INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  STEAUA - DINAMO KIEV 0-2

VIDEO Pomană de pomană » Steaua a ratat pe mîna ei calificarea: portughezii şi-au făcut treaba, roş-albaştrii nu!

Keșeru a marcat 4 goluri în Europa League, dar aseară nu a găsit drumul spre poartă
Keșeru a marcat 4 goluri în Europa League, dar aseară nu a găsit drumul spre poartă

Articol de - Publicat vineri, 12 decembrie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 12 decembrie 2014 13:26

Steliştii au pierdut împotriva liderului grupei (0-2), deşi au ratat ocazii mari şi au beneficiat de cadoul lui Rio Ave, 2-0 cu Aalborg.

La Aalborg, Steaua n-a fost lacomă. Mai degrabă ispitită prea uşor. Danezii s-au lăsat întîi seduşi, apoi au refuzat avansurile pe nesimţite şi s-au strecurat ca o Mică Sirenă, opera conaţionalului Andersen, prin apele din faţa lui Arlauskis. Fără ca vizitatorii insistenţi să-şi dea seama că, fiind prea agasanţi, pot pierde chiar tot!

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

E proaspăt de răcoroasă, dar pustie şi melancolică priveliştea şansei de pe urmă a roş-albaştrilor. Însă orgoliul sîngerînd ignoră lumea puţină: Szukala e aproape de 1-0 la prima fază periculoasă, "cap" pe lîngă după un corner!

Jocul de-a ocazia
Steaua începe în avantaj şi pe flancuri. Tănase trece de Gusev, veteran care anul acesta a fentat moartea, fiind aproape să-şi înghită limba pe teren. Dincolo, Chipciu zburdă pe lîngă Burda. Ratează şi el deschiderea scorului, şut respins de Şovkovski, goalkeeperul parcă etern care neagă apoi şi o "frunte" de Varela.

Doar că Papp nu-l poate ţine pe Lens, care şerpuieşte cum o făceau, acum aproape 10 ani, Boştină şi Dică împotriva altui Lens. Echipa franceză ce primea patru goluri la Bucureşti. Iar Kraveţ şi spaima Iarmolenko ratează două ocazii uriaşe pentru oaspeţi, din cîţiva metri. Doamne, parcă e şi mai frig!

Golgeter blocat de "bunic"
Marea dezamăgire e Keşeru, pierdut în Marele Canion Dragovici - Haceridi. Are o ocazie uriaşă pe final de repriză, însă bătrînul Oleksandr e la post. Portarul care după Anul Nou face 40 de ani şi a debutat în prima ligă ucraineană în acelaşi an în care s-a născut cel care scrie cronica!

La pauză, dincolo e 0-0. Prin vaporii cu miros de Crăciun şi scorţişoară se poate simţi iz de Mărţişor, însă atacul Stelei are polipi, e înfundat şi răcit ca suporterii care sfidează minusul temperaturii.

Nu se dă penalty, gol Rio Ave
După revenire, englezii închid ochii. Haceridi nu e un condei al fotbalului din teren, deşi e jumătate slav, jumătate grec, exact ca Nea Vanea. Face henţ în careu la o minge aruncată ca o greutate de Sînmărtean, nu se dă penalty, inelul risipit erupe în întunericul cartierului Muncii. Şi îşi păstrează tonul ridicat: departe, la Oceanul Atlantic, Rio Ave deschide scorul în meciul cu danezii umiliţi la Bucureşti.

Rusescu intră cu misiunea golului salvator, fornăind pe sub mască precum un orc înfometat din Stăpînul Inelelor. Ratează imediat o ocazie. Chipciu se bagă peste Tănase şi iroseşte o şansă memorabilă, din cîţiva metri. Să fie semn că Peter Jackson, regizorul trilogiei de succes, tocmai a primit o stea pe Walk of Fame-ul hollywoodian?

Ucişi de decar
Nu e. Iarmolenko e călăul de serviciu. Un Iarmolenko aflat la limita ofsaidului, cu o finalizare simplă, pe jos, în poarta unui Arlauskis deznădăjduit (71). "Să intre Ţăcălie!", se aude, România tocmai a bătut Ucraina la handbal.

Degeaba intră Adi Popa, dispare ca un screen saver la fiecare atingere de balon. Şi cînd mingea se plimbă prin careul de şase metri, steliştii cad ca spicele mozaicate, prezente pe toate staţiile de autobuz din drumul Bucureşti - Kiev.

Final amar
Se strigă "Dinamo, Dinamo!" din înaltul tribunei, puţinii stelişti se retrag biciuiţi de scandarea care-i amărăşte şi mai tare. "Degeaba e 2-0 la Rio cînd Steaua e adio", se citeşte pe pleoapele îngheţate. Nu mai ţine nici măcar scuza cu "iar am depins de alţii". Lens face 2-0 în prelungiri, dar nu mai contează.

Steaua părăsită ratează primăvara europeană. Regretele sînt multe, de la căzătura lui Papp din Danemarca la înfrîngerea lui Aalborg în Portugalia. Însă nu doar nemulţumitului i se ia darul. Ci şi automulţumitului sau resemnatului.

DOUĂ MOMENTE CRUCIALE ALE MECIULUI
MINUTUL 55: Steaua a avut penalty clar!
La 10 minute după startul reprizei secunde, la scorul de 0-0, s-a petrecut o fază la care trupa lui Gâlcă a fost dezavantajată de brigada de arbitri. Sînmărtean a executat o lovitură liberă, a centrat înalt în careu, Szukala se pregătea să dea cu capul în balon, însă a intervenit Haceridi şi a atins mingea cu mîna (foto) în mod intenţionat. "Centralul" britanic a lăsat jocul să continue, deşi era foarte bine poziţionat, dar inclusiv reluările au arătat că s-a înşelat şi că decizia corectă era penalty pentru Steaua.

MINUTUL 71: Nu e ofsaid la gol!
Golul pe care Dinamo Kiev l-a înscris a ridicat multe semne de întrebare, dacă a fost sau nu ofsaid la Iarmolenko, cel care a marcat. Reluările demonstrează însă că decizia asistentului England a fost una perfectă. În momentul pasei lui Sidorciuk, Iarmolenko este pe aceeaşi linie cu Filip, mai ales că mîinile sînt singurele părţi din corp care nu se iau în calcul la o poziţie de ofsaid, deci decizia de a lăsa jocul să continue a fost cea corectă.

Chipciu, desfiinţat de Panduru
După o primă repriză în care nu s-a marcat deloc, fostul mijlocaş al Stelei, Basarab Panduru, s-a lansat într-o critică extrem de dură la adresa lui Alexandru Chipciu. Prezent în studio la Dolce Sport, Panduru a spus: "Chipciu? Ăsta e un meci în care nu ai voie să joci doar pentru tine, să te intereseze doar persoana ta, ci e unul dintre meciurile alea în care trebuie să intri şi să evoluezi pentru echipă, să o ajuţi, ceea ce el n-a făcut deloc. Ca să nu mai spun că se retrage în apărare precum Lens, care e cam putoare, na!, că am zis şi cuvîntul ăsta, deşi ar fi trebuit să nu-l zic. Acum înţelegem de ce Lens n-a ajuns la altă echipă mai bună, într-un campionat mai bun".

"E un moment greu pentru noi. Simt frustrare mare. Am stat la mîna noastră din moment ce Rio Ave a cîştigat. Am ratat, am şi dat peste o echipă bună, organizată, care ne-a prins pe contraatac în repriza a doua. Dacă la acea fază, singur cu portarul, Chipciu ar fi marcat, cred că altfel ar fi stat lucrurile, dar acum e prea tîrziu" (Lucian Sînmărtean, mijlocaş Steaua)

"Dacă se impunea penalty la acel henţ al lui Haceridi se poate spune că am fost dezavantajaţi clar fiindcă era 0-0, puteam marca şi puteam să conducem. Poate apoi ne-am fi închis şi i-am fi prins noi pe contraatac" (Lucian Sînmărtean, mijlocaş Steaua)

"Steaua nu se califică dintr-o grupă accesibilă, cu echipe modeste" (Basarab Panduru, fost jucător Steaua)

"Steaua a arătat un fotbal de calitate, a încercat să cîştige. N-a marcat, însă şi-a creat multe ocazii. Am văzut o motivare mare la jucătorii români. Cred că e o catastrofă pentru ei, ar fi meritat să fie în primăvara europeană, au arătat multă calitate, sînt foarte tehnici" (Serghei Rebrov, antrenor Dinamo Kiev)

"E o seară neagră pentru noi. Am dominat meciul, dar am pierdut. Cred că acesta e sezonul european în care am avut cel mai mare ghinion, dacă ne gîndim şi cum am fost eliminaţi de Ludogoreţ. E frustrant să se califice în locul tău echipa căreia tu i-ai dat şase goluri" (Andrei Prepeliţă, mijlocaş Steaua)

"Nu cred că se pune problema să plece domnul Gâlcă. Am ratat un obiectiv principal, calificarea în primăvara europeană, dar în campionat mergem bine, sîntem şi în Cupa României, şi în Cupa Ligii" (Raul Rusescu, atacant Steaua)

"E bine că vine vacanţa, avem nevoie de o pauză. Decepţia e mare! Jucăm bine, ne creăm ocazii, însă nu reuşim să marcăm. Un lucru bun e că am abordat meciul aşa cum trebuia. Asta e, mergem mai departe" (Claudiu Keşeru, atacant Steaua)

644524-steaua-dinamo-kiev-0-2.jpg

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (86)
daniaania
daniaania  •  12 Decembrie 2014, 15:40

Pot sa castige in fiecare an titlul si sa mearga in Europa ca tot la oier ii merg banii...si ei tot nu se califica in UCL.Mazel tov....Fotbalul romanesc ii varza. Daca nu vin investitori externi ii geaba'.

ftwraku
ftwraku  •  12 Decembrie 2014, 15:19
Postat de valah1986campionii.europei pe 12 Decembrie 2014, 15:12

Vorbiti din amintiri si total neinformati. Elvetia a facut mari progrese, la campionatul mondial din Brazilia a fost cap de serie in timp ce Franta Anglia Italia NU.

La echipele nationale este cu totul alta mancare de peste...Probabil si Belgia este peste Anglia,insa Chelsea,City,Manchester,Liverpool,Tottenham sunt echipe cum nu gasesti in Liga belgiana:P Fotbalul de club e cu totul altceva. Chiar daca Basel a eliminat din Liga pe Liverpool si Manchester,diferenta ramane de la cer la pamant:P

valah1986campionii.europei
valah1986campionii.europei  •  12 Decembrie 2014, 15:12
Postat de ftwraku pe 12 Decembrie 2014, 15:04

Nu cred ca a fost ceva voit....In Cupa Uefa,eu cred si nu sunt o fire naiva,ca este vorba si de prostia arbitrilor DE MULTE ORI....Influentele si ciupelile se fac in Champions daca este una din EST "mai obraznica" si tinde cate sferturi sau semifinale in detrimentul unei echipe gigant,iar asta oricum se intampla rar. Desi nici aici nu este exclus,insa mie nu mi s-a parut un arbitraj rau intentionat,doar un arbitraj slabut:P Se joaca si la anu cupe europene....cu 2-3 transferuri poti sa treci la anu de grupe in Uefa. Uite ca Basel a lasat pe Liverpool acasa,a trecut a 2 a oara de grupe. SE POATE. Diferenta intre bugete e mare intre Basel si Liverpool:P

Vorbiti din amintiri si total neinformati. Elvetia a facut mari progrese, la campionatul mondial din Brazilia a fost cap de serie in timp ce Franta Anglia Italia NU.

Vezi toate comentariile (86)
Comentează