INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  NAPOLI - STEAUA, AZI, 22:05, PROTV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Napoli, altfel decît gunoaie şi insecuritate » Nebuni după fotbal şi specialişti în pizza

Articol de , - Publicat miercuri, 15 decembrie 2010 00:00

Pe lîngă pasiunea pentru echipa lor, napoletanii o păstrează şi pe cea pentru pizza, pe care o fac la fel ca acum 272 de ani.



Un român sigur n-ar fi impresionat de o pizza mîncată la Napoli. Făină, apă, sare, ulei de măsline, mozzarella, roşii şi busuioc. Puţine ingrediente, faţă de specialităţile cu pui, cu peşte, cu fructe de mare şi cu zeci de alte ingrediente pe care le găseşti în restaurantele din Bucureşti. Napoletanii nu s-au adaptat la evoluţia pizza şi au păstrat preparatul la fel cum îl făceau acum sute de ani.

"Portalba Antica Pizzeria" e, după cum susţin înscrisurile de la intrare şi din interior, primul loc din lume în care s-a comercializat pizza. S-ar fi întîmplat în 1738! Meniul arată şi reţeta de atunci, una "basic", pornind de la care străinii au adăugat diverse ingrediente şi au creat alte sute de sortimente. Mozzarella luată cu paleta, dintr-un vas cu apă, roşii tăiate, nu sos tomat, şi frunze de busuioc.

Patronul serveşte la masă şi arată mîndru distincţiile de pe pereţi, una dintre ele, "Oscar pentru cel mai bun restaurant". Localul nu arată ca "cel mai bun restaurant" aşa cum vi-l imaginaţi. E micuţ, cu puţine mese. Din cînd în cînd apare un om cu un sac cu făină în spate. Trece printre mese şi-l duce în depozit. Urmează altul, care duce sarea. Clienţi fideli intră şi vorbesc cu patronul-ospătar în napoletană. Chiar şi unui vorbitor de italiană i-ar fi greu să priceapă ce-şi spun. Se opresc toţi şi pozează cînd văd camera: "Romania! Napoli bate Steaua!".

Echipa lui Lăcătuş trebuie să se califice azi într-un loc care şi-a păstrat timp îndelungat tradiţiile: limba, mîncarea şi pasiunea pentru clubul local de fotbal.


8,2 euro costă o pizza specifică, la fel ca aceea care a fost produsă în 1738


Alte lucruri cu care se mîndreşte Napoli:
- Cel mai important muzeu arheologic din Italia
- Prima Universitate de stat din lume
- Peste 400 de biserici, castele şi clădiri istorice
- Centrul istoric, cel mai mare din Europa, face parte din patrimoniul UNESCO. Are 1.700 de hectare
- Cea mai veche operă din Europa, San Carlo, înfiinţată în 1737. Prima operă din România s-a deschis în 1919, la Cluj

Pe lîngă pasiunea pentru echipa lor, napoletanii o păstrează şi pe cea pentru pizza, pe care o fac la fel ca acum 272 de ani.

Un român sigur n-ar fi impresionat de o pizza mîncată la Napoli. Făină, apă, sare, ulei de măsline, mozzarella, roşii şi busuioc. Puţine ingrediente, faţă de specialităţile cu pui, cu peşte, cu fructe de mare şi cu zeci de alte ingrediente pe care le găseşti în restaurantele din Bucureşti. Napoletanii nu s-au adaptat la evoluţia pizza şi au păstrat preparatul la fel cum îl făceau acum sute de ani.

"Portalba Antica Pizzeria" e, după cum susţin înscrisurile de la intrare şi din interior, primul loc din lume în care s-a comercializat pizza. S-ar fi întîmplat în 1738! Meniul arată şi reţeta de atunci, una "basic", pornind de la care străinii au adăugat diverse ingrediente şi au creat alte sute de sortimente. Mozzarella luată cu paleta, dintr-un vas cu apă, roşii tăiate, nu sos tomat, şi frunze de busuioc.

Patronul serveşte la masă şi arată mîndru distincţiile de pe pereţi, una dintre ele, "Oscar pentru cel mai bun restaurant". Localul nu arată ca "cel mai bun restaurant" aşa cum vi-l imaginaţi. E micuţ, cu puţine mese. Din cînd în cînd apare un om cu un sac cu făină în spate. Trece printre mese şi-l duce în depozit. Urmează altul, care duce sarea. Clienţi fideli intră şi vorbesc cu patronul-ospătar în napoletană. Chiar şi unui vorbitor de italiană i-ar fi greu să priceapă ce-şi spun. Se opresc toţi şi pozează cînd văd camera: "Romania! Napoli bate Steaua!".

Echipa lui Lăcătuş trebuie să se califice azi într-un loc care şi-a păstrat timp îndelungat tradiţiile: limba, mîncarea şi pasiunea pentru clubul local de fotbal.

8,2 euro costă o pizza specifică, la fel ca aceea care a fost produsă în 1738

Alte lucruri cu care se mîndreşte Napoli:
- Cel mai important muzeu arheologic din Italia
- Prima Universitate de stat din lume
- Peste 400 de biserici, castele şi clădiri istorice
- Centrul istoric, cel mai mare din Europa, face parte din patrimoniul UNESCO. Are 1.700 de hectare
- Cea mai veche operă din Europa, San Carlo, înfiinţată în 1737. Prima operă din România s-a deschis în 1919, la Cluj

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
radumatei
radumatei  •  15 Decembrie 2010, 15:42

apropo de cel mai important muzeu de arheologie, puteti admira acolo doua statui superbe infatisind doi stramosi de-ai nostri daci, in ipostaza caracteristica poporului roman: aceea de sclavi.

radumatei
radumatei  •  15 Decembrie 2010, 15:41

apropo de cel mai important muzeu de arheologie, puteti admira acolo doua statui superbe cu doi stramosi de-ai nostri, daci, in ipostaza caracteristica poporului roman: sclavi.

qwertt
qwertt  •  15 Decembrie 2010, 14:11

De ce ati scris p.r.o.t.v cu litere mici si ghesepeu cu litere mari?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează