INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  CSMS IAȘI - HAJDUK SPLIT, AZI, 21:00, GSP.RO ȘI DIGI 1

Iaşii în carnaval » Oraşul celor 7 coline se pregăteşte diseară de o premieră istorică

Articol de - Publicat joi, 14 iulie 2016 00:00

Urbea plină de istorie, de artă şi de frumos vibrează înainte de confruntarea cu Hajduk Split

Wow! Ţi se taie răsuflarea. Şi nu de la arşiţa după-amiezii ori de la domnişoarele focoase ale oraşului. Iaşiul este frumos foc! Palatul Culturii, renovat după 8 ani de lucrări, parcurile, cu celebrul Tei al lui Eminescu, muzeele şi casele memoriale, bisericile, sunt vreo sută la număr!, oamenii, surâzători şi relaxaţi. Totul este fresh, foarte european. "Parcă a fost capitala unui imperiu!", a exclamat fotoreporterul Cristi Preda, care nu mai văzuse urbea dinainte de modernizare.

Iaşiul a fost şi este superb. Nu doar fiindcă aici este leagănul culturii româneşti, locul unde s-au născut, au studiat şi au creat minţi luminate. Lista este impresionantă, de la Eminescu, Creangă, Caragiale, Alecsandri, Iorga la Dimitrie Cantemir, Kogălniceanu, A.D. Xenopol, Spiru Haret, Emil Racoviţă.

Iaşiul este contemporan, debordează de energie şi de tinereţe. Coana Chiriţa şi Culiţă au rămas personaje ale teatrului, afişele cu reprezentaţii sunt mai numeroase decât cele legate de duelul de diseară. De la puştii care bat mingea în iarba cântândă din faţa Palatului Culturii la tineri precum Elvis Ionuţ Pelin, de 18 ani, care practică parkour, un sport spectaculos, ce implică îndemânare, perseverenţă şi multe ore de repetiţii.

Iaşiul este, diseară, în faţa unei premiere. Trebuia s-o bifeze şi pe aceasta după ce-a deschis drumul României în cultură, în filosofie, în literatură şi în politică. Iaşiul va bifa primul meci de fotbal în cupele europene, al 6-lea oraş din Moldova care trăieşte această onoare.

40 de leicostă biletul de acces la Palatul Culturii, exact cât cel mai scump tichet la meciul de diseară

5 oraședin Moldova au avut onoarea de a fi jucat în cupele europene: Galaţi, Bacău, Piatra Neamţ, Vaslui şi Botoşani

2este locul ocupat de Iaşi în topul zonelor metropolitane din România, după Bucureşti. Oraşul, alături de alte 13 localităţi, aduna 300.000 de oameni în ianuarie 2015

"Iaşiul este cel mai frumos oraş al României, de aceea am făcut eforturi ca oamenii să vadă acasă la ei prima confruntare europeană din istoria echipei. A fost visul multor microbişti ai Iaşiului"
Florin Prunea, preşedinte CSMS Iaşi

"Sunt români care n-au fost niciodată la Iaşi, deşi n-ar trebui să fie niciunul. Aici s-au scris cele mai frumoase cronici, iar spiritul istoriei este mai viu şi mai bogat aici decât oriunde în România"
Nicolae Iorga, istoric

"Mie mi-e frică în viaţă doar de boli! N-are de ce să-mi fie teamă de Iaşi, deşi respect acest club şi oraş, care are 5-6 jucători buni"
Marijan Pusnik, antrenor Hajduk

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
ftwraku
ftwraku  •  14 Iulie 2016, 21:56

In sfarsit! Un articol mai de bun gust. Mai afla unii cine au fost Iorga,Kogalniceanu,Spiru Haret. Vor afla si ei faptul ca am avut si noi candva clasa politica. Spirtu Haret a bagat cel mai mare procent din PIB in EDUCATIE si a scos generatia 20' cu care ne mandrim toti. Adica generatia aia care a umplut academia romana si academia franceza. Adica:Constantin Levaditi,Henri Coanda,George Enescu ,samd, (pot adauga nume pe lista asta pana maine) au iesit din generatia aia. Pe vremea aia era o onoare ,iar politicienii plateau bani pt a fi membri in parlamentul Romaniei,adica aduceau bani de acasa. Acum este invers! Ajungeau acolo oameni si uscaturi, evident,dar erau multi oameni competenti care faceau lucruri bune. Nicolae Iorga,Spiru Haret,Kogalniceanu,toti aia care erau liberali,NU ... DIN ZIUA DE AZI. PS: PT AIA DE prin centru ,AIA DE NU VA MAI AJUNGE LUMEA LA NAS ACUM,NU MA REFER LA TOTI: nu uitati ca cei mai mult intelectuali zona aia i-a dat;cultura,inovatie,stiinta,oameni politici,scriitori. Ca dupa niste ani buni de turcificare plus inca vreo 100 de ani de rusificare ,au ajuns moldovenii de rasul lumii,nu ar trebui sa ii aratati cu degetul spre ei,ci sa cautam sa ii ajutam. Cand in centru urmasii hunilor va macelareau pe acolo desi erati majoritari,moldovenii v-au aparat cel mai mult,apoi bucurestienii;cand a fost pe votare in 1948,tot ei au avut cel mai mare vot anti,nu centru tarii...Nu uitati asta.Avem o datorie fata de zona aia...

forza_csms
forza_csms  •  14 Iulie 2016, 15:33

Multumim, Eduard. Iata ca in Gazeta pot sa apara si lucruri frumoase...

bvd_magheru
bvd_magheru  •  14 Iulie 2016, 09:30

Hajduk a fost i anii 70- 80 o echipa peste media fotbalului de club european . De atunci nu am auzit de ei pentru ca simplu Croatii s-au concentrat numai de Dinamo Zagreb . Din pacate nu o sa pot sa urmaresc meciu in direct dar urez SUCCES CAPITALEI MOLDOVEI !!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează