INTERNATIONAL  »  FINALA EUROPA LEAGUE 2012  »  ATLETICO MADRID - ATHLETIC BILBAO 3-0

Suporterii spanioli au creat o atmosferă senzaţională la finala de pe Naţional Arena » Graffiti de Primera

Articol de - Publicat joi, 10 mai 2012 00:00 / Actualizat joi, 10 mai 2012 00:56

Fanii basci au impresionat prin cîntece, suporterii lui Atletico au răspuns cu bannere, iar românii, ca neutri, au asistat la un show demn de prima ligă spaniolă. Doar speakerul UEFA a dat-o-n bară, cu un tradiţional "Bună seara, Budapest!"

Vezi  AICI imagini FOTO de la finală!

Mai sînt vreo două ore pînă începe finala, iar Naţional Arena e învăluit într-o mare alb-roşie. În exteriorul gigantului de beton, băştile fanilor lui Bilbao se întrepătrund cu fularele suporterilor madrileni într-un spectacol luminat de blitzurile fotoreporterilor şi de aparatele miniaturale ale spaniolilor. Zîmbete, îmbrăţişări, pupici, bătrîni, tineri, un tablou al bucuriei fotbalului desenat în jurul unei partide pe care Bucureştiul a adoptat-o ca pe un copil de suflet.

Citeşte şi: Spectacol impresionant înaintea finalei Europa League!

Fotografii alături de picioare lungi
Sînt deja semnele unui show civilizat, gata să pună Capitala şi pe alte liste decît cele cu invazia cîinilor vagabonzi, a hoţilor, a gunoaielor şi a scandalurilor balcanice. La intrarea de la "oficială", cîteva fete îi întîmpină pe oaspeţi în costume populare, ibericii se opresc invariabil lîngă comorile cu picioare lungi pentru o fotografie furată pe fugă. Asta în timp ce oamenii de la UEFA şi de la TEAM, partenerul de marketing al forului continental, se învîrt cu agilitate printre invitaţii la ţol festiv, un furnicar croit cu precizie matematică spre a satisface şi gusturile celor mai pretenţioşi oaspeţi.

Citeşte şi: Fericire şi durere » Momente emoţionante la final: bascii în lacrimi, madrilenii în extaz

"Băi, chiar e organizare mişto!"
Peste tot, românii se uită şi ei uimiţi la frumuseţea unei seri de fotbal autentic, nu tu îmbulzeală la porţile de acces, nu tu ţipete la chioşcurile cu produse Europa League, nu tu păruieli şi înjurături cu jandarmii. Dinspre Basarabiei, curge şi valul suporterilor locali, "Băi, chiar e organizare mişto! O să iasă o finală de vis!", zîmbetele românilor au loc şi ele printre cele ale ibericilor. În spatele unei peluze, zeci de autocare aliniate arată ca la o grevă a transportatorilor, dar nu spiritul lui Hoffa e cel care bîntuie. Stăpînii zilei sînt Falcao, Llorente, Simeone, Bielsa.

Vocalize sud-americane şi criză de cafea
În tribune, o tipă din Ecuador, comentatoare, îşi reglează vocea pentru golurile aşteptate în finală, iar Johnathan Wilson, de la Guardian, e disperat că s-a terminat cafeaua în sala de presă! În difuzoare se aude, bineînţeles, "Ai Se Eu Te Pego", dar cînd 9.000 de basci se ridică în picioare spre a aplauda apariţia pe teren a trupei lui Bielsa arena se cutremură, iar vulcanul de lîngă tine nu mai pare doar o figură de stil. Un colţ de "San Mames" s-a teleportat pe Naţional Arena, mii de eşarfe sînt aliniate ca la comandă deasupra capetelor, fanii lui Bilbao arată ca o armată perfectă, pregătită de "lupta" ei din peluză. Admirabil, pielea se face ca de găină în timp ce bascii cîntă, cîntă, cîntă şi iar cîntă!

Ne-am obişnuit: "Bună seara, Budapest!"
Galeria lui Atletico răspunde cu un banner, "Orgulossos", şi cu scandarea repetată a numelui lui Falcao, eroul de la care aşteaptă un nou trofeu european după cel din 2010. Iar speakerul UEFA dă cu bîta în baltă, cu un "Bună seara, Budapest!", care creează rumoare
şi iscă fluierături din colţurile ocupate de români. În fine, ne-am obişnuit cu această confuzie, ce mai contează asta într-o seară totuşi specială, în care Bucureştiul, nu Budapesta!, oferă Europei un exemplu de civilizaţie.

GOLURILE de la Atletico - Bilbao 3-0

VIDEO Falcao 7
VIDEO Falcao 34
VIDEO Diego 85

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (5)
kamikaze96
kamikaze96  •  10 Mai 2012, 14:23

sincer atmostefera de la rapid - psv a fost mai frumoasa ca acum, pacat ca zgarcitul a inchiriat doar jumatate din arena !

danmarius
danmarius  •  10 Mai 2012, 11:48

iar fratele Vintila nu s-a lasat pana nu a anuntat ca avem o castigatoare - Athletic Bilbao. De ce nu poti sa aduci un om care intelege ceva din fotbal? N-am nimic cu fratele Vintila, dar el chiar nu stie ce e acela fotbal.

skorillo
skorillo  •  10 Mai 2012, 09:15
Postat de ramona_petri pe 10 Mai 2012, 03:11

Iar speakerul UEFA dă cu bîta în baltă, cu un "Bună seara, Budapest!" Se confirma: pe prosti ii avem intotdeauna printre noi.

Si inante de meci , antrenorii nu s-au injurat, patronii n-au facut scandal.... Nu tipau ca nu le place arbitrul, nu s-au facut tigani, o lectie demna de urmat. Oare de ce nu se poate asa ceva la noi ?! - raspunsul cred ca stim cu totii.... Of, of....

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close