INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  AJAX - MANCHESTER UNITED 0-2

CRONICA finalei Europa League » Expert în triumf! Mourinho a câștigat al treilea trofeu pe banca lui United, după 2-0 cu Ajax

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de , - Publicat joi, 25 mai 2017 00:04

Mourinho a triumfat în a 12-a finală din cele 14 jucate cu echipele sale. Manchester a copleșit-o pe Ajax, 2-0 (TEXT / VIDEO), a dominat-o chiar și când n-a avut mingea. Experiență, forță, valoare. Și un antrenor uriaș. Primul succes al lui United în Europa League.

Ce straniu! Fotbalul zâmbește dupa teroare, fotbalul redeschide lumea pe Arena Prieteniei!

Luni seară, atentatul Statului Islamic a lovit inima adolescenților din Manchester, un kamikaze detonându-și vesta-bombă și aruncându-se în aer la un concert al Arianei Grande cu mii de copii în public. 22 de morți, 59 de răniți. Europa sângera din nou. Dar viața continuă...

Miercuri seară, numai 48 de ore mai târziu, tinerii, tot ei, pasionați de fotbal, de Ajax și Manchester, s-au întâlnit la Stockholm. Veniți pentru finala Europa League.

Prea tineri "lăncierii". Prea mici!

"Toți suntem United!", spunea José Mourinho. Așa a fost multă vreme în capitala Suediei. Și în oraș, în timpul zilei, cu poliția și trupele speciale în alertă maximă, și pe stadion.

Câteva zeci de secunde, Friends Arena a fost unită în memoria victimelor atentatului. Însă minutul de reculegere s-a oprit brusc, întrerupt de un ultras olandez, și liniștea s-a transformat în vacarmul obișnuit la un meci atât de important.

Suporterii nu mai aveau răbdare, mai ales batavii. Ajax nu mai jucase o finală continentală de 21 de ani. Sperau ca "lăncierii" lor să și câștige. Chiar și cu această echipă de puști, cu o medie de vârstă de 22,1 ani, șase dintre titulari neavând încă 22 de ani.

"Diavolii" i-⁠au devorat!

Totuși, e dificil când îl ai în față pe Mourinho, un tactician desăvârșit. Mai ales într-o asemenea situație, când singura lui șansă de a propulsa United în grupele Champions League era aceasta.

Mourinho n-a părut afectat că Ibrahimovici, forța atacului lui Manchester, e accidentat și vede partida din tribună. A știut pe cine să aleagă și cum să joace pentru a învinge.

José a aliniat un "11" cu o medie de vârstă de 27,1 ani. Cinci ani în plus s-au văzut de cum a început meciul. Mai experimentați, mai puternici, mai vicleni, experți în fotbal, "diavolii" au devorat entuziasmul olandezilor. Au dominat jocul și când n-au avut mingea. I-au mâncat de vii!

Obligați să greșească

Din start, și-au supus adversarii unei presiuni extraordinare. Nu i-au lăsat să iasă din propriul teren, făcându-i să greșească. O dată, de două ori, de trei ori, până când Riedewald a bătut un aut de margine direct la Mata, pasă spre Fellaini, mai departe la Pogba.

Șut al celui mai scump fotbalist din lume, balon deviat de Davinson Sánchez. Și gol! 1-0 Manchester, în minutul 18.

Ajax n-a putut rezista acestui ritm, acestei finale. Jocul colectiv, mereu o forță la Amsterdam, a eșuat. Și tinerii "lăncieri" au încercat acțiuni individuale. Fără succes în fața cazematei lui Mou. Cum să marchezi dacă ai un singur șut pe poartă un meci întreg?

Clasă, Mhitarian!

A doua repriză a pornit identic. Iar United a punctat din nou. Altă fază fixă. Corner, cap Fellaini și deviere de clasă Mhitarian. 2-0, Manchester (48)!

Totul s-a terminat după nici 50 de minute. Pentru că era clar că, având 2-0, Mourinho nu mai poate pierde. Are 12 victorii în 14 finale disputate. 4 succese în 4 finale europene. E expert în triumf! 

Lupescu și Chivu au observat finala alături de Alex Ferguson

N-am avut la finala EL nici echipă, nici jucători, nici antrenori și nici arbitri. Dar tot au fost doi români la Stockholm. Doi români în poziții importante. Ionuț Lupescu, directorul tehnic UEFA, a fost mereu alături de Sir Alex Ferguson, cel mai mare manager din istoria Premier League. Iar Cristi Chivu a debutat ca observator în "teamul" condus de Lupescu. S-a pozat înaintea meciului împreună cu Dejan Stankovici, fost coleg la Inter, și el membru al comisiei tehnice UEFA. 

4 finale
de cupă europeană câștigate din 4 disputate are Mourinho. Două de EL, cu Porto (2003) și Man. Utd. (2017), două de Ligă, cu Porto (2004) și Inter (2010)

5 triumfuriare Man. United în Europa: 3 în Ligă, unul în Cupa Cupelor și unul în EL

17 ani și 285 de zileare De Ligt. Cel mai tânăr jucător într-o finală de cupă europeană. Recordul era deținut de Jimmy Greaves din 1958 (18 ani, 13 zile)

22 de ani și 282 de zilee media de vârstă a titularilor lui Ajax. Cea mai tânără echipă din istoria finalelor de cupe europene. United: 27 de ani și 188 de zile

AJAX -⁠ MAN. UNITED 0-⁠2
(Pogba 18, Mhitarian 48)

AJAX: Onana - Veltman, Sanchez, De Ligt, Riedewald (82 De Jong) - Klaassen, Schone (70 Van de Beek), Ziyech - Traore, Dolberg (62 Neres), Younes. Antr. P. Bosz
UNITED: Romero - A. Valencia, Smalling, Blind, Darmian - A. Herrera - Mata (90 Rooney), Fellaini, Pogba, Mhitarian (74 Lingard) - Rashford (84 Martial). Antr. J. Mourinho

A arbitrat Damir Skomina (Slovenia)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
mihrp
mihrp  •  25 Mai 2017, 01:31

Poate explicati ce ati vrut sa spuneti cu asta...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează