care au precedat și însoțit meciul Anglia - Rusia (1-1), de sâmbătă seară. Și îi amenința pe ruși cu sancțiuni, deschizând împotriva organizatorilor CM 2018 o procedură disciplinară.

De ce la Marseille?!

Prea târziu, după 3 zile consecutive de veritabil război urban între huligani. Ruși contra englezi, englezi contra marseillezi. Ca-n 1998, la Coupe du Monde, când aceiași englezi au făcut prăpăd la Marseille. Tot la Marseille! Iar cotidianul francez L'Equipe se întreabă, pe bună dreptate, ca toată lumea: "Ce-a avut UEFA în cap când i-a trimis pe insulari în portul de la Marea Mediterană?!".

Moartea dă târcoale

Ziua de sâmbătă a fost de departe cea mai dură. Huliganii ruși au descins în oraș echipați ca de luptă. În grupuri organizate. Iar britanicii, puternic alcoolizați, n-au avut altceva de făcut decât să-i provoace.

De la înjurături și până la încăierări violente, cu bare de fier, proiectile și scaune, n-a fost decât un pas. Iar în urma lor, sânge! Și moartea dând târcoale. Un fan englez, desfigurat efectiv, a trebuit să fie resuscitat de un polițist de două ori înainte de a fi transportat în stare critică la spital.

Rachete pe Velodrome

Infernul din portul vechi al orașului a continuat și pe stadion. Chiar în timpul meciului, aceiași ultrași ruși au tras spre galeria insulară cu rachete de semnalizare. Cum au reușit să introducă așa ceva pe Velodrome, nimeni nu știe. "Și tocmai într-un moment în care ni se promitea un Euro mai sigur ca niciodată, după atentatele din noiembrie 2015, de la Paris!", remarca ieri tabloidul german Bild.

Unde era poliția?!

Fluierul final al "șocului" Anglia - Rusia a fost, de fapt, fluierul de start al altor ciocniri violente. Huliganii ruși, aflați în tribuna alăturată fanilor englezi (!), au sărit gardul despărțitor, i-au spulberat pe stewarzi ca pe spicele de grâu, și au început o veritabilă hăituială a adversarilor, lovind în stânga și-n dreapta.

Speriat, portarul Angliei, Hart, a strigat la rudele și prietenii aflați la tribuna VIP: "Stați pe loc! Nu plecați nicăieri!". Abia după 5 minute de groază și-au făcut apariția și polițiștii, pentru a restabili ordinea. Remarca tabloidului Mail on Sunday: "Ne-am întors în întuneric".

"Confruntările sunt pentru ei un sport"

Huliganii ruși de la Marseille i-au lăsat mască pe toți. Pe englezi, dar și pe polițiști. Foarte bine înarmați, la fel de bine organizați. Și cruzi. Foarte cruzi. Atacând în grupuri, sărind din taxi și lovind neașteptat.

Ronan Evian, doctorand în politică și specialist în suporterismul rus, explică: "Sunt duri veritabili. Indivizi cu vârste între 25 și 35 de ani ce consideră confruntările de stradă un sport. Majoritatea sunt fani Lokomotiv, Torpedo şi Spartak și se antrenează special pentru așa ceva".

"Au fost incidente reprobabile la Marseille. Dar pe acelea petrecute în afara stadionului nu le putem sancționa"
UEFA, comunicat     

35de răniți, dintre care 4 grav, și 10 arestări a fost bilanțul violențelor de sâmbătă, de la Paris

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
saramago
saramago  •  13 Iunie 2016, 15:28

"Majoritatea sunt fani Lokomotiv, Torpedo şi Spartak și se antrenează special pentru așa ceva". Interesant, Torpedo nu mai are echipa (in prima liga, cel putin), dar are huligani. Inclusiv pentru export.

madskills
madskills  •  13 Iunie 2016, 11:46
Postat de Cristian Ginghina pe 13 Iunie 2016, 09:56

Nu e nevoie decât de un simplu ,,search" pe YouTube si puteți sa vedeți acolo ce înseamnă huliganism si ultras in Rusia. Se bat organizat pe grupe de vârsta chiar. Încep cu puștii, un fel de tineret,ajungând pana la cei adulti. Merg regulat la sala si se antrenează pentru bătăi de asemenea. Se vede si in poze ca unii sunt foarte tineri. Cand se bat intre ei organizat 30-30, se respecta. Acum pentru au fost contra străinilor au arătat o cruzime deosebita si lipsa totala de fair play. In mod normal, suporterul obișnuit ,,civilul" nu are nici o șansa cu ei. Pregătire, Organizare, răutate, asta îi face de temut. Polonezii le sunt adversari pe măsura. Consider ca Rusia ar trebui sa joace fără suporteri. Englezii? Si-au meritat-o!

TOCMAI asta e problema, ca fiind bine pregatiti pentru confruntarile din Rusia cu ceilalti rusnaciu, nu ar fi trebuit sa se preteze la asa ceva cu unii..."amatori". Stiu deja celebrele confruntari intre galeriile ruse, dar acolo cand pica unu la pamant, e lasat in pace si extrem de rar am vazut cazuri grave. Aia dupa ce se bat ca chiorii, la sfarsit isi dau mana si isi dau alte intalniri la marginea orasului, nu fac prapad si nu baga in coma alti oameni, nu-i haituiesc pe strazi pe aia izolati. Si intr-un fel e bine ca exista..intelegerile astea. Daca creierul lor atat ii duce, macar sa o faca organizat si sa nu sufere si altii. Dar pentru ce au facut aici, nu exista scuza !! Mi-e groaza sa ma gandesc ce iese daca prin absurd Rusia si Polonia se intalnesc mai departe, iese razboi civil.

mariuss72
mariuss72  •  13 Iunie 2016, 07:42
Postat de catalynn pe 13 Iunie 2016, 09:04

Bun, dar nu vad sondajul unde ne exprimam ce pedepse merita Anglia si Franța?! Sau numai rușii merita suspendați, ăilalți sunt monumente de civilizație?! Jos palaria pt rusnaci, i-a saturat de bataie pe bețivii recalcitranți, au vrut război, erau șmecheri cum ca "sa vina ISIS!", ei bine, ai mare grija ce-ti dorești ca poate chiar se întâmpla!

Jos palaria???? Esti un *** daca spui asta, baiatule, nu ai nicio treaba cu fotbalul, esti doar un ***. Uita-te pe filmari, o sa vezi cum au atacat oameni care venisera cu familia, inclusiv pe cei cu handicap in carucioare. Racheta aia ai vazut-o???? Nu iau apararea niciunei parti, dar ce au facut rusii depaseste orice.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează