INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  FRANȚA - ROMÂNIA, 22:00, PROTV, DOLCE, GSP.RO

Jurnal de EURO » Ziua 8 - Întâlnirea reporterilor GSP cu un jurnalist asiatic: "La Săpunaru i-a ieșit ceva de genul «Sayonara»"

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 10 iunie 2016 12:29

Răzvan Luțac este unul dintre cei trei corespondenți trimiși în Franța de Gazeta Sporturilor/GSP.RO pentru a acoperi parcursul României la EURO 2016, alături de Justin Gafiuc și Alex Nicodim. La numai 23 de ani, acesta este unul dintre cei mai tineri jurnaliști prezenți la turneul din Franța, primul său EURO în calitate de reporter GSP.

Reporterul nostru ține un jurnal zilnic cu cele petrecute în Franța pe durata Campionatului European, iar astăzi a ajuns la ziua a 8-a.

"Ziua 8
Internaționala

Am lăsat postul de aseară pe azi. Azi-ul trebuie să aibă două postări. Ziua 8 e, de fapt, Ziua 1.

Ieri, la conferința de presă + antrenament, într-un moment de pauză, un tip asiatic mi-a văzut acreditarea și m-a salutat, cu zâmbetul blând specific Răsăritului extrem. M-a rugat să îi spun echipa României la meciul de diseară.

La Tătărușanu s-a descurcat, a scos un "Ta-ta-ru-sa-nuuu" prelung. Îl știa de la Fiorentina. La Săpunaru i-a ieșit ceva de genul "Sayonara". La Chiricheș s-a blocat.
"Ți-ți-țires?".

I-am mimat un "nu", iar băiatul, cu un gest mecanic, mi-a întins o coală albă și m-a rugat să-i scriu pronunția. "KEE-REE-CASH". Mulțumit, a insistat să fac același lucru și cu ceilalți jucători. Apoi, și i-a transcris în japoneză. "Acolo nu mă bag", am ridicat mâinile. A râs.

Recunosc, zâmbeam când pronunța. Mă întreba dacă a făcut-o OK. Ezitam, parcă nu-mi venea să-l tot frec. Dar până nu-i ziceam da, nu se lăsa. Un japonez venit de la o jumătate de Glob distanță se chinuia să pronunțe numele jucătorilor din România.

De ce? "Eu mă ocup de România din partea ziarului la care lucrez".
I-am strâns mâna și i-am promis că ne vedem în seara asta.
Când am dat să plec, mă gândeam de ce naiba mi-a venit să râd. "Ce-o fi zis când mă vedea că zâmbesc?". Mi-era rușine.

Cred că mesajul lui mut a fost unul singur. "Dacă vrei vreun motiv de râs, bucură-te naibii că ești aici, că diseară ai tăi debutează împotriva gazdei Euro, cu 80.000 de oameni în tribune, că am venit din toată lumea să vă vedem, să scriem despre voi. Să vă băgăm în seamă".

A zis-o doar în mintea mea. M-am întors către el. Era băgat cu nasul în fișele jucătorilor noștri, scoase de pe Wikipedia.
Hai, România!"

EPISOADELE PRECEDENTE

Ziua 7 - Aventurile echipei GSP în Franța - Niște liniște?

Ziua 6 - O felie de Pariser

Ziua 5 - Cu de toate

Zilele 3-4 - Danke Schanke

Ziua 2 - Ne apropiem de Franţa. Impresii la cald

Ziua 1 - Bierhoff adus de apă

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
spinoza
spinoza  •  10 Iunie 2016, 16:02

HAI ROMANIA! ORICUM ESTE O CINSTE SA DESCHIZI CAMPIONATUL EUROPEAN 2016!!!!!!!! Fie ce-o fi.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează