INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  CUPA UEFA, FINALA ZENIT - RANGERS 2-0

Noul El Dorado

Articol de - Publicat luni, 30 noiembrie -1 00:00

Antrenorul lui Zenit, Dick Advocaat, susţine că fotbalul rusesc are un potenţial financiar imens ce trebuie doar exploatat.

Miercuri noapte, în toiul euforiei declanşate de cîştigarea Cupei UEFA, Dick Advocaat a privit şi în viitor: “Triumful lui Zenit ar putea în­semna un punct de plecare pentru fotbalul rusesc. Banii sînt aici!”.

Tehnician plimbat prin toată lumea, olandezul ştie ce spune. El stă la Zenit pe un salariu anual de 3 milioane de euro, iar sponsorul Gazprom îi pune la dispoziţie un buget de 100 de milioane pe sezon. La un asemenea po­tenţial finan­ciar, comparabil cu al greilor Eu­ro­pei, performanţe de genul celei de la Manchester pot deveni obiş­nu­in­ţă dacă sînt du­blate de o muncă competentă, cu jucători talentaţi sau vedete atrase de acest nou El Dorado.

Parcă vorbit cu Advocaat, Vla­di­mir Putin, fostul preşedinte al ţă­rii, n-a pierdut nici el momentul şi a in­vitat marile cluburi ruseşti “să ur­me­ze exemplul lui Zenit”. Şi el ştie ce zice. Spartak Moscova, de pildă, are în spate gigantul LukOil, în timp ce cîştigătoarea din 2005 a Cupei UEFA, ŢSKA, primeşte bani frumoşi şi de la grupul financiar WTB, şi de la mi­liardarul Abra­movici. Sume ce ar putea deveni în scurt timp o tentaţie pentru mulţi jucă­tori şi antrenori de top..

Rus înjunghiat, 42 de arestaţi

Oricît s-au străduit autorităţile din Manchester, finala Cupei UEFA n-a fost ferită de incidente. În preajma stadionului City of Manchester, un suporter al lui Zenit a fost înjun­ghi­at, iar în centrul oraşului s-a lă­sat cu bătaie şi cu 42 de arestaţi. A fost de ajuns ca unul dintre ecra­nele-gigant montate în piaţa cen­trală să se defecteze pentru ca fanii fără bilet să se încaiere cu poliţiştii.

O cîştigătoare merituoasă

Despre Zenit s-a scris că-şi datorează succesele din acest sezon în mare parte faptului că, aflată la debut de campionat în Rusia, a fost mai proaspătă decît adversarele sale. Mai ales în finalul competiţiei. Totuşi, cine are forţa de a trece de Villarreal, de Marseille, de Leverkusen şi de marea favorită Bayern, pe care a eliminat-o după 1-1 şi 4-0, chiar merită trofeul.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (5)
 •  16 Mai 2008, 14:09

nu banii fac totul. uitati-va la echipe ca real madrid care au bugete de 200 de mil. si se impiedica in liga campionilor sau bayern. pusr si simplu s-a intamplat sa castige zenit anu asta. nu a fost ceva calculat. pun pariu ca la anul n-o sa poata sa faca fata in liga campionilor.

 •  16 Mai 2008, 11:18

Asa se zicea si de CSKA Moscova dupa finala din 2005, ca vor ajunge departe,dar adevarul este ca nimeni nu va putea vreo data sa tina piept fotbalului din Vest, pot realiza surprize si atat

 •  16 Mai 2008, 10:34

unde pui tu puterea economica a Rusiei cu cea a Romaniei ?!? Pur si simplu nu se poate compara, nu vom reusi sa ajungem la astfel de bugete niciodata iar din aceasta cauza avem nevoie de un miracol sa realizam astfel de performante.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează