INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  IRLANDA DE NORD - GRECIA 3-1

VIDEO Zburînd spre primul lor Euro » Nord-irlandezii au reușit o calificare istorică: 3-1 cu Grecia

Magennis (stînga) l-a depășit constant pe grecul Moras în duelurile aeriene // Foto: Reuters
Magennis (stînga) l-a depășit constant pe grecul Moras în duelurile aeriene // Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 09 octombrie 2015 00:00

Golgeterul Lafferty, 7 goluri în 8 meciuri, a fost suspendat aseară, dar l-a înlocuit Magennis. Iar cel care era portar în urmă cu 7 ani a devenit eroul britanicilor, marcînd primul său la "națională". Ca vîrf!

"Învingeți și veți fi legende!". Michael O'Neill nici nu avea nevoie de prea multe cuvinte ca să-și motiveze jucătorii, să-i facă să scoată flăcări pe nări și să-i ardă pe greci. Și le-a ieșit de minune, mai bine ca niciodată.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Au reușit meciul vieții și s-au calificat în premieră la Euro, după ce au văzut 55 de ani sărbătoarea continentală la televizor. Din 1986, de la ultimul lor Mondial, așteptaseră verzii un turneu final. Aseară, așteptarea de 30 de ani s-a încheiat.

Delir în tribune, irezistibili în iarbă

Prima veste bună a fost golul feroezilor la Budapesta. Pe Windsor Park, fanii și jucătorii de pe bancă se bucurau ca niște copii. Le-a dat celor din iarbă un elan extraordinar, i-a eliberat. Și, la întîiul lor șut pe poartă, au deschis scorul. Căpitanul Steven Davis i-a lansat pe nord-irlandezi. Minutul 35, 1-0. Suporterii gazdelor erau în delir, iar britanicii zburau pe teren.

Cine mai marchează? "Primul meu gol va fi pentru istorie", anunța Magennis cu o zi înaintea partidei. Același Magennis era portar în 2008 la Cardiff City. Acum, șapte ani mai tîrziu, vîrful a devenit erou la Belfast. Lovitura sa de cap s-a oprit la vinclu, 2-0 (49). Peste alte nouă minute, Davis a mai înscris o dată. 3-0, chiar și fără golgeterul Lafferty (suspendat)!

În final, elenii și-au salvat onoarea (87), dar insularii petreceau deja. Urma o noapte albă. Prima noapte de fericire după o calificare la Euro.

3 șuturia avut pe poartă Irlanda de Nord aseară și a marcat 3 goluri

37%a fost posesia mingii nord-irlandezilor la 3-1 în fața Greciei

4 jucătorile-au lipsit britanicilor acum: Lafferty, Baird, McLaughlin (toți suspendați) și Jonny Evans, accidentat

 IRLANDA DE NORD - GRECIA    3-1

(Davis 35, 58, Magennis 49 - Aravidis 87)

IRLANDA DE NORD: McGovern - McNair (85 McCullough), McAuley, Cathcart, Brunt - Norwood, C. Evans, Davis - Ward (81 McGinn), Magennis (78 Boyce), Dallas. Antr. M. O'Neill

GRECIA: Karnezis - Torosidis, Moras, Papasthatopoulos, Holebas - Tziolis, Samaris, Kone (71 Pelkas) - Karelis (65 Mantalos), Mitroglou (76 Athanasiadis), Aravidis. Antr. K. Tsanas

A arbitrat Bas Nijhuis (Olanda)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează