INTERNATIONAL  »  FINALA EUROPA LEAGUE 2012  »  ATLETICO MADRID - ATHLETIC BILBAO 3-0

Arda Turan nu uită că a fost lansat în fotbalul mare de un român: "O parte din triumf i-o datorez lui Hagi"

La Atletico, Arda Turan are un salariu de 2,5 milioane de euro +1   FOTO
La Atletico, Arda Turan are un salariu de 2,5 milioane de euro

Articol de - Publicat vineri, 11 mai 2012 00:00 / Actualizat vineri, 11 mai 2012 10:57

Mijlocaşul turc a fost impresionat de atmosfera de pe Naţional Arena şi lansează deja o provocare "naţionalei" pentru preliminariile CM 2014: "Am învins la Bucureşti cu echipa mea de club, mă voi întoarce pentru o victorie contra României în calificările la Mondiale!"

În sala Rondă de la Intercontinental e spre final mica petrecere a lui Atletico. Ceasul e trecut de 4 dimineaţa, puţini jucători au mai rămas la mese, majoritatea s-au retras în camere. Printre cei aflaţi încă la party se numără Arda Turan, care, cu un plasture pe ochi, pare un pui de pirat abia acostat după o operaţiune marină.

O echipă a unei televiziuni de la Istanbul îl asediază la un moment dat cu întrebări într-un colţ al restaurantului. Apoi, tipul de 25 de ani, surîzător şi destins, acceptă şi o discuţie pentru Gazetă, intermediată de un prieten de familie, venit special de la Istanbul să-l vadă pe Arda în marea finală.

- Arda, o seară magică pentru Atletico, primul tău trofeu european. Ce loc va păstra de acum Bucureştiul în sufletul tău?
- E cea mai mare bucurie a carierei mele. Un succes pe care-l dedic familiei, fanilor, clubului şi celor care au avut încredere în mine. Am visat la aceste clipe încă de cînd am început competiţia, ştiam că Atletico are forţa de a cîştiga din nou Europa League, după victoria din 2010. Am văzut la televizor acea finală şi îi invidiam pe cei care au ridicat trofeul deasupra capului. Îmi doream enorm să trăiesc o asemenea bucurie şi iată că momentul a venit foarte repede! Bucureşti va însemna de acum pentru mine un loc demn de cel mai mare respect!

"Cînd cîntau galeriile, parcă se rupea pămîntul!"

- Cum ţi s-a părut atmosfera pe noul stadion al Bucureştiului?
- Mi-a plăcut! M-am simţit ca acasă, la Istanbul! Auzisem că aici s-a construit un stadion foarte elegant, iar acum m-am convins chiar eu că e o arenă pe care suporterii pot crea o atmosferă specială. Cînd cîntau galeriile, aveam senzaţia, pe gazon, că se rupe pămîntul! Fenomenal! Şi credeţi-mă că ştiu ce înseamnă un stadion sub presiune! Am învins la Bucureşti cu Atletico, mă voi întoarce ca să cîştig şi cu echipa naţională în preliminariile Mondialului din 2014!

- Ei, Arda, asta e deja o declaraţie de război! Glumesc! România şi Turcia în aceeaşi grupă pentru Mondialul brazilian, se anunţă, într-adevăr, o confruntare dură!
- Vor fi nişte calificări extrem de grele, pentru că sîntem împreună într-o grupă echilibrată. Normal, Olanda e favorita, dar am mai văzut echipe mari care s-au împiedicat în preliminarii. Cred că aveţi o "naţională" care va avea un cuvînt de spus şi m-aş bucura să ne calificăm împreună la turneul final. Îl ştiu bine pe Chivu, împotriva căruia am jucat de cîteva ori, şi-mi închipui că o să avem mult de muncit pentru a trece de el în preliminarii.

"Am crescut avînd sub ochi un model incredibil: Hagi"

- Dar Cristi s-a retras de la "naţionala" României!
- Aaaa, OK! Chiar nu ştiam! Înseamnă că am scăpat de o grijă! Oricum, România înseamnă pentru mine în primul rînd Hagi şi Popescu. Aţi fost norocoşi să aveţi astfel de fotbalişti de clasă mondială şi aveţi cu ce să vă mîndriţi!

- Hagi a jucat un rol esenţial în cariera ta: te-a promovat la Galata, ai fost unul dintre favoriţii lui!
- (Se ridică în picioare, pune mîna la inimă şi se înclină. Tabloul e emoţionant!) Respect Hagi! A însemnat incredibil de mult pentru mine să cresc avînd sub ochi imaginea jucătorului Hagi. Un model care m-a ambiţionat şi m-a motivat. Apoi, cînd mi s-a ivit şansa să lucrez cu el, Hagi ca antrenor, eu ca jucător, am înţeles ce înseamnă un om care s-a născut şi trăieşte pentru fotbal. Mi-a spus multe lucruri importante, am învăţat destule trucuri de la Hagi.

"M-a învăţat cum să-mi folosesc inteligenţa pe gazon"

- Ne dai un exemplu?
- Am deprins secrete ale lovirii balonului, mi-a arătat cum trebuie ţinut piciorul spre a imprima mingii o traiectorie neaşteptată pentru portar, m-a învăţat cum să-mi folosesc inteligenţa pe gazon.

- Te-ai întîlnit cu Gică la finală?
- Da. Ne-am intersectat cîteva secunde, am bătut palma, m-a felicitat pentru victorie. I-am mulţumit, pentru că o parte din ceea ce înseamnă acum Arda Turan i se datorează lui Hagi!

"Nu m-am speriat deloc atunci cînd au intrat pe teren cei doi suporteri. Sînt obişnuit cu astfel de scene din campionatul Turciei. Chiar m-a distrat momentul, dar e neplăcut ca o finală să aibă parte de astfel de momente" (Arda Turan, Atletico Madrid)

CV - Arda Turan

- Data naşterii: 30.01.1987
- Carieră: Galatasaray (2004-2005, 2006 - 2011), Manisaspor (2005-2006), Atletico Madrid (2011-prezent)
- Palmares: Cupa Turciei (2005), campion al Turciei (2008), Supercupa Turciei (2008)
- Jucătorul anului în Turcia: 2008, 2009
- Desemnat cel mai popular fotbalist european în 2009, într-un top al Institutului pentru Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS)
- Meciuri/goluri echipa naţională: 51/12

12 milioane de euro a costat, în vara lui 2011, transferul lui Arda Turan de la Galata la Atletico: cel mai scump din istoria fotbalului turc

22 ianuarie 2005 e data debutului lui Arda Turan la Galata, într-un meci de Cupă contra lui Bursaspor (1-0): pe banca lui Cim Bom se afla Gheorghe Hagi

Inedit despre Arda Turan

- e un fan declarat al lui Liverpool: "E o echipă care mă atrage prin prisma tradiţiei. În Europa, mi-ar plăcea să pot juca pentru Liverpool"
- în noiembrie 2008, după o accidentare suferită într-un meci cu Buyukşehir, a fost diagniosticat cu aritmie cardiacă
- e implicat în acţiuni umanitare pentru ajutorarea copiilor bolnavi
- e mare pasionat de automobile, iar înainte de a se transfera în Spania conducea un Aston Martin DB9 şi un Mecedes Benz SLS AMG

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
fcb.hd
fcb.hd  •  11 Mai 2012, 14:47

Respect Hagi 4 ever & Arda Turan

madskills
madskills  •  11 Mai 2012, 12:56

Ribery, Arda Turan, fotbalisti de clasa mondiala care mereu cand au putut i-au multumit lui Gica pentru ce a facut pentru ei. Noi in schimb il fluieram, il luam la misto ca nu este un Pruteanu al limbii romane, in timp ce alte natii il divinizeaza si il iubesc neconditionat. Respect Turan !

flaviulucianr
flaviulucianr  •  11 Mai 2012, 11:21

foarte frumos gestul lui si decaratia de multumire la adresa lui Hagi...nu a uitat de cine a fost ajutat in viata, acum cand a ajuns sus....asa se disting marile caractere Respect Hagi! Respect Arda Turan!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează