INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  NAŢIONAL ARENA

Bucureşti, Slumdog Millionaire » Plătim un milion de euro pentru iarba finalei

Gazonul de pe Naţional Arena va fi schimbat din nou. +5   FOTO
Gazonul de pe Naţional Arena va fi schimbat din nou.

Articol de , - Publicat sambata, 10 martie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 09 martie 2012 22:29

Naţional Arena va avea a treia suprafaţă de joc în numai 6 luni de la inaugurare: încep lucările pentru gazonul destinat ultimului act din Europa League 2012 (9 mai).

În acest ritm al risipei, Bucureştiul va fi singurul oraş care va organiza o finală Europa League şi va pierde bani din asta. Oraşul a ajuns un fel de vagabond milionar, în care mizeria şi dezorganizarea sînt acoperite sub poleiala scumpă a unui meci care devine tot mai costisitor dintr-un motiv simplu: Primăria a construit un stadion cu aproape 190 de milioane de euro şi-l gestionează ea, deşi nu se pricepe la asta. Rezultatul este faptul că în 6 luni s-a schimbat gazonul de două ori. Prima oară gazonul a costat 250.000 de euro, iar Oprescu a anunţat ieri că acum va plăti încă 1 milion de euro!

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat ieri că englezii de la firma STRI pornesc de azi operaţiunea pentru înlocuirea suprafeţei de joc în vederea evenimentului de peste două luni. Preţul gazonului creşte astfel la 1,33 milioane de euro

Naţional Arena poate ajunge fără probleme în Cartea Recordurilor, ca primul stadion din lume care are parte de trei suprafaţe de joc în doar 6 luni de la inaugurare. Asta fiindcă de azi gazonul va intra iarăşi în reparaţie capitală, cu 60 de zile înainte de finalei Europa League!

Primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a anunţat ieri că "meciul Dinamo - Gaz Metan a fost ultimul disputat pe Naţional Arena pînă la finala Europa League din 9 mai".

Vestea zilei a venit însă de la Radu Popa, directorul Administraţiei Parcuri din Primărie: "Conform recomandării UEFA, gazonul va fi montat de firma engleză STRI, iar Primăria va plăti 4 milioane de lei. În preţ intră înlocuirea unui strat de nisip de 10 centimetri, precum şi închirierea instalaţiei de fotosinteză a ierbii".

Defalcarea cheltuielilor
Directorul de Investiţii din PMB, Bogdan Hreapcă, a explicat însă detaliat pentru GSP cum vor fi cheltuiţi aceşti bani:

1. "340.000 de euro costă rulourile de gazon. Suprafaţa de iarbă trebuia oricum schimbată înaintea finalei Europa League, fiindcă aşa a impus de la bun început UEFA, care doreşte ca meciul de pe 9 mai să se dispute pe un gazon «virgin», folosit în premieră".

2. “360.000 euro e instalaţia de iluminare artificială pentru gazon, infrastructura electrică specială pentru utilizarea acesteia şi mentenanţa asigurată de furnizor pînă în septembrie”. Aici este vorba despre preţul estimativ de cumpărare a instalaţiei respective în toamnă: pînă atunci Primăria va închiria aparatul comandat în Olanda.

3. "350.000 euro sînt bani care fac parte din bugetul iniţial alocat stadionului, fiind o sumă care n-a mai fost plătită constructorului, din cauza faptului că nu a executat lucrarea în mod corespunzător". Suma implică schimbarea totală a straturilor aflate sub suprafaţa de iarbă, cele care susţin gazonul, plus utilajele necesare la montaj. Ce se va ataşa, practic, sub rulouri: un strat-suport la bază, o mixtură între un nisip special granulat şi actualul gazon tocat, precum şi o "pătură" de fibră organică, ultima avînd menirea de a fixa solid rădăcina ierbii, astfel încît aceasta să reziste în timpul meciurilor.

"Constructorul a fost neserios"
Sorin Oprescu pune problemele gazonului pe seama constructorului, Max Bogl. "E pentru prima dată cînd noi intervenim cu dimensiunea financiară la acest gazon. Cred că se putea face unul mai bun, dar era în obligaţia constructorului. Au fost multe bîlbe din cauza neseriozităţii", a precizat edilul Capitalei.

Bugetul finalei: 5 milioane de euro!

În ritmul în care Primăria cheltuie banii, Bucureştiul va fi singura gazdă a finalei Europa League care va ieşi în pierdere. Care este reţeta financiară pentru un astfel de eveniment? UEFA a alocat FRF un buget de peste 5 milioane de euro pentru organizarea finalei.

"Federaţia trebuie să se încadreze în acest buget. Dacă se descurcă şi mai rămîne cu bani, UEFA n-are nici o treabă, dar dacă depăşete baremul nu i se mai decontează nimic. Reţeta financiară din vînzarea biletelor îi revine integral UEFA", a explicat un federal. Pentru turneul final U19 din 2011, de la Bucureşti, UEFA a pus la dispoziţia FRF un buget de un milion de euro.

"Nu preţul e problema, ci calitatea gazonului. Eu cu 700.000 de euro fac un teren de joc nou, cu tot ce trebuie. Un gazon de un milion de euro n-ar mai trebui schimbat 5 ani" (Ştefan Abramovici, specialist în construirea de terenuri de fotbal)

"Nu e mult un milion de euro pentru schimbarea gazonului. M-am interesat la specialişti şi m-au lămurit, mai ales că în bani intră şi închirierea instalaţiei de iluminare artificială pentru gazon" (Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei)

"Dacă UEFA va considera că mai este necesar, s-ar mai putea organiza pînă la finală un meci amical spre a fi testat gazonul" (Bogdan Hreapcă, director Primăria Bucureşti)

190 de milioane de euro a costat construirea Naţional Arena

18 meciuri s-au disputat pe Naţional Arena: trei în Liga Campionilor, şase în Europa League, trei ale "naţionalei" şi şase în Liga I. La ele au asistat 500.000 de spectatori

Istoricul gazonului de pe Naţional Arena

1. Iulie 2011: a fost achiziţionat din Italia cu 80.000 de euro şi a fost montat de firma Gama Verde, aparţinînd lui Adrian Oprişan. Gazonul s-a rupt însă în timpul meciului inaugural de pe 6 septembrie, România - Franţa 0-0, din preliminariile Euro 2012.

Explicaţia: "A fost montat prea tîrziu si nu a avut timp să se prindă de stratul inferior", declarau oficialii Federaţiei înaintea meciului cu Franţa.

2. Al doilea rînd de gazon a fost montat la începutul lunii septembrie 2011. Rulourile de iarbă au costat 250.000 de euro şi au fost importate din Olanda de către firma Hendriks-Graszoden pe cheltuiala constructorului stadionului, Max Bogl.

3. Începînd de azi, firma engleză STRI începe reparaţia capitală a gazonului pentru finala Europa League. Primăria plăteşte 4 milioane de lei din bani publici

”O risipă a banului public”

Preşedinte al Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul”, fost medaliat cu aur la două Olimpiade internaţionale de matematică şi activist în problemele urbane ale Capitalei, Dan Nicuşor (42 ani) vorbeşte din postura reprezentantului societăţii civile despre banii cheltuiţi cu gazonul de pe Naţional Arena.

- Domnule Nicuşor, ce vă spune faptul că Primăria e pusă în situaţia de a schimba pentru a doua oară gazonul de pe Naţional Arena în interval de numai şase luni, cu costuri totale estimate acum la circa un milion de euro?
- În primul rînd, ştiu că problema aceasta a gazonului exista şi la stadionul de la Frankfurt, care a fost luat ca model pentru complexul de la Bucureşti. De ce nu s-a căutat de la bun început o soluţie deşteaptă, astfel încît să nu fie nevoiţi să aibă aceste dureri de cap permanente? E dovada risipei banului public şi a lipsei de responsabilitate în a administra o lucrare atît de mare! Şi mai e ceva!

"Ne vom implica în monitorizarea acestor cheltuieli suspecte"

- Anume?
- Ca o chestiune generală, mi se pare o aberaţie că s-a ajuns la situaţia de a dărîma un stadion spre a construi altul pe acelaşi loc. Plus că nu e o zonă potrivită pentru un astfel de obiectiv: n-ai metrou, n-ai parcare, aglomeraţie mare. E un stadion care nu se încadrează în nici un fel într-o idee de urbanism modern, demn de anul 2012.

- Sînteţi implicaţi cu Asociaţia şi în monitorizarea cheltuielilor din bani publici?
- N-am avut energie pînă acum să ne ocupăm şi de asta, am militat pînă acum pe proiecte de urbanism, construcţii, spaţii verzi. Dar vă mărturisesc faptul că vom încerca să ne mobilizăm şi către monitorizarea banilor publici după ce văd că se întîmplă la Naţional Arena!

Trofeul Europa League va fi expus în cinci locaţii din Bucureşti

Cupa Europa League va fi adusă la Bucureşti, pe 11 aprilie, de preşedintele UEFA, Michel Platini. "Platini îi va înmîna trofeul primarului Oprescu. Cu această ocazie va avea loc o ceremonie la Palatul Regal, vizavi de Ateneul Român", a explicat Mircea Sandu. Trofeul va fi expus în Bucureşti, în Piaţa George Enescu, la Primăria Bucureşti, în Centrul Vechi, în Pasajul Universităţii şi la Mall Băneasa.  

INBOX
- Mircea Sandu estimează că Bucureştiul va fi vizitat, cu ocazia finalei, de 40.000 de turişti. În Bucureşti vor fi amenajate două "Fan-zone", la Piaţa George Enescu şi în Piaţa Constituţiei.

- Parcarea exterioară supraetajată de la Naţional Arena nu va fi gata în întregime pînă pe 9 mai. Pînă în ziua finalei vor fi finalizate doar 900 de locuri din cele 1.300, şi acelea oferite deja sponsorilor UEFA.

- Bannerele la finala Europa League vor fi controlate şi afişate în tribune înaintea meciului. Cele scoase de fani la iveală ulterior începerii partidei vor fi confiscate de forţele de ordine.

- Administratorii Naţional Arena au primit noi sarcini tehnice de la UEFA, deoarece finala va avea triplă producţie TV: Pro TV pentru România, şi cîte o televiziune din ţara fiecărei finaliste.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (49)
pmih
pmih  •  11 Martie 2012, 22:53

:))) poa' ne facem si de data asta de ras. nu ar fi o noutate la cum s-a gestionat toata treaba de prima data.

visarion
visarion  •  11 Martie 2012, 14:41

Ce vrea si acest trist de Nicusor Dan?Mai nou se pricepe si la gazon?Pai toate "energia" si-a consumat-o sa execute ordinele Elenei Udrea,iar acestea insemnau un singur lucru:atac la Sorin Oprescu!

orre
orre  •  10 Martie 2012, 22:33

nu avem ce face, "ne-au ciuruit" "ne ciuriusesc" "ne vor ciuruii" suntem papagalii lor, si asteptaitiva la taxe mai mari si tiparire de bani, ghinionul nostru este ca nu ne-am nascut, de exemplu in anglia sau germania, asta este.

Vezi toate comentariile (49)
Comentează