INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  FRANȚA - ROMÂNIA 2-1

Lacrimile geniului rebel care-ți taie răsuflarea » Dimitri Payet, portret de erou: a renăscut cu România!

Cinci români sunt sedați de geniul lui Payet. Racheta sa e teleghidată spre vinclul lui Tătărușanu // FOTO Guliver/GettyImages
Cinci români sunt sedați de geniul lui Payet. Racheta sa e teleghidată spre vinclul lui Tătărușanu // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 12 iunie 2016 00:00

Dimitri Payet renaște acum, la 29 de ani. O carieră tulburătoare, cu explozii de furie și răzvrătiri. L-a salvat talentul. L-au salvat cei doi B: Bielsa&Bilici.

Dimitri privește fanii. Emoțiile sunt prea mari, îl copleșesc. Are ochii în lacrimi. Pare ireal tot ce i se întâmplă. Parcă e un vis.

Cel mai frumos vis. Pășește spre marginea terenului și aude: "Payet, Payet, Payet!". 75.000 de oameni sunt în picioare pentru el, ovaționându-l după un gol unic și un joc strălucitor, care au oferit Franței în ultimele minute o victorie incredibilă.

Și suporterii români îl aplaudă. "Dacă mi-ar fi spus cineva în urmă cu un an ce momente minunate voi trăi, nu l-aș fi crezut. Sunt atât de fericit!".  Assist la debut contra noastră! Și acum, tot el ne-a învins!

El, cel care aprinde fotbalul la fiecare atingere, debutase la "națională" pe 9 octombrie 2010, la un 2-0 contra României, pasându-i decisiv lui Gourcuff. A renăscut în tricoul albastru tot împotriva noastră.

Gol și assist la startul Euro, ce poate fi mai frumos? Acest caracter furibund născut în Reunion, o insulă franceză din Oceanul Indian, aproape de coasta estică a Africii, între Madagascar și Mauritius, îți taie răsuflarea!

La fel de subtil, spectaculos și influent ca Zidane la Coupe du Monde '98. Nu degeaba fanii lui West Ham scandează exaltați: "We've got Payet, Dimitri Payet! He's better than Zidane!".

Acolo a ajuns genialul Payet, la West Ham, pentru 15 milioane de euro. Nu Real, nu Barca, nici Bayern. Dar acolo se simte bine.

"Când vreau să-i enervez pe toți, nimic nu-mi stă în cale"

Nu a fost mereu așa. E un rebel, care s-a liniștit de-abia acum după o viață de răzvrătit. "Nu mai discut de Dimitri. Dacă un jucător, oricât de special ar fi, îmi pune în pericol întregul grup, dispare din lot!".

Deschamps, selecționerul, era amenințător. Și nu l-a mai chemat opt luni la "națională". Din iunie 2015 până în martie 2016. Un vulcan.

"Când vreau să-i enervez pe toți, să-i scot din sărite, nimic nu-mi stă în cale. Mă aprind repede", mărturisește Dimi.

La 12 ani, un scouter l-a descoperit în Reunion și l-a adus la Academia Le Havre. După 4 ani, s-a întors acasă, furios: "Nici să nu-mi mai amintiți de Franța! Nu mai plec nicăieri. Voi juca aici, pe insula mea". Dar tatăl și unchiul l-au convins să accepte provocarea Nantes.

"Bielsa m-a schimbat"

Un fost antrenor îl descrie: "Are nevoie să simtă dragostea celor din jur. Să i se dea încredere totală. Altfel, erupe". După Nantes, St. Etienne, unde l-a "mângâiat" cu un pumn în plin meci pe Matuidi, căpitanul său de atunci și colegul de azi printre albaștri. A fost suspendat. Apoi, Lille la rând. Nici acolo nu și-a găsit locul.

Marseille. Aici a fost momentul-cheie. Întâlnirea cu Marcelo Bielsa, vrăjitorul argentinian. "El m-a schimbat, cu el m-am maturizat, am învățat de la acest om totul în fotbal", povestește Payet, care n-a fost însă cruțat de antrenor.

"La un joc atac contra apărare, o oră am pierdut timpul. Exact înainte de sfârșit, m-am trezit și am făcut ceva frumos pe teren. Cineva din staff m-a lăudat, dar Bielsa a explodat: «De ce-l lauzi? Și-a bătut joc de toată pregătirea. Mâine e scos din lot»".

În acel sezon, 2014-2015, a impresionat: 7 goluri, 17 pase decisive și 133 de ocazii create, 3,7 pe meci!

"Pot să trăiesc și fără «națională»"

Iar acum, cu Slaven Bilici manager la West Ham, a descoperit un alt tată. Care-l iubește la fel de mult cum l-a iubit Bielsa. "Toți banii din lume nu-l vor cumpăra pe Dimitri. E deasupra tuturor. E diamantul meu".

Totuși, "diamantul" s-a mai supărat o dată. Toamna trecută, când juca formidabil la Londra, Deschamps tot nu-l chema la lot. "Dacă Franța nu mă vrea, pot să trăiesc și fără echipa națională!", a tunat el. În cele din urmă, selecționerul a cedat.

Simțea că merită să cedeze. I-a mai dat o șansă lui Payet. Și iată-l! Eroul începutului de Euro. Acum, la 29 de ani, viața a luat-o de la capăt.

A fost vânzător în mall

În urmă cu 11 ani, când avea doar 18 ani și nu semnase încă primul său contract pro la Nantes, Dimitri Payet a trecut prin alt moment dificil. Banii nu-i ajungeau pentru a se întreține, așa că adolescentul din Reunion a fost nevoit să muncească. După antrenamente, lucra într-un magazin de haine. Era vânzător. În 2006, a devenit profesionist și s-a dedicat total fotbalului.

"Nici trei portari români împreună n-ar fi putut bloca acea minge!"

Clipe euforice la radio BBC imediat după reușita lui Payet. Thierry Henry, care comenta în direct, a exclamat: "Wow, wow, wow! Ascultați, nu mai am nimic de spus, doar admir acest gol. Nici trei portari români împreună n-ar fi putut bloca acea minge! Ce se întâmplă e o nebunie".

"Ce ușor e fotbalul când șutezi în vinclu!"

La finalul partidei, Didier Deschamps era încântat de Payet: "N-am nicio îndoială asupra lui Dimitri, știu ce influență are în meci. A fost decisiv, dar a jucat și pentru echipă. Ce simplu e fotbalul când șutezi în vinclu! Asta rezolvă toate problemele".

Selecționerul a completat: "A fost o seară emoționantă pentru Payet. Vine de departe, însă a făcut totul pentru a fi aici. Vreau să-l păstrez la gheață, ca să nu se accidenteze în meciurile care vin".

Reîntâlnire cu Keșeru

Timp de doi ani, între 2005 și 2007, Payet i-a fost coleg lui Keșeru la Nantes. "Ascensiunea lui Dimitri nu mă surprinde. A progresat constant, a avut o evoluție incredibilă. A plecat de jos și a ajuns foarte sus. De mic era diferit, cu un talent aparte", l-a descris Claudiu în L'Equipe.

Vineri, după meci, francezul a intrat în vestiarul "tricolorilor". Alături de el, Giroud și Koscielny, foști coechipieri ai lui Keșeru la Tours: "Le-am zis că meritam un egal și nu m-au contrazis. Mi-au spus că nici nu știu cum au câștigat, le-a fost foarte greu contra noastră".

"Pentru mine, pasa este un cadou. Când iubesc pe cineva, sunt gata de orice ca să-i fac plăcere. Dacă şi el mă iubeşte, marchează şi toată lumea e fericită. Dacă ratează, înseamnă că nu mă iubeşte"
Dimitri Payet, aripă stânga Franţa

"Ce gol! Incredibil! Payet a fost omul meciului cu numerele sale atât de frumoase. Şi lacrimile sale din momentul schimbării. Chiar o seară specială pentru el şi pentru Franţa"
Mircea Lucescu, pentru L'Equipe

"Pentru a-l descrie pe Dimitri, doar poezia mă poate ajuta. Din perspectiva mea, jucătorii se împart în locomotive şi vagoane. Iar el este cea mai bună locomotivă"
Slaven Bilici, manager West Ham

"E cel mai bun jucător pe care l-am luat în 25 de ani. Merită 50 de milioane! Fotbalistul suprem. World class, imposibil de oprit"
David Sullivan, acţionar principal West Ham

3din cele 4 goluri marcate de Payet la "naţională" (19 meciuri) au fost marcate după minutul 89!

8ocazii a creat Payet cu pasele lui pe Stade de France, dublu faţă de tot restul colegilor

9.300.000 €este salariul anual brut al lui Payet la West Ham; contract până în 2021

Payet vs România

  • 91 de minute
  • 1 gol
  • 1 assist
  • 8 ocazii create
  • 52 de pase
  • 13 centrări
  • 5 driblinguri

CV Dimitri Payet

  • Data naşterii: 29 martie 1987
  • Locul naşterii: Saint-Pierre, Reunion (Franţa)
  • Înălţime: 1,75 m
  • Greutate: 75 kg
  • Cluburi: Nantes (2005-'07; 34 meciuri - 5 goluri), St. Etienne (2007-'11; 148-25), Lille (2011-'13; 94-19), Marseille (2013-'15; 83-15), West Ham (2015-?; 38-12)

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
887888274661367
Pompiliu Bota  •  12 Iunie 2016, 09:31

Nea Ovi, pe noi ne intereseaza românii, nu Payetii.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează