INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  STEAUA - TWENTE

Secretele marelui inamic! » De ce Steve McClaren e greu de învins de Steaua

Steve McClaren este la al doilea mandat pe banca lui Twente.
Steve McClaren este la al doilea mandat pe banca lui Twente.

Articol de - Publicat duminica, 08 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 07 ianuarie 2012 22:14

Cel care i-a eliminat pe roş-albaştri cu Middlesbrough în semifinalele Cupei UEFA din 2006 are o relaţie specială cu jucătorii, e un excelent psiholog şi formează o supertrupă tehnică alături de asistenţii săi.

La 50 de ani, Steve McClaren este considerat în Anglia drept unul dintre cei mai inteligenţi antrenori, care duce la rafinament orice idee tactică şi care foloseşte la maximum analiza video a adversarilor, dar nu numai atît. Creează o puternică legătură cu fotbaliştii săi şi, mai ales, cu primii oameni aflaţi în jurul lui la echipă. Asistenţii. Şi mai are un ajutor de care nu se desparte niciodată: psihologul sportiv Bill Beswick, prezent lîngă tehnicianul insular şi la Middlesbrough, inclusiv împotriva Stelei în semifinala Cupei UEFA din 2006, şi la titlul cîştigat cu Twente în 2010. În el are încredere totală, folosindu-i sfaturile mereu.

Tenis în săptămîna finalei
McClaren povesteşte cum a cîştigat Cupa Ligii Angliei în 2004, într-o sîmbătă, pe 29 februarie. "În săptămîna dinaintea meciului, am vrut să ne pregătim la sînge pentru finala cu Bolton". "Nu, boss. Am un alt plan", l-a contrazis Beswick. "Luni, facem antrenament fizic. Marţi, uşor, cu mingea. Miercuri, tenis cu piciorul...". Cînd a auzit, Steve a erupt: "What? Play fucking tennis? Pentru finală? (Ce? Să jucăm tenis nenorocit?)". Englezul a completat acum, 8 ani mai tîrziu: "Totuşi, am urmat acel scenariu. Miercuri, am jucat tenis. Joi şi vineri, tactic. În acest timp, cei de la Bolton au tras ca nişte animale. Dar sîmbătă, noi aveam 2-0 după şapte minute". S-a terminat 2-1 pentru Middlesbrough. Apoi, a venit şi acea întoarcere neverosimilă cu Steaua (4-2, după 0-1).

"Filosofie dedicată victoriei"
Cum îl caracterizează propriii jucători de la Twente? "Psihologic, McClaren e foarte bun. Întotdeauna spune şi face lucrurile potrivite la momentul potrivit pentru a obţine maximum de la jucători", susţine mijlocaşul Wout Brama, în timp ce căpitanul Peter Wisgerhof dezvăluie că "de la McClaren am moştenit mentalitatea de învingători. Întreaga lui filosofie de fotbal e dedicată victoriei". Brama nu a uitat două momente alături de englez.

"Boss, imposibil să nu batem"
Primul. "Eram la şedinţa video pentru partida de la Breda. Dacă învingeam, cuceream primul nostru titlu din istorie! După prezentarea adversarilor, ne-a pus un montaj realizat din secvenţe decupate din filmul Any Given Sunday, cu Al Pacino în rol de antrenor al unei echipe de fotbal american, şi din meciurile jucate de noi în acel sezon de vis. La sfîrşit, eram ca nişte lei. Iar Theo Janssen, coleg cu noi atunci, i-a zis lui McClaren: «Boss! E imposibil să nu cîştigăm acest meci!». Şi a fost 2-0 pentru noi".

O bere după 0-5
Al doilea. "În ianuarie 2010, am jucat un meci cu Anderlecht în cantonament şi belgienii ne-au bătut cu 5-0. O înfrîngere teribilă. Ne aşteptam la un discurs necruţător din partea antrenorului. Dar ce ne-a spus el ne-a lăsat fără reacţie: «Sîntem foarte buni, să nu ne lăsăm păcăliţi! Hai să uităm de acest amical şi să bem o bere împreună diseară»". În retur, Twente a devenit campioana Olandei.

"Un antrenor complet"
Brama a mai avut ceva de adăugat despre Steve McClaren: "E un antrenor complet. Pregătire, tactică, abordarea meciurilor, totul e de nota 10. Un antrenor care îţi dă încredere şi claritate asupra propriului joc şi al rivalilor. E cel mai bun antrenor din istoria lui Twente".

De ce s-a întors la Twente
Întrebat de jurnaliştii olandezi dacă nu e un risc să revină la Twente, cu care a cucerit titlul în Olanda exact înainte să plece, în vara lui 2010, McClaren a răspuns rememorînd o discuţie cu Alex Ferguson. Marele manager scoţian căruia i-a fost asistent la Man. United timp de doi ani (1999 şi 2000). "Sir Alex mi-a spus cîndva că performanţele se leagă. Poţi fi campion încă o dată. Şi încă o dată, şi încă o dată... Cu cît vei dori şi vei face mai mult, cu atît vei atrage trofeele", şi-a amintit antrenorul englez: "De aceea m-am întors la Enschede".

"Nu vreau să am nişte asistenţi care să zică numai «Da» şi «Amin»" (Steve McClaren, antrenor Twente)

"Psihologic, McClaren e foarte bun. Întotdeauna spune şi face lucrurile potrivite la momentul potrivit pentru a obţine maximum de la jucători" (Wout Brama, mijlocaş Twente)

"Ce am moştenit de la Steve McClaren? Mentalitatea de învingători! Întreaga lui filosofie de fotbal e dedicată victoriei" (Peter Wisgerhof, căpitan Twente)

50 de ani are Steve McClaren, antrenorul lui Twente

2 ani şi jumătate este durata noului contract al lui McClaren la Twente

3 milioane de euro e salariul total pe care îl va încasa antrenorul englez la clubul din Enschede

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (33)
alpin
alpin  •  08 Ianuarie 2012, 23:35
Postat de jude pe 08 Ianuarie 2012, 15:50

steoaia n-are nci-o sansa!

Gresesti, amice! Are sansa porcului de Craciun!!!

saviola2_8
saviola2_8  •  08 Ianuarie 2012, 18:24
Postat de skrilla pe 08 Ianuarie 2012, 18:11

E adevarat,dar pur si simplu era tot ce avea fotbalul la momentul respectiv pe plan european.

Da la nivel de cluburi era tot ce ofera fotbalul european . fotbal care era la inceput cand s`a infiintat competitia cu pricina.

skrilla
skrilla  •  08 Ianuarie 2012, 18:11
Postat de saviola2_8 pe 08 Ianuarie 2012, 18:08

da insa erau doar tarile din europa centrala nu era o cupa a europei in sine, oricum finala nu s`a disputat iar meritul ramane merit.

E adevarat,dar pur si simplu era tot ce avea fotbalul la momentul respectiv pe plan european.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează