INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  MOLDE - STEAUA 1-2

Fost pescar, actual patron! » Lecţia de sponsorizare a unui club de fotbal vine din Norvegia

Kjell Inge Røkke e la ora actuală al 7-lea cel mai bogat om din Norvegia +1   FOTO
Kjell Inge Røkke e la ora actuală al 7-lea cel mai bogat om din Norvegia

Articol de - Publicat vineri, 09 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 09 noiembrie 2012 14:22

Kjell Inge Røkke (58 de ani), care are o avere de două miliarde de dolari, e cel care o finanţează pe Molde din 1997, iar povestea lui contrastează puternic cu cea a lui Gigi Becali.

Partida de aseară a repezentat şi o întrecere între doi oameni de afaceri, unul norvegian şi altul român. Kjell Inge Røkke (58 de ani) e omul care o finanţează pe Molde de aproape 15 ani. Are o avere ce se ridică la peste două miliarde de dolari, dar nu s-a născut într-o familie avută. Povestea sa e demnă de un scenariu hollywoodian!

Născut într-o familie modestă, chiar în Molde, Rokke şi-a întrerupt repede studiile, renunţînd să mai meargă la şcoală de pe vremea liceului, la 16 ani. S-a ocupat cu pescuitul, la fel ca tatăl său, iar doi ani mai tîrziu a plecat pe vapor în Statele Unite în căutarea celebrului

"American Dream".
La început, a muncit în Alaska pe pescador, pentru ca la 29 de ani să-şi înfiinţeze compania sa, "American Seafoods", cu sediul la Seatle, Washington. A avut un mare succes, cumpărînd vase învechite şi renovîndu-le în Norvegia. La începutul anilor 90 s-a întors acasă, cu toată experienţa acumulată peste ocean. A cumpărat şi a modernizat diverse compani de pescuit, pe care le-a unit într-o corporaţie, Aker. Succesul a fost uriaş, fiind la ora aceasta al 7-lea om bogat din Norvegia!

Totuşi, Rokke n-a uitat de unde a plecat şi a investit masiv în oraşul natal, în special în echipa de fotbal. După ce a construit un nou stadion, Aker Stadion, a ajutat clubul Molde cu bani pentru transferuri. Se zvoneşte că ar fi sponsorizat clubul pînă acum cu 50 de milioane de euro, din care 30 au fost doar pentru noua arena. Atenţie, a sponsorizat, nu împrumutat, aşa cum obişnuiesc patronii din Liga 1, precum Gigi Becali sau George Copos.

Acum, Rokke e sigur că echipa lui favorită va evolua la anul direct în grupele Champions League şi a demarat pregătirile. A cumpărat un teren la intrarea în oraş unde urmează să fie ridicată o bază de antrenament ultraperformantă, ce va conţine un hotel de 5 stele, terenuri de pregătire, clinică medicală şi un centru de refacere.

Motivul? "Nu ne putem face de rîs, trebuie să le oferim oaspeţilor noştri din Ligă toate condiţiile", a explicat Rokke.

E bolnav de dislexie
Succesul pe care Rokke l-a avut în afaceri e cu atît mai impresionant cu cît norvegianul suferă de dislexie, o boală rară ce se manifestă prin dificultatea de a înţelege ceea ce citeşte. Totuţi, miliardarul susţine că acesta e secretul său: "Fără aceasă boala n-aş fi cine sînt astăzi, m-a ajut enorm în viaţă".

A făcut puşcărie
Ca şi omologul său din Ghencea, Gigi Becali, Kjell Inge Røkke a bifat cîteva zile la închisoare. În 2005 a avut găsit vinovat de corupţie, reproşîndu-i-se că a mituit mai multe persoane pentru a obţine licenţă de pescuit pentru unele bărci ale companiilor sale. Din cele 120 de zile de puşcărie, Rokke a efectuat doar 25, fiind eliberat sub control judiciar.

Are un club şi în Anglia
Molde FK nu e singura echipă la care e implicat omul de afaceri. La sfîrşitul anilor 90 acesta a cumpărat clubul Wimbledon. Pentru că echipa nu mai avea stadion din 1991 şi-şi disputa partidele pe terenul lui Crystal Palace, Rokke a decis să o mute la Milton Keynes. Fanii s-au revoltat, au boicotat meciurile şi ulterior au înfiinţat un nou club, AFC Wimbledon. Rămas fără fani, cu o asistenţă la partidele de acasă de sub 1.000 de spectatori, miliardarul norvegian i-a modificat numele clubului în 2004, transformîndu-l în Milton Keynes Dons. În prezent, echipa ocupă locul 8 în liga a 3-a.

Afaceri în România!
Aker, grupul condus de patronul lui Molde, deţine acţiuni la două şantiere navale în România, e vorba despre cele de la Brăila şi de la Tulcea. La acesta din urmă devenise acţionar majoritar în momentul privatizării, dar a cedat jumătate din acţiuni unei companii sud-coreene.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (6)
faurul_pamantului
faurul_pamantului  •  09 Noiembrie 2012, 15:11

"Atenţie, a sponsorizat, nu împrumutat, aşa cum obişnuiesc patronii din Liga 1, precum Gigi Becali sau George Copos."

de_pe_tarnave
de_pe_tarnave  •  09 Noiembrie 2012, 15:10

Daca sponsorisezi cu 1 leu mai mul decat trebuie, la noi statul iti ia toata sponsorizarea!!

gabonne1982
gabonne1982  •  09 Noiembrie 2012, 14:58
Postat de kacsoa. pe 09 Noiembrie 2012, 14:49

ce lectie de sponsorizare? va inclinati in fata lui asta, care a fost condamnat ( inca odata , condamnat) pentru coruptie. deci asta credeti voi ca este lectie .

fotbalul nu-i o pajiste cu miei,unde toti sunt curati ca lacrima.Daca facea politica era cu totul altceva ...asta referitor la coruptie.Faptul caa fost arestat pentru coruptie,nu-i umbreste cu nimic meritele sale in fotbal

Vezi toate comentariile (6)
Comentează