INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  FRANȚA - ROMÂNIA, 10 IUNIE, ORA 22:00, DOLCE, PROTV, GSP.RO

FOTO Parisul, între ape și emoții » Capitala Franței a devenit o reclamă uriașă pentru fotbal

Descurcăreții români își așteaptă clienții în tuktuk sub roata din Place de la Concorde // Foto: Alex Nicodim +4   FOTO
Descurcăreții români își așteaptă clienții în tuktuk sub roata din Place de la Concorde // Foto: Alex Nicodim

Articol de , - Publicat joi, 09 iunie 2016 00:00

Cu securitatea la maximum și Sena ieșită încă din matcă, inima Franței e o reclamă uriașă pentru fotbal.

  • Corespondență din Franța

Pe ideea turnurilor medievale, în care prințesele erau închise la un nivel superior și ieșeau doar cu ajutorul unui prinț ori pe toboganul părului extrem de lung, Parisul a închis în Turnul Eiffel o minge.

Ea va coborî abia pe 10 iulie, după marea finală de pe Stade de France, și e una din noutățile de pe malul Senei încă învolburate.

Capitala Franței e un oraș preferat de mulți pentru concedii ori city-break-uri, în care construcțiile grandioase iau ochiul, așa că e destul de complicat să lipești abțibildul fotbalului pe fruntea urbei pline de simboluri. Francezii s-au străduit.

Le-a ieșit? Cum e Parisul în 5 litere?

P de la Poliție

Oamenii de ordine sunt la tot pasul, în special în zonele tranzitate de turiști, cum ar fi fan-zone-ul uriaș din zona Turnului Eiffel. Riscul terorist există, responsabilitatea e mare, emoțiile - la fel.
De aceea, favorizați sunt fie vânzătorii ambulanți ori "micii afaceriști", oamenii locului, lăsați oarecum în pace în aceste zile.

"În ziua meciului, aveți grijă inclusiv la ghiozdan - veți fi controlați la sânge. Tu să dai jos barba aia, e un alt element care le atrage atenția și poți pierde timp prețios la control", s-a amuzat unul dintre oamenii care se ocupă de securitate.

A de la Amenajare

Bun. Nu vă așteptați ca, acum, înainte de turneu, Champs-Elysees să fie plin de oameni în tricourile echipelor participante la acest turneu. Sau măcar în cel albastru, al Franței, să cânte "Allez les Bleus" și să joace pase-pase în Jardin des Tuileries.

Încă nu. Însă există mărci care anunță apropierea turneului. Cabinele roții uriașe din Place de la Concorde, din vârful căreia vezi panorama Parisului, au aplicate fețe vopsite în culorile steagurilor țărilor participante. Apoi, în afară de zona Tour Eiffel, chipurile jucătorilor francezi sunt peste tot.

Le vezi în reclamele de pe băuturi răcoritoare, la metrou, în indicatoarele către fan-zone. Nu e încă febră. E ziua de dinainte, când ai venit dezbrăcat prin ploaie și te aștepți să urmeze ceva.

R de la români

Afacerea românilor, înflorită de câțiva ani la Paris, este plimbarea cu "tuktuk"-ul, o ricșă specific tailandeză care te plimbă prin punctele importante ale orașului.

Tarifele nu sunt deloc mici, ajungând la câteva zeci de euro. Conaționalii devin recalcitranți când sunt filmați. Ne-au înjurat, "vezi, poate îți sparg telefonul", ascultând manele.

Cum îi pedepsește poliția? Le ia foile pe care e scris tariful. Nicio problemă pentru aceștia, care mai au câteva copii xerox "la buzunar"!

Alte fete convingeau turiștii să doneze bani pentru cazuri sociale. "Îi păcălim noi", se mândreau.

I de la Inundații

A trecut o săptămână, însă apele nu s-au retras. Se vede linia maximă, marcată de mizeriile rămase pe mal. Însă Sena e încă peste cota obișnuită chiar în centrul Parisului, sub Pont de l'Alma sau Pont des Invalides. Terase sub apă, scaune plutind, balustradă acoperită de spumă și o apă bej.

Fără viitură, marginea râului era transformată într-o zonă Euro, cu standuri ale fiecărei naționalități în parte, miniconcerte, spații culturale. Totul a căzut după inundații. Alte probleme: pe 14-15, în jurul datei meciului cu Elveția, de pe Parc des Princes, se anunță noi proteste care vor bloca orașul!

S de la Sport în presă

L'Equipe are o pagină de România pe zi. În ultimele două numere: un articol mare despre Răzvan Burleanu, văzut drept "un președinte popular, cu care lumea s-a îngrămădit să facă selfie-uri la antrenamentul oficial", plus o analiză sumbră. România nu are o vedetă, un jucător esențial, un lider.

În rest, reviste și programe excepționale despre Euro. Apariții glossy, de minimum 80 de pagini, cu echipe, meciuri, istoric, descrieri în amănunt.

Starea Euro se activează.

Cinci cifre despre fan-zone-ul din Paris:

  • 90.000 de fani poate găzdui fan-zone-ul din fața turnului Eiffel
  • 22 de zile va deschis fan-zone-ul
  • 420 de metri pătrați are ecranul-gigant
  • 8 ecrane vor fi amplasate în acest fan-zone
  • 5 mijloace de transport vor duce oamenii în fan-zone, unde va fi Wi-fi gratuit

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
ottobraun
ottobraun  •  09 Iunie 2016, 10:06

pe post de salahori atat romanii cat si indienii imping la risca pana le iasa ochii!! pe undeva sunt neamuri si se pricep!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează