INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 42 de ani de când "Arma secretă" a intrat în cartea de istorie a fotbalului. Reverența lui Kempes

Articol de , - Publicat duminica, 13 septembrie 2020 12:21 / Actualizat duminica, 13 septembrie 2020 14:28

Pe 13 septembrie 1978, FC Argeș o spulbera pe teren propriu pe Panathinaikos, 3-0, în manșa întâi din primul tur al Cupei UEFA. Eroul partidei din Trivale n-a fost nici marele Nicolae Dobrin, al cărui joc a avut de suferit din pricina terenului foarte moale, nici Doru Nicolae ori o altă vedetă a piteștenilor.

MVP s-a dovedit a fi un fotbalist, Viorel Moiceanu, care nu apucase să joace vreodată în tricoul alb-violet. Nici măcar un minut!

Moiceanu fusese achiziționat de FC Argeș în vara acelui an, de la concitadina Dacia Pitești, care pe atunci activa în "C". Însă, în primele 4 etape de campionat disputate până la ora duelului cu grecii, Florin Halagian nu mizase deloc pe el.

Cu toate acestea, în minutul 73 al meciului cu PAO, când tabela arăta 1-0 pentru gazde, Hala a făcut una dintre cele mai surprinzătoare și mai inspirate schimbări din cariera sa. L-a tras pe bancă pe Dobrin și l-a aruncat în luptă pe Viorel.

"Nu sunt de acord cu antrenorii care vor să jucăm ca Barcelona, ca Bayern sau ca PSG. N-o să putem niciodată juca la fel dintr-un motiv foarte simplu: noi nu-l avem nici pe Messi, nici pe Lewandowski, nici pe Neymar!"
Viorel Moiceanu

GOL ȘI CU VALENCIA

După doar două minute, nou-introdusul a făcut 2-0, iar în ultimele secunde a stabilit scorul final, 3-0, aducând în extaz cele 20.000 de suflete din tribune.

Piteștenii s-au impus și în returul de la Atena, 2-1, și au obținut o calificare pe care puțini o anticipau. Apoi, s-au înclinat în fața Valenciei lui Kempes. Totuși, înainte de a ceda în Spania cu 2-5, același Moiceanu și Dobrin puseseră la respect vedetele trupei iberice, 2-1.

"CUM AȘ PUTEA UITA?!"

- Bună seara, domnul Moiceanu! Ce mai faceți?
- Bună seara! Binișor, mulțumesc de întrebare. Tocmai m-am întors de pe stadion, am văzut live remiza cu UTA.

- Cum comentați startul stagional al Argeșului?
- N-aș vrea să discut prea mult pe tema asta, sunt atâția care o fac...

- Vă simt destul de cătrănit, așa că schimbăm registrul. Data de 13 septembrie 1978 vă spune ceva?
- Ooooh, sigur, a fost 13-le meu norocos! Atunci am debutat la FC Argeș, atunci am debutat în Europa... Și ce debut, cu două goluri! Cum aș putea uita?!

"În ultimii ani, cred că filosofăm mai mult decât jucăm sau antrenăm. Fotbalul e despre șut, centrare, dribling, gol, prea multă filosofie strică"
Viorel Moiceanu

"NU CRED SĂ MAI FIE MULȚI CA MINE ÎN LUME"

- Cum a fost ca, dintr-un ilustru necunoscut, adus din Divizia C, să vă transformați în erou în numai câteva minute?
- Ce să zic?, m-a iubit Dumnezeu! Mi-a oferit șansa asta de a intra în istoria fotbalului românesc și poate mondial. Chiar nu știu câți jucători de pe planeta asta au reușit o "dublă" în cupele europene înainte să fi evoluat la nivelul primei ligi.

- Știați că veți fi folosit sau Halagian a mizat pe factorul surpriză?
- Nu, nu mi-a spus de dinainte. Nici eu nu prea speram, de ce să mint?! Dacă nu mă folosise deloc în campionat cu Baia Mare sau cu Vâlcea, cum să mă gândesc că voi fi aruncat în luptă cu Panathinaikos?!

15-2a fost raportul șuturilor la poartă în partida de pe 13 septembrie '78, în favoarea gazdelor. La cornere, 14-2, tot pentru piteșteni

BANI PENTRU O JUMĂTATE DE FRIGIDER

- Ați intrat chiar în locul lui Dobrin. Emoții mari?
- Emoții? Puțin spus! În anii ăia, Gicu era un zeu, era ceva ce n-a existat și nu va mai exista în România! Cu tot respectul pentru Hagi, Balaci sau alți mari fotbaliști ai noștri, fenomenul Dobrin a fost unic, inegalabil, irepetabil. Tot Piteștiul respira, suspina și se bucura odată cu el. Când Halagian mi-a zis că intru în locul "Gâscanului", tot ce mi-am dorit a fost să nu mă fac de râs.

- Și nu prea v-ați făcut.
- Slavă Domnului, nu! Și acum mă emoționez când mă gândesc câtă fericire am văzut pe fețele suporterilor noștri, cât entuziasm a fost în oraș... Doamne, ce amintiri frumoase!

10 partideși 3 goluri are Moiceanu în cupele europene, în perioada 1978-1981

- Ați câștigat și revanșa din Grecia, 2-1, apoi bănuiesc că v-ați umplut de bani.
- Din prime?! Sper că glumiți! Nu țin minte dacă atunci am primit ceva, însă noi eram obișnuiți să evoluăm de plăcere. Sau, vorba unui coleg, jucam pe pupături. Ca să vă faceți o idee, cea mai mare primă pe care am luat-o a fost după campionatul câștigat în '79, vreo 5.000 de lei. Și ăia impozabili! Ne-a ajuns cam de juma' de frigider...

VACANȚĂ DE 5 STELE ȘI 500 $ DE LA VARDINOIANIS

- Circulă o legendă că mai mulți bani ați luat de la patronul lui PAO, Iorgos Vardinoianis!
- Da, dar nu ca să ne dăm la o parte. Ca să nu înțeleagă careva ce nu trebuie... La un an sau doi după ce i-am eliminat pe greci, Vardinoianis l-a luat acolo pe Doru Nicolae. Probabil că în contul transferului a fost și o vacanță de aproape două săptămâni pentru toată echipa noastră la Atena. Nu vă închipuiți ce a însemnat pentru noi, condiții de 5 stele, lux, plus 5.000 de drahme de cheltuială. Pe atunci, însemnau vreo 500 de dolari, o mică avere!

- Cum de a putut pleca Doru Nicolae la Panathinaikos în '80, când granițele erau închise pentru jucătorii români?
- Mutarea s-a făcut la nivel mare de tot, Vardinoianis a negociat direct cu Ceaușescu. S-a zvonit atunci că a curs mult petrol dinspre Grecia spre România ca să se facă transferul.

- Dumneavoastră n-ați avut această șansă, v-ați retras foarte devreme, la 31 de ani.
- Din păcate, așa a fost. Culmea, a trebuit să zic "Adio!" la capătul celui mai bun sezon, 1984-1985, în care marcasem 9 goluri. Asta deși în majoritatea partidelor am jucat fundaș sau mijlocaș!

201 meciuria disputat Moiceanu în "A", toate în tricoul Argeșului. A marcat de 38 de ori

TAVI GRIGORE I-A RUPT TENDONUL LUI AHILE

- Ce s-a întâmplat?
- Ghinion incredibil, nici acum nu-mi vine să cred... Jucam la Ploiești, cu Petrolul, pe la începutul lui octombrie '85. Chiar în primele minute, Tavi Grigore m-a accidentat grav de tot, mi-a rupt tendonul lui Ahile la piciorul drept! N-a vrut băiatu', însă eu a trebuit să mă las.

- Nu s-a mai putut face nimic?
- Și doctorul care m-a operat, și Halagian m-au avertizat: "Dacă mai joci și faci o recidivă, riști să mergi în baston toată viața!". Asta mi-a fost soarta.

AMINTIREA DE LA IOAN CHIRILĂ

- Până la urmă, ați avut o carieră decentă, deși n-ați apucat să jucați și la națională.
- Da, chiar mă mândresc cu ce am realizat în cei doar 7 ani petrecuți la nivel înalt. Am luat un titlu, am jucat în Europa contra unor formații uriașe precum Nottingham Forest, Valencia, Aberdeen, Panathinaikos sau AEK Atena, am dat și niște goluri importante... A, să nu uit, mai am un motiv de satisfacție!

- Care e?
- Marele Ioan Chirilă mi-a dat o poreclă care mi-a făcut imensă plăcere. Pentru că eu decideam de obicei meciurile din postura de rezervă, mi-a zis "Arma secretă". Știu că acum poate părea ceva derizoriu, dar pentru mine a însemnat mult de tot. Mergeam pe stadioanele țării și lumea zicea "Uite, intră «Arma secretă»!"... Unii au fost "Regi", alții "Prinți", "Briliante" sau "Diamante", eu am fost "Arma secretă". Și mă mândresc cu asta!

În "A", după 4 zile

Debutul lui Moiceanu în prima divizie s-a consemnat la 4 zile după isprava cu grecii, pe 17 septembrie '78. Atunci, Argeșul a jucat acasă cu U Craiova. Viorel a intrat pe gazon la pauză, substituindu-l tot pe Dobrin. S-a terminat 2-2, fără ca "Arma secretă" să-și mai treacă numele pe tabela de marcaj.

Tricoul de la Kempes, "cel mai frumos cadou"

La o lună după 3-0 cu Panathinaikos, stadionul "1 Mai" a fost martorul unui alt meci istoric, 2-1 cu Valencia. Moiceanu a intrat pe gazon în minutul 61 și a decis învingătoarea în 82'. La final, deși mulți piteșteni s-au înghesuit să facă schimb de tricouri cu vedeta spaniolilor, Mario Kempes, argentinianul l-a ales pe Viorel: "Păstrez cu sfințenie acel tricou, e cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreodată!". În vara lui 1978, Kempes câștigase titlul mondial cu naționala "pumelor", iar el fusese golgheterul și cel mai bun fotbalist al turneului final din Argentina.

RETRO GSP. 42 de ani de când
infografie FC Arges anii '70

Florin Călinescu, poveste cu Nicolae Dobrin: "Te ridiculiza, râdea lumea de tine! L-a lucrat prietenul tău Lucescu!"

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
liviu79pit
liviu79pit  •  16 Septembrie 2020, 00:55

Foarte bun articol! Mai ales cand nu e despre steaua si dinamo, e perfect! Astfel de povesti dau valoare unui ziar!

adriann_
adriann_  •  13 Septembrie 2020, 14:02

Pacat ca in gsp sunt atat de putine articole de acest nivel si atat de multe mizerii despre ciobani, prodanci etc. Asta e de fapt fotbalul adevarat, nu mizeria de la periferia lui cu care suntem inundati zilnic.

ali.bec
ali.bec  •  13 Septembrie 2020, 13:59

Respect, domnu Moiceanu! Multă sănătate, viața lunga!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează