INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  DE VORBĂ CU LEGENDELE

Xavi plasează România alături de Belgia şi Ţara Galilor pe lista eventualelor revelaţii ale viitorului turneu final: "Puteţi fi surpriza în Franța"

Articol de - Publicat sambata, 14 noiembrie 2015 00:00

Mijlocaşul spaniol de 35 de ani, plecat în vară de la Barcelona în Qatar, nu a uitat de înfrîngerea administrată de "tricolori" în amicalul din 2006, de la Cadiz (0-1), şi crede că testul din martie va fi dificil: ”Ne-ați pus mereu probleme”

Pus lîngă Mertesacker, pentru a testa trăgînd la poartă noua minge "Beau Jeu", în gala de joi de la Paris, Xavi pare un pitic în Ţara lui Guliver. De mic copil i-a plăcut să se uite la fotbalul englez, Barnes, Gascoigne şi Le Tissier fiind favoriţii săi, dar acum, retras în Qatar după o viaţă întreagă la Barca, se uită de jos în sus la uriaşul neamţ al lui Arsenal.

Chiar dacă e departe de Europa, "piesa centrală a stilului de joc al Furiei Roja" (Del Bosque dixit) este permanent la curent cu tot ce se întîmplă şi vede "naționala" noastră drept o posibilă revelație la Euro. Asta după ce Spania sa (din care s-a retras anul trecut) ne va pune la încercare în amicalul din martie, prilej pentru iberici să înfrunte "o echipă competitivă".

"Hagi, printre cei mai buni în Europa"

- Printre ultimele meciuri de verificare dinaintea Euro, Spania va întîlni România într-un amical în martie. Cum vedeţi acest joc?
- România e un adversar competitiv, are o echipă tehnică, bună, cu destule talente, ne-a pus mereu probleme. Să nu uităm că ne-aţi şi bătut în acel amical de la Cadiz, îmi amintesc foarte bine...

- Amicalele nu sînt însă oficiale... Ce şanse avem la turneul final din Franţa?
- România ar putea fi una dintre surprizele de la Euro 2016, de ce nu? Sigur că nu pleacă printre favorite, dar, la fel ca Belgia şi Ţara Galilor, trebuie privită cu multă atenţie, deși în ultimele meciuri n-a avut rezultate foarte bune.

- Chiar şi dacă nu mai avem acea generaţie de aur a lui Hagi? Apropo, ar fi avut loc Hagi în echipa lui Guardiola?
- Hagi s-a nimerit într-un moment nefavorabil la Barcelona. Dar, fără îndoială, a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Europei din perioada recentă.

"Am refuzat o ofertă de la Zenit"

- Ce v-a determinat ca, după 24 de ani numai la Barcelona, să plecaţi în Qatar şi să nu vă retrageţi de la echipa la care aţi crescut şi aţi cîştigat tot ce se putea?
- S-a terminat o etapă din viaţa mea şi sînt fericit de alegerea făcută de a juca la Al Sadd. Acolo am ocazia să încep să studiez şi ca antrenor, pentru că vreau să rămîn în fotbal. Poate eventual ca director sportiv, nu se ştie niciodată ce-mi va rezerva viitorul. Am fost 24 de ani la Barca, am jucat 14 ani la echipa naţională şi nu regret deciziile mele. Pot să vă spun că am avut şi o ofertă de a merge în Rusia, la Zenit, dar n-am vrut să joc în Europa la nici o altă echipă decît Barcelona.

"Vreau să mă bucur de fotbalul din Qatar"

- Ce vă lipseşte cel mai mult la Al Sadd şi care este nivelul fotbalului în zona Golfului?
- Nu-mi lipseşte absolut nimic, pentru că vreau să mă bucur de noua etapă a carierei şi de fotbalul din Qatar. Asta nu înseamnă că nu o să urmăresc sîmbăta viitoare El Clasico...

- Pe cine vedeţi favorite la Euro 2016? Ce şanse are Spania să-şi apere trofeul cucerit la Kiev?
- Germania e campioana mondială şi are argumente, dar cred eu că şi Spania, care e deţinătoarea titlului continental, are şansele ei. La fel, Belgia, cu care avem şi amical. Va fi un turneu echilibrat şi este greu de prevăzut cine va cîştiga.

91 de victoriia reuşit Xavi în Liga Campionilor cu Barcelona (are 151 de partide în CL), record egalat de Casillas

28 de trofeeare în palmares Xavi, cel mai titrat jucător spaniol, între care 4 Ligi cu Barca, 2 titluri europene şi unul mondial cu "naţionala" Spaniei

"Îmi plac portarii înalţi ca Pantilimon"

Per Mertesacker s-a retras la 29 de ani din "naţionala" Germaniei, după titlul cucerit în 2014, dar a fost mai precis decît Zidane şi Xavi în a nimeri minipoarta în arena virtuală de la Paris. Uriaşul neamţ din defensiva lui Arsenal are cuvinte de laudă la adresa lui Pantilimon: "Îmi plac portarii înalţi, pentru că guvernează totul de sus. Comandă la fel ca mine şi dau mai mare siguranţă echipei. Pantilimon e la al doilea sezon la Sunderland, apără excelent şi are o mare şansă să arate ce poate în Premier League. La City era doar rezerva lui Hart, dar aici îmi place ce face", a declarat Per.

* Costurile acestei deplasări au fost susținute de către Adidas

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
kilimanjaro
kilimanjaro  •  14 Noiembrie 2015, 18:31

Declaratie de complezenta.Xavi asa ar fi zis de oricare alta echipa. E baiat civilizat. Doar nu ear sa zica adevarul :))))

madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  14 Noiembrie 2015, 14:03

ROMANIA TRECE LEJER DE GRUPA !

oricare
oricare  •  14 Noiembrie 2015, 09:48

Domnul Xavi, ce-ati consumat?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează