INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  ARBITRAJ

VIDEO Curaj extrem sub ochii lui Platini » Trei goluri anulate, englezii acuză, Haţegan are dreptate!

Haţegan a condus brigada de la Tottenham - Lazio 0-0. +4   FOTO
Haţegan a condus brigada de la Tottenham - Lazio 0-0.

Articol de - Publicat sambata, 22 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 22 septembrie 2012 14:06

Preşedintele UEFA a fost în tribună la meciul de la Londra, la sfîrşitul căruia managerul lui Tottenham a spus: "Nu am învins din cauza arbitrilor".

Ovidiu Haţegan a avut cel mai important meci al primei etape din grupele Europa League, Tottenham - Lazio Roma. Un adevărat examen pe White Hart Lane, chiar în faţa lui Michel Platini, preşedintele UEFA.

VIDEO: Vezi AICI rezumatul partidei conduse de Haţegan!

Riscul lui Haţegan
A fost un joc extrem de dificil de condus, cu cel puţin trei momente cruciale, pe care arbitrul din Arad (ferm şi mereu aproape de miezul acţiunii) şi brigada lui le-au decis fără să ezite nici o clipă, chiar dacă era vorba de faze la limită, greu de stabilit cu maximă precizie şi la reluările TV.

Curajos, Haţegan a mers pe mîna sa şi pe ajutorul asistenţilor. Şi nu l-a interesat că toate hotărîrile au fost împotriva gazdelor. A riscat, anulîndu-le trei goluri celor de la Tottenham, două pentru ofsaid, unul pentru fault în atac. Însă, de fiecare dată, şi el, şi asistenţii Şovre şi Szekely erau plasaţi ideal pentru urmărirea acţiunilor.

Criticat de manager şi de jurnalişti
Scorul, 0-0, i-a enervat pe toţi cei din jurul lui Tottenham. Şi pe managerul Villas-Boas, şi pe jurnalişti, care le-au reproşat arbitrilor două dintre cele trei momente: golul lui Dempsey, refuzat pentru ofsaid, şi golul lui Caulker, după un fault în careul oaspeţilor

"Am trimis mingea în plasă de trei ori, dar nu am învins din cauza arbitrilor. Nu am avut golurile pe care le meritam. Nu am căutat însă explicaţii, ar fi fost incorect faţă de arbitru. Au fost deciziile lui" ( Andre Villas-Boas, manager Tottenham)

Antrenorul portughez şi-a explicat clipele de nervi din minutul 71: "Noi nu am văzut nimic neregulamentar la Caulker pentru anularea golului. L-a depăşit pe Mauri, unul dintre cei mai puternici jucători ai lui Lazio la duelurile aeriene, şi a marcat. Am fost dezamăgiţi, la fel ca la golul neacordat lui Dempsey".

"Nu a avut nici o eroare"
După AVB, Daily Mail, unul dintre ziarele cele mai puternice din Insulă, l-a criticat pe Haţegan: "Tottenham l-a bătut pe portarul lazial, dar în spatele lui a fost arbitrul român. A avut două decizii greşite"

Inclusiv cotidianul italian Gazzetta dello Sport susţine că "două dintre golurile anulate de Haţegan sînt sub semnul întrebării". Şi i-a dat nota 5,5.

Numai că Dan Lăzărescu, fost asistent FIFA şi fost membru CCA, e convins că brigada noastră a arbitrat foarte bine: "Nu a avut nici o eroare".

Rasism pe White Hart Lane?
La acelaşi meci, ar fi fost încă un incident: atac rasist al fanilor lui Lazio la adresa jucătorilor de culoare englezi Defoe şi Lennon. Numai că managerul lui Tottenham, Villas-Boas, spune că nu a auzit ţipete precum cele ale maimuţelor: "Eu nu mi-am dat seama. UEFA trebuie să investigheze".

Observator dubios
Joi seară, Haţegan a fost urmărit de un observator UEFA cu trecut dubios în Olanda. Batavul Hans Reygwart, 63 de ani, a fost concediat în 2010, după numai un an în fruntea Comisiei de Arbitri din Ţara Lalelelor, fiind acuzat de presa locală că a distrus arbitrajul olandez şi că le-a oferit numai oamenilor apropiaţi lui cele mai importante meciuri. Şi, s-a speculat, Reygwart ar avea o casă în Spania pe care ar fi transformat-o într-un loc de distracţii pentru arbitri. Ulterior demiterii sale, acesta a fost consilier al Comisiei de arbitri cipriotă.

Tudor are două meciuri
Arbitrii noştri vor avea în continuare partide internaţionale. Pe 4 octombrie, Alexandru Tudor (arbitru de poartă joi seară) va conduce un meci din Europa League. Şi tot el va fi la centru pe 12 sau 16 octombrie la un joc din preliminariile CM 2014. La fel ca şi Istvan Kovacs.

4 cartonaşe galbene a arătat Ovidiu Haţegan la meciul de joi seară, toate italienilor: Biava, A. Dias, A. Gonzalez şi Mauri

Cele trei momente decisive:

Minutul 22
Bale îi centrează lui Dempsey, care marchează din plonjon. Numai că atacantul lui Tottenham era cu un picior după ultimul fundaş al lui Lazio în clipa pasei lui Bale. Asistentul Şovre semnalizează ofsaid. (foto 3)

"Ofsaid la limită, Dempsey e foarte, foarte puţin afară din joc. Hotărîre corectă, deşi extrem de grea, a asistentului Şovre" (Dan Lăzărescu, fost asistent FIFA şi membru CCA)

Minutul 59
Bale primeşte mingea la 20 de centimetri în spatele liniei defensive italiene, înainte de a-i centra lui Defoe pentru gol. Asistentul Szekely ridică steagul la ofsaidul lui Bale. (foto 4)

"Aceasta a fost cea mai uşoară dintre cele trei faze. Ofsaidul nu poate fi pus la îndoială de nimeni" (Dan Lăzărescu, fost asistent FIFA şi membru CCA)

Minutul 71
La un corner, Caulker, fundaşul lui Tottenham, sare deasupra lui Mauri sprijinindu-se cu ambele mîini pe italian şi trimite balonul cu capul în poartă. "Centralul" Haţegan anulează reuşita. (foto 5)

"Fault în atac. E o fază la care orice arbitru ar fi avut mari probleme cu UEFA dacă nu ar fi anulat un astfel de gol. Englezul pune mîinile pe adversar, împiedicîndu-l să joace" (Dan Lăzărescu, fost asistent FIFA şi membru CCA)

Notele arbitrilor din Gazzetta dello Sport
Central O. Haţegan: 5,5
Asistent O. Şovre: 6
Asistent Z. Szekely: 5
Arbitru de poartă: A. Tudor 6
Arbitru de poartă: I. Kovacs 5

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
inima_de_caine
inima_de_caine  •  22 Septembrie 2012, 18:20

Singura fază care poate fi discutată e cea a primului gol, Dempsey aflându-se, practic, cu mai puţin de o gheată în spatele ultimului apărător lazial. În practică, de obicei, în astfel de faze, se dă credit atacantului pentru spiritul jocului. De altfel, de aceea s-a şi eliminat vechea regulă care spunea că e offiside când atacantul se află pe aceeaşi linie cu ultimul apărător. Dar, chiar şi aşa, acoperit de regulament, semnalizarea lui Şovre e corectă. Felicitări brigăzii de arbitri şi o acută undă de regret că nu putem avea parte de prestaţii identice şi în competiţia internă.

silvercloud
silvercloud  •  22 Septembrie 2012, 16:57

Nici unul din cele trei faze incriminate nu este gol valabil !! Am vazut tot meciul, Hategan a arbitrat corect !!

imperator
imperator  •  22 Septembrie 2012, 16:43

Englezii vor pomană, bleah, mi-e scîrbă ! : ))

Vezi toate comentariile (9)
Comentează