INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FULHAM - HAMBURG 2-1 (ÎN TUR 0-0)

Surpriza Fulham a ajuns în finala Europa League!

Articol de - Publicat sambata, 01 mai 2010 00:00

Aflată la a doua participare în cupele europene, echipa lui Roy Hodgson a jucat preliminarii pentru a ajunge în competiţie. Englezii joacă finala Europa League cu Atletico.

Un Hamburg - Liverpool ar fi dat cu siguranţă mai bine pentru afişul finalei Europa League 2010. Dar Fulham şi Atletico Madrid n-au consimţit. Dacă Atletico are totuşi un anume statut, fiind deja la a 5-a prezenţă într-un ultim act de cupă europeană, englezii reprezintă o surpriză.

Favorita lui Lucescu
Cine s-ar fi aşteptat la începutul sezonului ca Fulham, locul 7 în Premier League 2008-2009, aflată la a doua prezenţă în Europa, după cea din 2002-2003, să livreze o asemenea performanţă? Nimeni. Venită din preliminarii, trupa lui Roy Hodgson şi-a cîştigat respectul adversarilor abia pe parcursul competiţiei. După ce-a eliminat-o fără înfrîngere pe Şahtior (2-1, 1-1) în "16"-imi, Mircea Lucescu n-a avut nici o îndoială: "E favorita mea la cîştigarea competiţiei".

Vedeta e Al Fayed
Fulham e la un pas de trofeu şi chiar a confirmat că are forţa să-l ia. Juventus, Wolfsburg şi Hamburg, ultimele victime, pot depune mărturie. Şi asta în condiţiile în care vedeta sa nu e vreun jucător, ci patronul egiptean Mohamed Al Fayed, proprietarul celebrului magazin londonez Harrods, care a preluat echipa în '97, din liga a 4-a.

Din actualul lot, mai cunoscuţi sînt portarul american Schwarzer, irlandezul Duff, trecut şi pe la Chelsea, Murphy (ex-Liverpool) şi Zamora, golgeterul echipei în Europa League, cu 9 reuşite în 14 meciuri. Restul, "no name"-uri.

Au salvat Anglia
Ei bine, tocmai această trupă a salvat onoarea Angliei în Europa, într-un sezon în care greii Manchester United, Chelsea, Arsenal şi Liverpool n-au mai confirmat aşteptările. De altfel, managerul lui United, Sir Alex Ferguson, a şi recunoscut-o: "Ţinînd cont şi de «materialul» cu care lucrează Roy Hodgson, e deja o mare performanţă. Dacă Fulham cîştigă şi trofeul, se poate vorbi despre una dintre cele mai mari performanţe din istoria fotbalului britanic pe scena continentală". 

"Fulham şi-a început campania europeană în iulie. În iulie! La acea vreme eu eram pe plajă!"
Alex Ferguson, manager Manchester United

59 de meciuri a disputat Fulham pînă acum în acest sezon. 18 în Europa League, dacă le punem şi pe cele patru din preliminarii

12
e locul pe care-l ocupă Fulham în ierarhia Premier League cu două etape înaintea fluierului final

"Hodgson e cel mai bun"
Alex Ferguson l-a propus pe Roy Hodgson pentru titlul de cel mai bun manager al sezonului în Premier League. "Ar fi o parodie să nu i se acorde. Jos pălăria pentru ce-a realizat! Să ai doar 16 jucători în lot şi să ajungi aici e mare lucru", a  comentat Sir Alex.

A doua finală
Dacă Fulham e în premieră într-o finală de Europa League, managerul Roy Hodgson e deja la a doua. El a mai reuşit această performanţă cu Inter Milano, în 1997. A fost însă învins de Schalke 04 la penalty-uri. 

Cine-l bate pe "Luce" ajunge departe
Fulham nu e prima echipă care-l elimină pe Mircea Lucescu dintr-o competiţie europeană şi ajunge apoi în finală. Cînd era pe banca lui Dinamo s-a întîmplat de trei ori, în Cupa Cupelor. Malines (1988) şi Sampdoria (1990) au şi cîştigat trofeul, italienii pierzîndu-l în '89. Pe cînd era la Inter (1998-1999), "Luce" a fost scos în "sferturile" Ligii de Manchester United, care a devenit apoi campioana Europei. Cu Şahtior, are două asemenea momente în "palmares". În ediţia 2006-2007 a Cupei UEFA, Sevilla l-a eliminat în "optimi" şi a cîştigat trofeul. Doar în 2008-2009 a profitat şi el. A pornit în Champions League, avînd-o parteneră de grupă pe Barcelona, dar a căzut apoi în Cupa UEFA. Catalanii au cîştigat la final C1, Lucescu a triumfat în C3.

- ŞOAVĂ a marcat golul secund al lui Arsenal Kiev, 5-1 la Poltava. E a doua lui reuşită în tricoul echipei ucrainene, unde joacă din iarnă. Şi el integralist, Mazilu a semnat golul 5 din penalty.
- FC BARCELONA s-ar fi înţeles cu Valencia pentru Villa. Cost: 40 de milioane de euro. În tranzacţie ar putea fi inclus Hleb ori Bojan Krkici. Alte 20 de milioane ar plăti catalanii pe Mata.
- MANCINI i-a deschis uşa lui Tevez. "Dacă nu e mulţumit aici, mai bine să plece", i-a transmis argentinianului managerul lui Manchester City.
- CAPELLO e cel mai bogat tehnician din Marea Britanie. Selecţionerul italian al Angliei are 39,1 milioane de euro, potrivit "Sunday Times". Îl urmează Roy Keane (Ipswich Town, 34,5 mil.) şi Alex Ferguson (Man. Utd, 27,6 mil.)
- CUPA Franţei are programată diseară finala. Pe "Stade de France, trofeul şi-l dispută PSG şi Monaco (21:45, Sport 1).

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
 •  01 Mai 2010, 11:52

da, dar nu au sanse in finala, va fi ca la Sevilla-Midlesbourough. Fulham are spiritul de lupta britanic, entuziasm dar totusi adversarii intilniti au fost facili- Shahtior(eliminati de Poli), Juventus (intr-o masiva cadere in campionat) Wolsfburg la fel ca Juventus -iesiti din forma. Iar cei de la Hamburg a fost destul de "destepti" sa-si schimbe antrenorul chiar atunci si sa-si tulbure apele singuri. Chiar daca imi plac englezii merg pe mina lui Atletico in finala.

 •  01 Mai 2010, 11:39

Ba da, dar asa sunt ziaristii pe la noi.

werder_fan
werder_fan  •  01 Mai 2010, 02:31

Mark Schwarzer nu-i australian cumva?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează