INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  EUROPA LEAGUE

VIDEO Craioveanu avertizează: "Atenţie, vin bascii! Bucureştiul va rămîne fără bere şi vin!"

Fanii lui Athletic Bilbao: pasiunea nu are limite +12   FOTO
Fanii lui Athletic Bilbao: pasiunea nu are limite

Articol de - Publicat sambata, 31 martie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 31 martie 2012 12:04

Fostul internaţional e sedus de jocul lui Athletic, dar şi de fanii săi extraordinari. După 4-2 cu Schalke în turul "sferturilor", bascii sînt gata de semifinală. Şi de finală!

"Vezi Bilbao şi poţi să mori", ar putea spune fanaticii fotbalului-spectacol, după impresionantul foc de artificii al lui Athletic pe terenul lui Schalke. Un 4-2 care, fără un scurtcircuit aproape imposibil în retur, îi propulsează pe jucătorii lui Marcelo Bielsa în semifinalele Europa League. Şi de aici pînă la ultimul act, de pe " Naţional Arena", nu ar mai fi decît un simplu pas: Sporting Lisabona sau Metalist Harkov. Bucureştiul poate să se pregătească de invazia bască din 9 mai.

Un susţinător împătimit al showului Bilbao este Gică Craioveanu. Care a jucat în Spania şi care ştie totul despre sportul rege iberic. El vorbeşte despre "fenomenul Athletic", despre "poezia fotbalului".

"Cel mai frumos fotbal. După Barca""

- Hola, Gică. Despre Athletic Bilbao voiam să...
- (Rîde fericit). De cînd vă spun eu despre acest fenomen! Este echipa care joacă cel mai frumos fotbal din toată Europa, după Barca! Ultima jumătate de oră cu Schalke a fost de vis.

- Ce are Bilbao în plus?
- Talent, tinereţe, prospeţime, atmosferă foarte bună, încredere, linişte.

- Ca joc?
- Să ştii că, pînă să vină "nebunul" Bielsa, un nebun genial, Athletic juca altceva, cu mingi lungi, pe vîrf. Acum e tiki-taka, e fotbal total, ofensiv. O spun eu, fan Real Sociedad în Ţara Bascilor. Nu-mi convine, însă e adevărul. Athletic e o poezie.

"Vor veni 60.000"

- Ce finală vezi?
- (Sigur de el) Una spaniolă! Ar fi superb. Pentru fotbal, Bilbao - Valencia, cea mai frumoasă.

- Şi pentru Bucureşti?
- Bilbao - Atletico Madrid. Şi Atletico are suporteri extraordinari. Dar bascii, ce atmosferă o să facă în oraş, hmmm... Aş spune: "Atenţie, vin bascii! Bucureştiul va rămîne fără bere şi vin!". Vor fi 50.000-60.000 numai ei.

- Bilbao n-are decît 9.000 de bilete la finală.
- Nu contează! Stai să-ţi zic ceva. În 2009, am comentat finala Cupei Spaniei, Barcelona - Bilbao. 15.000 de basci au stat la Valencia în afara stadionului. Au văzut meciul pe un ecran uriaş.

"Fenomenul Athletic e fenomenul Ştiinţa la noi"

- Ce înseamnă fenomenul Athletic?
- (Se întristează dintr-o dată). Gîndeşte-te la fenomenul Ştiinţa la noi! Au distrus Craiova...

- Va fi Naţional Arena o "catedrală", ca la Bilbao?
- Va fi o "catedrală" a spectacolului. Pe teren şi în tribune. Veţi descoperi ce înseamnă adevărata sărbătoare spaniolă. Fără incidente. Doar bucuria generată de fotbal.

- Să ne întoarcem la jocul lui Athletic.
- Are mare calitate. Şi tupeu. Priveşte-l pe Muniain! La 16 ani debuta în prima ligă. Acum, are 19 şi parcă e al doilea Messi. Joacă la ultima limită, riscînd totul. Ştie că are în spate 7-8 din garda pretoriană. E plăcerea maximă a fotbalului.

- Bielsa e autorul?
- Caparros a promovat jucători, dar Bielsa i-a pus în poziţiile potrivite. Şi le-a insuflat jocul său ideal.

- Dar în ultimele patru etape din Spania au pierdut de trei ori şi au făcut un egal.
- Singura lor problemă. Banca de rezerve nu e cea mai bună.

"Vor să dea păianjenii jos"

- Care e favorita ta pentru 9 mai?
- Bilbao, clar. Ar fi primul lor trofeu european din istorie. De altfel, jucătorii lui Athletic cred că a venit timpul să dea păianjenii jos de pe vitrina cu trofee.

- Ce i-ar putea opri?
- Dacă nu se accidentează nimeni, dacă rezistă pînă la capăt oboselii...

- Vii la finală?
- Sînt acolo cu o condiţie: să fie cel puţin o echipă spaniolă. Altfel, pe cine să văd? Pe Hannover sau Metalist?

"Fără fotbal, ar ieşi lumea în stradă"

- Care e secretul Spaniei, care domină Europa şi lumea întreagă în ultimul timp?
- A avut ştiinţa şi răbdarea de a creşte jucători. Apoi, a cules roadele.

- Dar cluburile spaniole au datorii la stat de trei sferturi de miliard de euro.
- Statul mai închide ochii. Se vor plăti banii, însă mai tîrziu, mai puţini...

- De ce?
- Pentru că fără fotbal nu se poate în Spania. Ar ieşi lumea în stradă!

Diferenţe mici la hoteluri pentru finală
Bucureştiul nu se scumpeşte prea mult. Preţurile la cazare în perioada 8-10 mai (finala Europa League e programată pe 9 mai) au crescut puţin la unele hoteluri (cîteva zeci de euro), iar la altele deloc, potrivit site-ului booking.com, unde există informaţia că mai sînt 144 de hoteluri cu camere disponibile din 191. Comparativ, la Munchen, diferenţele sînt semnificative pentru cazarea în perioada finalei Champions (19 mai), ajungîndu-se la 300 de euro o cameră la un hotel de 3 stele. Iar la Madrid, pentru finala Cupei Spaniei (25 mai), la 3 stele plăteşti 1.000 de euro două nopţi.

Biletele s-au epuizat
Oficial, nu mai sînt tichete pentru ultimul act al Europa League, de pe Naţional Arena. Din cele 52.500 de bilete distribuite, 41.000 (78 la sută) au fost pentru fani, împărţite astfel: 20.000 pentru suporterii din România, 18.000 pentru cluburile finaliste (9.000 fiecare) şi 3.000 pentru spectatorii din toată lumea, prin site-ul uefa.com. Restul tichetelor au fost împărţite Comitetului de Organizare a finalei, celor 53 de federaţii membre UEFA şi partenerilor comerciali ai forului continental. Biletele, care au costat 100, 150, 250 şi 500 RON, nu pot fi revîndute: sînt nominale şi netransmisibile.

"Naţional Arena va fi o «catedrală» a spectacolului. Pe teren şi în tribune. Veţi descoperi ce înseamnă adevărata sărbătoare spaniolă" (Gică Craioveanu)

"Bilbao face senzaţie în Europa. E revelaţia sezonului. Îl admir pe Bielsa, am învăţat enorm de la el" (Pep Guardiola)

"Pînă să vină «nebunul» Bielsa, un nebun genial, Athletic juca altceva, cu mingi lungi, pe vîrf. Acum e tiki-taka, e fotbal total, ofensiv. O spun eu, fan Real Sociedad în Ţara Bascilor" (Gică Craioveanu)

24,07 ani a fost vîrsta medie a celor 14 jucători de la Bilbao folosiţi joi seară cu Schalke, avînd 7 oameni sub 23 de ani

8 victorii a adunat Athletic în 11 meciuri de Europa League în acest sezon, marcînd 22 de goluri

6 goluri a marcat Llorente, cel mai prolific jucător al bascilor în actualul sezon european (are 25 în toate competiţiile)

SCHALKE - BILBAO 2-4 (AICI AI REZUMATUL VIDEO!)
(Raul 22, 60 - Llorente 20, 73, De Marcos 81, Muniain 90+3)

SCHALKE: Hildebrand (46 Schober) - Uchida, Papadopoulos, Matip, C. Fuchs - Hoger (56 Holtby), Jones - Farfan, Raul, Draxler (56 Jurado) - Huntelaar. Antr. H. Stevens

BILBAO: Iraizoz - Iraola, Javi Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe (70 Perez) - De Marcos (85 Ekiza), Iturraspe, Herrera (47 Ibai Gomez) - Susaeta, Llorente, Muniain. Antr. M. Bielsa

A arbitrat Pedro Proenca (Portugalia)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (20)
stcristian71
stcristian71  •  01 Aprilie 2012, 11:34

bravo gica eu cred ca va fi o finala intre VALENCIA C.F si ATHLETIC BILBAO, tu nu faci nimic pentru UNIVERSITATEA CRAIOVA ?

narcis20002000
narcis20002000  •  01 Aprilie 2012, 02:54

://europe-league.com/hotels-in-bucharest

narcis20002000
narcis20002000  •  01 Aprilie 2012, 02:53

Eu am gasit un site cu tarife mai bune decat booking la cazare pentru finala. Si e o agentie din Romania, unde ai si consultanta non-stop prin telefon ://europe-league.com/hotels-in-bucharest.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează